Aplec del cargol
L'Aplec del caragol aplegarà aquest cap de setmana 17.000 collistes (ACN)

Les 16 tones de caragols de l'Aplec de Lleida: la gran majoria venen d'Europa i el sud del Mediterrani

La capital del Segrià s'omple de festa i gastronomia aquest cap de setmana en una cita que cada any bat un nou rècord

Enllaç a altres textos de l'autor

Júlia Albacar

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida.

Actualitzat

L'Aplec del Caragol de Lleida omple de festa i gastronomia la capital del Segrià aquest cap de setmana. Aquesta serà, un cop més, una edició de rècord amb 121 penyes i 17.000 collistes en un recinte encara més gran als Camps Elisis.

Durant els tres dies de l'Aplec, es consumiran a Lleida unes 16 tones de caragols, dels quals gairebé la meitat es menjaran al recinte de la festa, segons dades de la Federació de Colles.

La gran majoria dels cargols són importats, sobretot per part de petits distribuïdors que els compren a països d'arreu d'Europa i del sud del Mediterrani.

A Catalunya, especialment a la província de Barcelona, hi ha diverses granges de caragols, però la majoria no poden proveir l'Aplec perquè, en aquesta època de l'any, els seus animals encara són massa petits per comercialitzar-los.

 

El negoci del caragol

Ferran Perdrix, president de la Federació de Colles de l'Aplec, explica que els venedors van a buscar el producte en origen perquè "hi ha negoci". "Al Marroc, els caragols poden valdre entre 2 i 4 euros el quilo, i a Lleida estan entre els 10 i 15 euros", explica.

Pel que fa als distribuïdors, l'Abrahahid Rahmouni fa quatre anys que es dedica a la venda de caragols i explica que en té de propis i en compra a països com ara Polònia o Ucraïna. Durant el mes de maig arriba a vendre gairebé 800 quilos d'aquests animals, dels quals gairebé la meitat els compren colles que participen en l'Aplec.

Les colles que estan al recinte de l'Aplec també poden comprar els caragols a través de la Central de Compres, que gestiona la mateixa Federació de Colles.  

Aplequistes fent el dinar al 41è Aplec del Caragol de Lleida
Aplequistes fent el dinar al 41è Aplec del Caragol de Lleida

Per aquest sistema es venen aproximadament cinc tones de caragols, entre els que es proveeixen a les colles i als restaurants durant la festa. Uns caragols que s'adquireixen a través d'una granja d'Almacelles i que també importen.

Les 16 tones de caragols que es consumiran a Lleida no passen per Mercabarna on, en tot l'any passat, es van vendre 59 tones d'aquests animals, la meitat provinents de les províncies de Barcelona i Lleida.

ARXIVAT A:
GastronomiaPonentSegrià
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut