
Les votacions a Eurovisió 2025: victòria d'Àustria i segon lloc per a Israel enmig de la polèmica
Melody, en representació d'Espanya, va ser antepenúltima i va obtenir el zero de la gran majoria dels jurats i el televot
Sergio Segura Guerrero
Sotseditor de xarxes de 324.cat
El festival d'Eurovisió 2025, marcat una altra vegada per la polèmica participació d'Israel, ha finalitzat amb la victòria d'Àustria i el tema "Wasted love", del jove cantant JJ, que va liderar la classificació amb 436 punts, davant d'Israel (357) i Estònia (356).
Els grans favorits de l'edició, els suecs KAJ amb "Bara bada bastu" i la sauna, van quedar fora del podi, amb 321 punts.
Com a resultat de tot, el top 10 va quedar d'aquesta manera: 1. Àustria (436 punts), 2. Israel (357), 3. Estònia (356), 4. Suècia (321), 5. Itàlia (256), 6. Grècia (231), 7. França (230), 8. Albània (218), 9. Ucraïna (218) i 10. Suïssa (214).
Espanya, amb Melody i "Esa diva", va quedar antepenúltima, amb 37 punts: 27 punts per part del jurat i 10 per part del vot del públic.
Com a les edicions passades, el guanyador s'ha decidit per una doble votació: la dels jurats de cadascun dels 37 països participants a Eurovisió, que suma el 50% del total, i la dels teleespectadors d'aquests països, que suma el 50% restant.
Crits contra l'actuació d'Israel
Una de les grans polèmiques de la final d'aquest any ha tornat a estar la participació d'Israel en plena ofensiva a Gaza.
Després de la tensió viscuda l'any passat, aquesta vegada Israel ha apostat per Yuval Raphael, una supervivent de l'atac de Hamàs --l'octubre del 2023-- que va deixar més d'un miler de morts. Israel va estar a punt d'obtenir la victòria; al final va quedar en segona posició.
L'actuació va rebre diversos crits de rebuig, sobretot al principi i al final. L'organització va intentar fer callar aquestes formes d'expressió.
Un testimoni va captar en vídeo com membres de seguretat van agafar un home que pronunciava missatges en defensa de Palestina i, fins i tot, el van colpejar perquè aturés els crits de protesta i evitar que saltés a l'escenari.
Les imatges del moment s'han compartit a X. Dijous, en un assaig amb públic de la segona semifinal, sis persones van ser expulsades per "pertorbar" amb crits i xiulets l'actuació israeliana.
Israel acaricia la victòria fins a l'últim minut
Malgrat el rebuig de part del públic a la participació d'Israel al festival d'Eurovisió, aquest país va tenir opcions de victòria fins a l'últim minut, quan finalment la balança es va decantar per la proposta austríaca, que va liderar la classificació gràcies al vot del jurat, de qui va rebre 258 punts.
La cantant israeliana va quedar en 15a posició en la classificació del jurat, amb 60 punts, però el televot (297) la va ajudar a pujar fins a la primera posició de forma provisional i fins al final de la gala. Aleshores, es va fer públic el suport dels espectadors a Àustria, que finalment va guanyar la 69a edició del festival per una diferència de 79 punts.
De fet, Espanya és un dels països que van atorgar la màxima puntuació del televot a Israel.
RTVE emet un missatge per la pau a Palestina
Encara relacionat amb la participació d'Israel, l'organització va advertir RTVE que seria multada si els seus comentaristes feien referència al conflicte de Gaza i els milers de víctimes mortals que han deixat els atacs de l'exèrcit d'Israel.
En la semifinal de dijous, els presentadors espanyols Tony Aguilar i Julia Varela van recordar que RTVE havia demanat formalment a l'organització que s'obrís un debat sobre si s'havia de mantenir o no Israel en el festival en plena ofensiva israeliana contra els palestins de Gaza. Van afegir que aquesta guerra ja ha fet "més de 50.000 morts", entre els quals 15.000 criatures, segons dades de les Nacions Unides.
Davant de la queixa posterior d'Israel i les amenaces de multa de la UER, els comentaristes de la televisió espanyola no van acabar fent cap referència a la guerra de Gaza. Ara bé, es va ensenyar un missatge en pantalla abans que comencés la transmissió de la final d'Eurovisió: "Davant dels drets humans, el silenci no és una opció. Pau i Justícia per a Palestina".
Les grans diferències entre el jurat i el televot
En la final, el jurat atorga el 50% dels vots i el televot, el 50% restant. La gala d'enguany ha servit, entre d'altres, per veure la gran diferència de criteri que hi ha entre el jurat i el televot, sobretot en propostes molt concretes.
Això s'ha vist clarament en dos països marcats actualment per conflictes bèl·lics: Israel va quedar en la 15a posició del jurat i la 1a del televot, i Ucraïna, la 14a del jurat i la 6a del televot.
És el cas, també, de Polònia, que va quedar la 24a de jurat, però el televot la va deixar en setena posició.
Però passa també just el contrari: que el jurat professional valora molt positivament determinades propostes i el públic no. El cas més clar és el de Suïssa, que va ser el segon país més ben valorat per part dels jurats (214 punts, només darrere d'Àustria) i el televot no li va donar cap punt: per tant, va acabar amb 214 punts.
Melody, antepenúltima, acaba fent l'"helicòpter"
Melody, en representació d'Espanya, va actuar en la sisena posició i la proposta va acabar en la posició 24, amb 37 punts, només davant d'Islàndia i San Marino.
Un dels moments més esperats pels seguidors més fidels del festival i de la proposta de Melody era veure si la cantant feia el conegut "helicòpter", el ja icònic moviment de cabells que l'artista va fer a la final del Benidorm Fest.
Va ser un gest criticat per alguns i alabat per d'altres. Finalment, a la final d'Eurovisió, no el va acabar incloent dins de l'actuació: va ser en acabar, entre aplaudiments, quan va agafar-se els cabells amb una mà i els va fer girar en l'aire, tot simulant unes aspes giratòries; un gest que s'ha convertit en una firma personal de Melody.
El gest va fer-se viral i va generar tota mena de reaccions a les xarxes.
El festival compleix 69 anys
A la final d'aquesta edició del festival d'Eurovisió hi han participat 26 països.
Tots els participants han competit per oferir un espectacle amb molta pirotècnia, un escenari amb grans parets de leds d'alta definició i una explosió de colors i brillantors per captar l'atenció i els vots dels 160 milions d'espectadors que es calcula que segueixen la gala.
Eurovisió fa 69 anys i continua sent un atractiu turístic per a les ciutats que l'acullen. Aquest cap de setmana, mig milió de turistes omplen Basilea.
Però el Sankt Jakobshalle, el palau on s'ha celebrat el festival, té una capacitat de 6.500 espectadors. Per acontentar els eurofans que s'han quedat sense entrada, l'Ajuntament de Basilea ha instal·lat grans pantalles per seguir la transmissió del festival a l'estadi del FC Basilea.
- ARXIVAT A:
- Festival d'EurovisióMúsica