Quatre agents dels Mossos davant la porta d'un domicili en l'operació contra el grup Combat 18
Una de les entrades s'ha fet al Prat de Llobregat (Mossos)

Operació contra el grup neonazi Combat 18 amb 16 detencions, 11 a Catalunya

Els Mossos i la Policia Nacional han fet entrades en sis municipis catalans i també a Madrid, Lugo, Toledo i Màlaga

RedaccióActualitzat

L'operació dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional aquest dimarts contra el grup neonazi Combat 18 ha acabat amb 16 detinguts, 11 dels quals a Catalunya. L'objectiu ha estat escapçar la seva branca espanyola i el projecte neonazi que, segons la policia, pretenia desplegar a tot l'Estat

Ha estat després de diverses entrades i escorcolls en diferents municipis catalans i també de Madrid, Lugo, Toledo i Màlaga. En el cas de Catalunya, s'han fet 10 escorcolls en sis poblacions i a totes elles hi ha hagut algun detingut: dos a Barcelona, dos a Lloret de Mar, dos al Prat de Llobregat, dos a Mollerussa, os a Sentmenat i un a Sant Boi de Llobregat.

La investigació, dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 3 de Manresa, ha determinat, segons informa la policia, la militància a Combat 18 dels detinguts, així com la seva relació amb membres del grup a altres països, tant d'Europa com de Sud-amèrica.

Organitzaven reunions per captar militants, feien productes de merchandising per finançar-se, haurien intentat tenir armes de foc i planificaven "accions violentes contra persones i béns", diu el comunicat dels Mossos.  

També se'ls atribueix la difusió a Internet i en grups de missatgeria instantània, entre d'altres, de discursos d'odi per motius racistes, antisemites, LGTBI-fòbics, xenòfobs i ideològics, el que la policia qualifica de proselitisme ultradretà.
 

Què és Combat 18?

Aquesta organització criminal pren la xifra 18 de la primera i vuitena lletra de l'alfabet -A d'Adolf i H de Hitler-, es va originar al Regne Unit el 1992.

Posteriorment, es va estendre per diversos països, entre els quals Espanya o Alemanya, on va ser prohibit el 2020. Un any abans, un dels seus membres va assassinar a trets a casa seva del polític alemany Walter Lübcke, conegut per les seves afirmacions en suport a les persones migrants.

Poc després, també van matar dues persones en un tiroteig a la sinagoga de Halle, a l'est del país.

El Canadà també té el grup neonazi inclòs a la seva llista d'organitzacions terroristes. Va ser després que, el març del 2019, un tiroteig en dues mesquites de la ciutat de Christchurch, a Nova Zelanda, va deixar una cinquantena de morts. L'únic atacant va ser un home de 28 anys radical d'ultradreta.

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraPolicia Nacional
Anar al contingut