
Estrangers de països rics a Barcelona: on viuen, d'on són i com han crescut en els últims anys
Les persones nascudes en països amb un PIB superior al d'Espanya ja són un 5% del cens de la ciutat i es concentren sobretot a l'Eixample i a Ciutat Vella
La població estrangera a Barcelona no para de créixer i, concretament, la que ve de països rics. Segons dades del padró de l'Ajuntament de Barcelona de l'any 2024, més de 86.000 persones censades a la ciutat havien nascut en països amb un PIB superior al d'Espanya.
A les acaballes del segle XX, l'any 1999, no arribaven a les 19.000 persones. Això vol dir que, en 25 anys, s'ha multiplicat per quatre el nombre d'habitants de Barcelona nascuts en països rics, una evolució que va en línia amb el creixement general de població estrangera. En canvi, a Barcelona cada vegada hi viuen menys persones nascudes a la resta de Catalunya o Espanya. Si el 1999 eren més d'1,43 milions, ara no arriben a 1,13 milions, 300.000 persones menys que fa 25 anys.
Italians i francesos, els més nombrosos
Si ens centrem en els estrangers de països amb un PIB superior, els francesos i els italians són els més nombrosos, amb diferència.
Però la comunitat italiana a Barcelona és la que més ha crescut els últims anys. De fet, l'any 1999 no arribaven als dos milers i ara viuen a Barcelona més de 23.000 transalpins.
Els francesos, en canvi, eren la comunitat més nombrosa a finals del segle XX i, tot i que cada vegada són més, creixen a un ritme molt més baix que en altres comunitats estrangeres.
Pel que fa als extracomunitaris, els nord-americans encapçalen la llista amb un creixement molt pronunciat els últims anys. De fet, ja són la quarta comunitat més nombrosa, fins i tot davant dels alemanys.
Tot i que amb xifres absolutes molt més modestes, crida l'atenció l'augment de veïns nascuts als Emirats Àrabs Units --ja són 182-- i a Israel i Irlanda, que s'han multiplicat per deu des del 1999.
L'Eixample i Ciutat Vella concentren bona part dels migrants de països rics
Per districtes, el que més estrangers de països rics concentra és l'Eixample, amb més de 20.000. Més de la meitat dels estrangers de països més rics que Espanya estan empadronats als districtes de l'Eixample (23,6%), Ciutat Vella (15,2%) o Sant Martí (13,1%), on se situa el Poble Nou i el 22@.
Però per percentatge sobre la població total del districte, Ciutat Vella és el primer. Gairebé un 12% de les persones que viuen a Ciutat Vella són nascuts en aquests països, seguit de l'Eixample i Gràcia, amb més d'un 7%.
Aquestes dades ajuden a explicar un fenomen en auge a la capital catalana: el dels expats, persones amb un cert poder adquisitiu i sovint amb estudis superiors. De fet, més del 10% de la població barcelonina són estrangers amb estudis superiors. Això inclou estrangers amb estudis superiors però que han nascut en països amb un PIB inferior al d'Espanya i, per tant, no queden recollits en els gràfics d'aquest article.
- ARXIVAT A:
- Barcelona