El peix abissal trobat a Tenerife (Marc Martín @vidamarina)

La història darrere de les imatges del diable negre de Tenerife: "Jo el trobo preciós"

Tres biòlegs i un metge aficionat a fotografiar la fauna marina van albirar a prop de la costa el peix, propi de les profunditats abissals de l'oceà

Sílvia MateuActualitzat

"Tots ens vam emocionar molt", explica al 324.cat David Jara Boguñá, autor del vídeo on es veu nedant un diable negre o melanocet de Johnson, un peix que fa tot just sis centímetres i que té un aspecte que, com diu ell, "sembla tret d'una pel·lícula de terror dels anys 70, fet per intel·ligència artificial". 

La troballa va ser absolutament excepcional, perquè és un peix que viu a les profunditats abissals, fins a 2.000 metres, una espècie adaptada a les pressions extremes, que no es veu mai tan a prop de la superfície.

El van albirar a Tenerife des de la barca Glaucus, que tornava d'una campanya d'investigació de taurons en alta mar de l'ONG Condrik Tenerife. Al vaixell hi anaven tres biòlegs, Laia Valor, Antonio Sabuco i Marc Martín, que va fer les fotos, i David Jara, fotògraf de fauna marina aficionat, que va fer els vídeos.

@jara.natura Imágenes inéditas de la diabla negra, donde podéis observar su tamaño reducido. Esta historia solo fue posible gracias a @vidamarina.tenerife a bordo de su embarcación GLAUCUS, junto con el resto del equipo de @condrik_tenerife : @laiavlr y @sabu726 �� #melanocetus #diablonegro #pezdiablo #pezdiablonegro #anglerfish #blackseadevil #blackdevil #tenerife #earthcapture #natgeowild #abyssal ♬ sonido original - jara.natura

La Laia i l'Antonio són valencians i el Marc és de Malgrat de Mar i es van conèixer en un màster de biologia marina de la Universitat La Laguna, de Tenerife. Els acompanyava el David, que és metge de professió i és de Vilassar de Dalt.

La Laia va veure una taca fosca i van parar el vaixell. "De seguida vam saber, emocionats, que era un "Melanocetus johnsonii", perquè tots l'havíem vist en llibres i vídeos submarins, però no tenim cap notícia de cap gravació a la superfície", explica David Jara. 

Els membres de l'expedició de Condrik Tenerife
Els membres de l'expedició (Condrik Tenerife)

Una diablessa

Es tracta d'una femella, perquè "els mascles no passen dels tres centímetres i perquè té un apèndix dorsal amb punta bioluminiscent, característica de 'Buscant en Nemo'", explica Jara.

"Jo el trobo preciós, fascinant, encara que des del punt de vista humà potser no és gaire agraciat", afegeix.

La femella té un apèndix dorsal amb punta bioluminiscent
La femella té un apèndix dorsal amb punta bioluminiscent (Marc Martín @vidamarina)

I aclareix: "No vam tenir cap sensació de perill en cap moment, perquè és totalment inofensiu per a l'ésser humà." 
 

Què feia a la superfície?

Hi ha diverses hipòtesis per explicar què feia el peix tan lluny del seu hàbitat natural. La principal és que un corrent tèrmic ascendent l'arrossegués cap amunt per accident. Una altra possibilitat és que estigués malalt i això lligaria amb el mal estat en què es trobava, molt desorientat. Tot i que és més improbable, també hi ha qui creu que es va escapar d'un depredador. 

L'animal només va durar unes hores viu. Els investigadors van dur el diable negre al Museu de la Natura i l'Arqueologia (Muna), de Santa Cruz de Tenerife.

El centre estudiarà les causes de la mort de l'exemplar, que es va arribar a acostar a menys de dos quilòmetres de la costa.

Al final, diu David Jara, "l'albirament és una anècdota interessant i el més important és destacar la feina d'ONG com Condrik Tenerife que es dediquen a protegir el mar i, sobretot, els taurons, que estan molt amenaçats a tot el món".

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientLes Canàries
Anar al contingut