Les entranyes de la Font Màgica de Montjuïc: com es posa a punt per tornar per a la Mercè
Durant els dos anys i mig que ha estat aturada per la sequera, la Font Màgica de Montjuïc ha patit una profunda renovació
Eduard Querol i Boira
reporter de la secció de Societat
Les restriccions per la sequera van dictaminar que el novembre del 2022 totes les fonts de Barcelona s'aturessin i es buidessin. I la Font Màgica de Montjuïc no va ser una excepció. Fa gairebé dos anys i mig que no funciona i, per tant, no ofereix espectacles d'aigua i llum ballant al ritme de la música.
Superada la sequera, la situació canviarà. Aprofitant l'aturada forçosa s'ha pogut impulsar un projecte que feia temps que estava previst: la revisió a fons de tota la instal·lació. Creada per l'enginyer luminotècnic Carles Buïgas per a l'Exposició Universal de Barcelona de 1929, la font s'està sotmetent a una posada a punt exhaustiva.

Treballs en sec
De fet, de la necessitat se n'ha fet virtut: que ara estigui seca ha permès que els treballs de millora es puguin desenvolupar en menys temps del que hauria calgut si la font continués en marxa. I d'això se n'encarrega Barcelona Cicle de l'Aigua, SA (BCASA), la societat creada per l'Ajuntament per gestionar tot el cicle de l'aigua de la ciutat.
Segons ens explica Gustavo Ramon, director d'operacions de BCASA, "les fonts estan pensades per tenir aigua". Per això, assenyala Ramon, "un període de gairebé tres anys buides pot significar danys a les peces, als sistemes o l'estanquitat dels vasos" (sense comptar els efectes del vandalisme encara visibles a l'exterior, amb alguns vidres trencats).
Tecnologia led amb la riquesa visual de sempre
En una primera fase s'estan duent a terme tasques de revisió i neteja. També es treballa en l'enllumenat i en tots els sistemes de control, que permetran que la font reprengui l'activitat al cent per cent. Tot sota la premissa de respectar l'esperit del disseny original de Buïgas.

Gustavo Ramon recorda que la font "mou 3 milions de litres d'aigua" i "compta amb 300 brolladors, 5.000 punts de llum i 120 claraboies, que ofereixen un ventall de milers de combinacions d'aigua i llum".
Alguns canvis han introduït novetats tecnològiques. Un exemple, fins ara es treballava amb focus al·lògens, incandescents, amb alt consum elèctric, que s'han substituït per tecnologia led, per estalviar electricitat i despesa. Per contra, els prismes de cristalls de colors es mantenen de l'època d'en Buïgas.

La Font Màgica, 96 anys d'alts i baixos
Enrere en el temps i durant els seus 96 anys de vida, la font ha viscut diverses remodelacions i millores (i també algun daltabaix).
Entre els anys 1954 i 1955, Carles Buïgas ja va fer una primera restauració per reconstruir elements malmesos o desapareguts durant la Guerra Civil i la postguerra. També va substituir el sistema d'accionament de les vàlvules.

Els anys 70 van comportar una renovació cabdal, que va incloure elements de control, part de la il·luminació o la introducció del so. Amb els Jocs Olímpics de Barcelona 92 la font es va condicionar provisionalment, per utilitzar-la durant el període olímpic.
Poc després, el 1993, es va decidir aturar-la i substituir-la per un espectacle de raigs làser projectats sobre el Palau Nacional. Finalment, entre el 1996 i el 1998 es van executar nous treballs de reparació.
Una instal·lació sostenible
En l'actualitat, a la Font Màgica, com a la resta de les fonts de la capital catalana, tots els sistemes hidràulics de circulació són sistemes tancats, per no malbaratar l'aigua. Això no treu que periòdicament s'hagin de reomplir per compensar pèrdues inevitables per l'evaporació i la nebulització.
A més, des dels anys 90, la també coneguda com a Font de Colors, s'omple amb aigües freàtiques captades de la muntanya de Montjuïc. Per tant, com afirma Gustavo Ramon, és una font "sostenible".

Què queda per fer?
Mentre en superfície es poden veure unes instal·lacions netes, però encara eixutes i amb certa sensació de buidor i tristesa, sota terra es treballa intensament en un laberint de túnels i sales. L'objectiu és encetar una segona fase al juny. Un cop revisats tots els sistemes es podran iniciar les primeres proves amb aigua.
Així doncs, es reompliran vasos i dipòsits, i se sotmetrà tot el sistema a diferents assajos, que s'allargaran uns tres mesos. Per tant, que ningú no se sorprengui si durant l'estiu veu que els brolladors tornen a funcionar, encara que sigui a estones.
Represa definitiva dels espectacles amb coreografies d'aigua, llum i música
D'acord amb la resta del calendari previst, la Font Màgica tornarà a funcionar completament al setembre, durant la Mercè d'enguany. Ara com ara, no s'han donat detalls de quin rol jugarà durant les pròximes festes de la patrona de Barcelona.

Des de BCASA, sí que confirmen que, acabada la Mercè, es reprendran els horaris habituals de funcionament i exhibició, amb diverses sessions diàries, de dimarts a diumenge.
També garanteixen que les millores no alteraran l'estil estètic ni artístic d'un espectacle i d'una obra d'enginyeria que formen part de la memòria col·lectiva de Barcelona. I ja tenen en vista que el 2029 aquest símbol de la ciutat es convertirà en una icona centenària.
- ARXIVAT A:
- La MercèSequeraAjuntament de Barcelona