
Fer esport a partir dels 45 pot ajudar a prevenir l'Alzheimer: qualsevol nivell aporta beneficis
Mai no és tard per començar a cuidar-se i envellir així de manera més saludable. I l'esport, com han demostrat ja nombrosos estudis científics, és, juntament amb la dieta, una eina fonamental per garantir la salut física i mental en totes les etapes vitals.
En aquest sentit, una nova investigació, liderada per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC) de la Fundació Pasqual Maragall, afegeix noves proves que reforcen encara més la necessitat de mantenir-nos actius al llarg de la vida per prevenir malalties.
Els científics catalans han observat que fer exercici físic a partir dels 40 o 45 anys pot tenir un paper crucial en la prevenció de demències, sobretot de l'Alzheimer, una malaltia que afecta unes 85.000 persones a Catalunya.

En concret, en un treball publicat a la revista científica Alzheimer's & Dementia, demostren que augmentar la quantitat de minuts que dediquem cada dia a fer activitat física moderada per arribar als 150-300 setmanals recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) es relaciona amb una menor acumulació de la proteïna amiloide al cervell i un major gruix cortical en àrees associades a la memòria.
Aquests dos factors es relacionen amb la neurodegeneració i les demències: que la proteïna β-amiloide s'acumuli al cervell interfereix en la funció normal de les neurones i és clau en el desenvolupament de l'Alzheimer. I la pèrdua de gruix cortical s'associa a una minva de les capacitats cognitives.
"Hem vist que qualsevol augment de l'activitat física moderada està relacionat amb una menor acumulació de proteïna amiloide, des de caminar a pas lleuger fins a anar en bicicleta o dur a terme tasques domèstiques", apunta al 324.cat la investigadora de l'ISGlobal Eider Arenaza, que ha liderat aquest estudi.
Aquests resultats, prossegueix, "confirmen que fomentar l'exercici en la mitjana edat pot ser una estratègia de salut pública molt efectiva per prevenir i reduir la malaltia d'Alzheimer".
El 13% dels casos d'Alzheimer, associats al sedentarisme
S'estima que al voltant del 45% dels casos d'Alzheimer estan relacionats amb factors de risc modificables, dels quals un 13% estan vinculats al sedentarisme. Per prevenir el desenvolupament de malalties, l'OMS recomana de 150 a 300 minuts d'activitat moderada setmanal o de 75 a 150 minuts d'activitat intensa.
En aquest sentit, estudis previs ja havien suggerit que l'esport aconseguia reduir el risc d'Alzheimer, atès que millora la salut cardiovascular i també la mental. La novetat d'aquest treball és que els investigadors han avaluat com l'activitat física al llarg de quatre anys en persones d'entre 45 i 65 anys propiciava canvis cerebrals clau. Es van centrar en la proteïna β-amiloide i a mesurar el gruix cortical en les àrees vinculades a la memòria.
"Vam fer un seguiment a 337 residents a Catalunya de mitjana edat amb antecedents familiars d'Alzheimer", explica Müge Akıncı, investigadora ara de l'ISGlobal i del BBRC en el moment de fer estudi.
Van passar als participants un qüestionari d'activitat física per mirar l'increment d'exercici físic durant el temps de l'experiment i els van fer proves de neuroimatge per analitzar-ne els efectes en l'estructura i funcions cerebrals. Van classificar els voluntaris en tres grups en funció de la quantitat d'esport que feien; així, hi havia els que complien amb les recomanacions de l'OMS, els que es mantenien actius però no arribaven a la quantitat de minuts recomanada i, per últim, els que eren sedentaris.

Com més esport, més benefici
Els investigadors van observar que com més esport, més reducció de β-amiloide. Per contra, els participants sense activitat física havien perdut volum en les àrees vinculades a la memòria, un signe primerenc de neurodegeneració.
"Fins i tot aquelles persones que feien una activitat física menor a la recomanada van mostrar un major gruix cortical que les sedentàries, cosa que suggereix que qualsevol nivell de moviment, per mínim que sigui, aporta beneficis per a la salut", insisteix Akıncı.
Tot i que no han mirat diferències entre sexes, els investigadors han identificat que en el grup de voluntaris sedentaris hi havia una major proporció de dones. Això coincideix amb el que es recull a la literatura científica i podria explicar-se en part per factors històrics, apunta Arenaza, com ara una menor promoció de l'esport entre les dones en comparació amb els homes.
Els resultats del treball reforcen la importància de fomentar l'exercici en la mitjana edat com a estratègia efectiva de salut pública per prevenir l'Alzheimer. "Intervencions dirigides a promoure l'augment de l'activitat física podrien ser claus per reduir la incidència de la malaltia en el futur", considera Arenaza.