"No em creien per la meva discapacitat": maltractada a casa i ignorada per l'administració
Una dona amb discapacitat i trastorn mental denuncia el maltractament que va patir de la seva família i assegura que Serveis Socials de l'Ajuntament de Rubí no la va creure
La Paloma --un nom fictici per protegir la seva identitat--, de 38 anys, va néixer amb una paràlisi cerebral i un trastorn mental. Quan va morir la seva mare, se'n va anar a viure amb el seu germà i la cunyada. La convivència va anar de mal en pitjor.
Assegura, en un relat ben estructurat, que "al principi em cridaven, m'amenaçaven i, després, van començar les agressions físiques". Aquell maltractament, assegura, la va portar a la desesperació fins al punt que, en alguns moments, va perdre l'esperança i va pensar a suïcidar-se.
Segons avança El Periódico, durant set anys la van maltractar. Gairebé mai podia sortir de casa, explica a les càmeres de TV3.
Quan va poder, va demanar ajuda als Serveis Socials de l'Ajuntament de Rubí. Era l'octubre del 2021. La Paloma ho recorda bé: "Vaig demanar ajuda als Serveis Socials pel maltractament que patia, però no em van creure."
"Van decidir tractar la meva salut mental abans que el maltractament i m'anaven donant allargues."
De fet, la Paloma expressa que no es va sentir acompanyada i, en alguns moments, tampoc ben tractada pels funcionaris de la institució.
Una intervenció clau
La Fundació Lluís Artigues i la Federació d'Entitats de Salut Mental amb l'assessorament jurídic de Judith Franco del Col·lectiu Ronda van intervenir perquè Serveis Socials donessin veracitat al maltractament que la Paloma manifestava.
El coordinador de l'àrea social de la Fundació Lluís Artigas, Luis Varea, assegura que fins que l'entitat no va acompanyar personalment la Paloma, l'Ajuntament de Rubí no li va donar prou credibilitat.
"Serveis Socials necessita que la persona discapacitada vagi acompanyada per donar veracitat al que diuen."
Per l'educador, "les persones amb discapacitat tenen veu pròpia i la manera de tractar-los s'ha de canviar".
Les entitats asseguren que quan una víctima denuncia un maltractament en una institució té l'obligació legal de posar-ho en coneixement de la Fiscalia i, en aquest cas, no es va fer. Un procediment que, segons la Fundació Lluís Artigues amb l'advocada Judith Franco, van activar quan van considerar que la Paloma no tenia un bon acompanyament.
La resposta de l'Ajuntament
L'Ajuntament de Rubí ha fet un comunicat, de dues pàgines, en què assegura que es van activar tots els recursos necessaris "per poder garantir el benestar, la seguretat i la cobertura de les seves necessitats bàsiques".
Admeten que la primera vegada que la Paloma es va adreçar a l'Oficina d'Atenció a la Diversitat Funcional era l'octubre del 2021. La tècnica que l'atén la deriva a Serveis Socials de l'Ajuntament de Rubí el juny del 2022 en detectar que es troba en situació de vulnerabilitat i, a partir d'aquí, passa per diversos serveis municipals.
En el mateix comunicat, s'assegura que mai van sospitar d'una conducta inadequada de la família i que es va dur a terme un treball de coordinació amb la resta d'entitats.
L'Ajuntament ha fet arribar als mitjans de comunicació un informe del síndic de Rubí que conclou que, després d'escoltar la Paloma i veure els informes municipals, va constatar "un correcte acompanyament".
No és un cas aïllat
Les entitats que treballen amb col·lectius amb discapacitat coincideixen a afirmar que la denúncia de la Paloma no és excepcional. Diuen que és un altre exemple de com la mirada del professional que ha d'atendre la víctima es veu distorsionada per la seva discapacitat.
Segons Luis Varea, independentment del diagnòstic que tingui, la Paloma com moltes altres persones que pateixen discapacitat, "és plenament conscient de la situació de vulneració de drets que pateix i el perill per a la seva integritat física".
Només vol un futur tranquil
Fa un any que la Paloma viu amb en Pedro, el seu company de pis, en una altra població. Tots dos estan sota la tutela de la fundació Lluís Artigues.
Tant la Paloma com en Pedro estan contents de la seva convivència: van a caminar junts, s'ajuden a l'hora de fer els àpats i comparteixen temps d'esbarjo.
Després d'aquesta experiència, la Paloma explica que està bé, feliç i se sent protegida sota la tutela de l'entitat.
"El futur amb què em conformo és estar tranquil·la, en pau i explico el que m'ha passat per ajudar d'altres persones que s'han sentit ignorades per l'administració."
El seu missatge és clar: "Mai vaig dir cap mentida".