Imatge del pesquer Adriana feta per la guarda costanera grega dimarts (Guàrdia costanera grega)

Investiguen 17 guardacostes grecs per l'enfonsament del pesquer Adriana, amb 750 migrants a bord

Es creu que el naufragi de l'Adriana, el 14 de juny del 2023, va causar la mort de més de 600 persones

Redacció/AgènciesActualitzat

El Tribunal Naval del Pireu, a Grècia, ha acusat 17 guardacostes arran del naufragi d'una embarcació plena de migrants en què es creu que van morir més de 600 persones.

L'incident, que encara s'investiga, es va produir davant la ciutat grega de Pilos, al sud-oest del país, el 14 de juny del 2023.

L'embarcació naufragada, el pesquer Adriana, va arribar a les costes gregues des de Líbia, en direcció a Itàlia, amb unes 750 persones a bord. D'aquestes, només 104 van sobreviure. El nombre de morts, però, és incert, ja que només es van poder recuperar 82 cadàvers.

Abans del naufragi, però, la guàrdia costanera havia estat vigilant el vaixell durant més de 15 hores sense ordenar en cap moment el rescat dels migrants.

Entre els investigats hi ha el cap dels guardacostes, Yorgos Alexandrakis, i el capità del patruller grec encarregat de la vigilància del pesquer. A aquest últim se li imputen els delictes de pertorbar el trànsit marítim amb actes perillosos per a la seguretat i el delicte d'omissió d'auxili de persones necessitades.

L'excap dels guardacostes i tres oficials més que estaven de servei aquella nit han estat imputats per "exposar persones a perill quan existia l'obligació legal de rescatar-les".

Versions contraposades

A les 11 del matí del 14 de juny del 2023, les autoritats gregues van ser avisades per les italianes de l'existència d'un pesquer en aigües de jurisdicció grega amb 750 persones a bord. La Guàrdia Costanera va llançar oficialment una operació de rescat 15 hores després d'aquest primer avís i uns minuts després que l'Adriana comencés a enfonsar-se.

Segons testimonis de supervivents obtinguts per les ONG Amnistia Internacional i Human Rights Watch, el patruller va lligar un cap al pesquer i va començar a remolcar-lo. Això hauria provocat que el vaixell es tombés i que finalment s'enfonsés, una versió dels fets que les autoritats hel·lenes neguen rotundament.

ARXIVAT A:
MigracionsGrècia
Anar al contingut