Implants mamaris que s'han exhibit al congrés de Barcelona (Hospital de Sant Pau i Santa Creu)

Es dupliquen en vuit anys les operacions per extreure els implants mamaris de silicona

La Societat Catalana de Cirurgians Plàstics rebat aquesta xifra i alerta que les pròtesis no s'han de canviar deu anys després de posar-les

Enllaç a altres textos de l'autor

Mònica Mas

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

Actualitzat

Polèmica al voltant de les dades que diuen que en els últims 8 anys s'han duplicat les operacions per extreure els implants mamaris a l'estat espanyol. En concret, s'ha passat de fer 3.647 cirurgies d'explantació de pròtesi el 2016 a fer-ne 7.145 el 2023.

Són dades de la Societat Internacional de Cirurgia Plàstica i Estètica (ISAPS) que es van fer públiques en el marc del congrés europeu de reconstrucció mamària Barcelona Breast Meeting. 

Segons es va dir, l'augment es deu, d'una banda, al boom que hi va haver fa 20 anys de dones que es posaven pròtesis per augmentar els pits, però també, segons els experts, al fet que al cap de 10 anys aquests implants es desgasten i provoquen problemes de salut.

 

Els cirurgians plàstics qüestionen les dades

Però la Societat Catalana de Cirurgians Plàstics rebat aquestes xifres perquè, segons diuen, no distingeixen entre les dones que se'ls treuen definitivament i les que es fan un recanvi d'implants. 

En unes declaracions a Catalunya Ràdio, els cirurgians plàstics lamenten que aquestes dades han generat alarmisme entre moltes dones i remarquen que, si amb una ecografia es veu que els implants estan bé, no cal canviar-los. Ho expica el doctor Oriol Bermejo, de la junta directiva de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica. 

"L'obligació sí o sí de retirar l'implant o recanviar-lo als 10 anys encara que clínicament i ecogràficament estigui bé avui dia no existeix. No hi ha consens en això i aquest implant pot seguir la seva vida útil temps després"

 

La recomanació mèdica

En canvi, en el marc del Barcelona Breast Meeting, els experts vancoincidir a admetre que totes les pròtesis s'acaben deteriorant amb el temps. El mecanisme el va explicar el doctor Víctor Urzola, el cirurgià plàstic de Costa Rica que es dedica únicament a l'explantació de pròtesis:  

"Quan va passant el temps, per la fricció amb el cos, pels canvis de temperatura o per efecte de les cèl·lules de defensa, l'implant comença a desgastar-se i les seves molècules poden migrar a diferents parts del cos, i aquesta interacció pot produir aquests diferents mecanismes fisiopatològics de malaltia."

Per això Jaume Masià, cirurgià plàstic de l'Hospital de Sant Pau i de l'Hospital del Mar, va alertar les dones que cal canviar-se les pròtesis al cap de 10 anys:

"El mateix implant, el porta una persona o una altra i pot ser que a una se li desgasti abans. El que hem après és que a partir dels 10 anys n'hem d'estar pendents. Perquè és quan recomanen que tots els implants, encara que surtin bé a l'ecografia, s'han de canviar."

El mateix doctor Masià va admetre que prop d'un 2% d'aquestes dones emmalalteixen pocs anys després de posar-se les pròtesis, amb símptomes de tot tipus que moltes vegades no es relacionen amb els implants i són incapacitants.

La roda de premsa de presentació de les dades sobre extraccions d'implants mamaris (3Cat)

La model Ámbar Hernández, pacient del doctor Masià, va assegurar que la seva vida va canviar els dies posteriors a l'operació per retirar-li els implants mamaris:

"Vaig poder caminar des de la Diagonal fins a la Barceloneta, cosa que no havia pogut fer en set anys, pels dolors que tenia al cos."

Hernández va tenir una reacció inflamatòria, fatiga crònica i artropatia, entre altres símptomes, després d'operar-se per posar-se pròtesis mamàries fa uns 20 anys, però en els controls que es feia els metges no detectaven cap problema amb els implants. Arran d'una notícia que va llegir en què apareixia el doctor Masià, s'hi va posar en contacte i van acabar optant per retirar-li els implants.

 

No hi ha consens científic 

Però els cirurgians plàstics afegeixen que no hi ha consens científic sobre el fet que les pròtesis de silicona causin problemes greus de salut en algunes dones, tal com es va afirmar al Barcelona Breast Meeting. Ho rebat el doctor Bermejo.

"Actualment encara està en estudi i està en discussió dins de la comunitat científica que sembla que hi pot haver una relació però que en cas que existeixi afecta un nombre molt molt petit de pacients"

És en aquest sentit que la Societat Catalana de Cirurgians Plàstics vol enviar un missatge de "tranquil·litat" a les dones que porten implants mamaris.

 

ARXIVAT A:
SalutSocietat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut