Lleó XIV i la lluita contra els abusos sexuals: "No em vinguin a dir que Prevost era un encobridor"
Els principals investigadors dels abusos sexuals al Perú desmenteixen les acusacions al nou pontífex i defensen el seu compromís amb les víctimes
"Nosaltres li passàvem casos de gent a punt del suïcidi i ell feia tot el que podia dins de les seves possibilitats". És Pedro Salinas, periodista d'investigació destacat al Perú. I de qui parla és de Robert Prevost, ara Lleó XIV.
El defineix com una persona clau en la lluita contra els abusos sexuals en el si del Sodalicio, la congregació ultraconservadora que el papa Francesc va clausurar una setmana abans de morir.
"Ha jugat un paper fonamental", diu Salinas. "Qui gestiona l'audiència entre el papa i nosaltres, els periodistes d'investigació, va ser Prevost. I la primera reunió entre víctimes i els bisbes peruans va ser gràcies a la seva intervenció".
El situa, de fet, entre els cinc bisbes al Perú més actius en la lluita contra els abusos. Però des que va ser nomenat papa el 8 de maig han tornat a ressonar algunes veus que retreuen a Prevost haver encobert altres casos d'abusos sexuals.

Salinas diu que ja el van acusar l'estiu de l'any passat, just després que el Vaticà expulsés de l'Església un destacat membre del Sodalicio: l'arquebisbe de Piura, Jose Antonio Egures, per haver encobert els abusos sexuals del seu fundador, Luis Fernando Figari.
"Quina coincidència", remarca el periodista, que qualifica els atacs a l'ara pontífex de "vendetta personal". Justament va ser Prevost qui va entomar la qüestió del Sodalicio internament al Vaticà.
Ho va fer després que la investigació del català i membre de la cúria vaticana Jordi Bertomeu, de la mà de l'arquebisbe de Malta, arribés a la conclusió que al Sodalicio s'havien comès i encobert delictes de manera reiterada, a més de funcionar com una "secta abusiva".
"Que no em vinguin a dir que un dels principals guerrers en el Perú en la lluita contra la pederàstica clerical és un encobridor"
Emmarca els atacs a Lleó XIV a la categoria de "fake news" i en fa responsable "l'extrema dreta política, els sectors més reaccionaris i ultraconservadors" de l'Església catòlica.
Les prioritats de Lleó XIV
Fonts properes al nou papa amb qui ha pogut parlar TV3 detallen tres qüestions en les quals Lleó XIV es vol centrar en l'inici del seu papat.
La pau al món n'és una i el nou bisbe de Roma vol implicar-s'hi directament. En el seu primer discurs de diumenge ja ha insistit a demanar una "pau autèntica i duradora" a Ucraïna, i també l'alto el foc a Gaza.
La democratització de la jerarquia eclesiàstica és una altra de les prioritats de Lleó XIV, amb més participació de l'Església de base en la presa de decisions. Una Església més democràtica, creu el nou papa, és una Església més vigilant.
I aquí ve una de les carpetes que aquest entorn de Prevost situa com a prioritàries per al seu papat: l'erradicació dels abusos de poder i dels abusos sexuals.

Què li demanen les víctimes i supervivents?
La plaça de Sant Pere aquests dies està especialment concorreguda de turistes i creients. Però també s'hi han acostat diverses associacions de víctimes i supervivents per assegurar-se que la lluita contra els abusos és prioritària per al nou pontífex.
Un d'ells ha estat Sebastián Cuattromo, supervivent d'abusos sexuals infantils a l'Argentina i fundador d'Adults pels Drets de la Infància. Té esperança que Lleó XIV emprengui accions decidides en aquest àmbit, però lamenta oportunitats perdudes durant el papat de Francesc.
"En els 12 anys de pontificat el vam convidar en nombroses ocasions perquè rebés les víctimes argentines, que tingués un gest més enllà del simbolisme, fent-se càrrec de la seva pròpia història. No va passar ni tampoc es va conformar cap comissió d'investigació a l'Argentina."
També retreu a Francesc un altre episodi: "El cas periodístic més emblemàtic és el del sacerdot Julio César Grassi, condemnat per abusos sexuals per la màxima instància judicial de l'Argentina i de qui Francesc va ser-ne el confessor. Avui dia segueix sent sacerdot".
Demana a Lleó XIV que materialitzi una llei canònica de "tolerància zero" contra els abusos sexuals. Hi coincideix Anne Barrett Doyle, codirectora de Bishop Accountability, una entitat nord-americana que monitoritza milers d'abusos als Estats Units, però també a Xile o Irlanda.
"Esperem que una de les primeres accions del papa Lleó sigui una llei que digui que tots els casos provats d'abusadors sexuals de menors siguin expulsats de l'Església"
Cuattromo hi afegeix dues accions més: una comissió de la veritat que investigui els casos de manera independent, i un procés de reparació per a les víctimes "real", que se sostingui materialment amb els béns de l'Església.
- ARXIVAT A:
- Pederàstia Papa Lleó XIVVaticà