Puigdemont afirma que en breu es reunirà amb Rajoy i que serà una trobada amb "continguts"
En el programa "Jo pregunto", de TV3, el president de la Generalitat també ha promès 1.100 milions més per a polítiques socials si s'aproven els pressupostos, i ha dit que, a Europa, no s'entén "l'immobilisme de la posició" del govern espanyol
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha desvelat que tant ell com el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, estan "buscant una data" per reunir-se en els pròxims dies o setmanes. El president de la Generalitat ho ha dit al final del programa "Jo pregunto", que TV3 ha emès aquest diumenge des del Teatre Conservatori de Manresa, en què dotze ciutadans li han fet preguntes durant prop de tres hores.
"No hi ha data, però tampoc seria correcte dir que no estem buscant una data. Perquè hi ha voluntat, també per part del senyor Rajoy"
Sobre els pressupostos de la Generalitat, que Junts pel Sí està negociant amb la CUP, el president de la Generalitat ha dit que no és el moment de fallar, i afegeix que, si s'aproven, s'aconseguiran 1.100 milions d'euros més per a polítiques socials. Puigdemont també s'ha mostrat "convençut" que el sobiranisme superarà el test de l'aprovació dels comptes públics.
"Hem superat totes les proves d'estrès, en aquest procés. També superarem els pressupostos, n'estic convençut"
Quan falten dos dies perquè viatgi a Brussel·les, Puigdemont també ha explicat que a Europa no s'entén "l'immobilisme de la posició" del govern espanyol. Segons el president de la Generalitat, des de fora es veu "pràcticament de manera unànime" que la sortida és el referèndum pactat.
"El referèndum és la manera com, també des de fora, entenen que es resolen les coses. Demanen un referèndum pactat, que és el que vol la majoria de la gent. Però, en el cas que el pacte no es faci, saben, perquè així els ho he traslladat, que el referèndum hi serà"
Puigdemont ha defensat que "fer un estat no és una cosa senzilla" i que cal fer-lo "preparant-ho bé i no improvisant". Responent al manresà Joan Gil, el més votat en el procés de selecció dels participants, ha dit que Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs aniran a judici "perquè van complir allò que la majoria del poble de Catalunya demanava i volia". En aquest sentit, ha apuntat que "un estat s'ha de fer preparant-ho bé i no improvisant".
En aquest bloc dedicat al procés sobiranista, Puigdemont també s'ha referit a la seva continuïtat. Tres setmanes després d'haver anunciat que no optaria a la reelecció com a president de la Generalitat, ha matisat que ell va dir "des del primer dia" que no continuaria quan acabés el procés i ha situat aquest final quan "el poble de Catalunya decideixi si vol ser un estat independent".
"Si no fem el referèndum i no fem res al respecte i no prenem decisions és que hem fracassat. I llavors tant li fa si es presenta un o es presenta l'altre"
♦ "Jo pregunto", l'entrevista ciutadana al president de la Generalitat
Els immigrants que no eren al cens no podran votar en el referèndum
Preguntat per la mediadora sociocultural Adama Boiro, Puigdemont ha apostat per fer un estat "modern, democràtic, convivencial, divers, que es relaciona bé amb la seva diversitat i que en fa motiu d'orgull". De fet, ha proclamat que "el país o el fem entre tots o no val la pena que ens hi posem". El president de la Generalitat ha demanat que un futur estat català no sigui "un estat identitari a la clàssica", però també ha descartat que els immigrants que no figuraven en l'últim cens electoral puguin votar en un futur referèndum d'independència.
"El referèndum l'hem de fer amb els estàndards que marquen els usos i costums internacionals perquè l'eina sigui reconeguda. Per tant, haurà de partir del cens que hi havia la darrera vegada que es va votar"
"No podem permetre que hi hagi cap tall de llum a una família vulnerable"
En resposta a una pregunta per Skype de Carolina Borrell, de la PAH, Puigdemont ha afirmat que "hi ha pisos buits que haurien d'estar ocupats per famílies amb necessitats", i ha promès que els diners que es recaptin amb l'impost per als pisos buits aniran destinats al parc d'habitatge social.
"Cap empresa subministradora de llum i gas pot tallar el subministrament a una família en vulnerabilitat. Perquè ho diu la llei"
Davant la situació de pobresa energètica que viuen moltes famílies, el president de la Generalitat ha insistit que no es pot permetre "que hi hagi cap tall de llum a una família vulnerable" i ha assegurat que, si les empreses subministradores no ho compleixen, les multaran.
Sanitat i Educació
Puigdemont ha defensat el sistema sanitari català, que ha qualificat com "un molt bon sistema de salut". En resposta a la infermera Teresa Fuentelsaz, ha afirmat que "totes les decisions" que pren el Departament de Salut "van encaminades a resoldre aquestes qüestions que angoixen més als ciutadans", entre les quals ha citat les llistes d'espera, l'atenció en salut mental o les millores en infraestructures.
"No està en risc el dret a la salut que tenen els ciutadans de Catalunya"
En resposta a Leire Fernández, la més jove dels participants, ha reclamat la competència de les beques:
"Tristament aquest país no pot gestionar les beques malgrat que des del 2001 tenim diverses sentencies del Constitucional que condemnen el govern espanyol a retornar les competències de les beques a Catalunya"
També sobre Educació, Puigdemont ha dit que no comparteix la idea que les escoles concertades generin "segregació social" i ha defensat que l'escola concertada "garanteix equitat i accés a uns coneixements en igualtat d'oportunitats".
Defensa del BCN World i de l'acollida de refugiatsPuigdemont ha defensat el projecte de macrocomplex d'oci al Camp de Tarragona i ha descartat fer cap consulta al territori per decidir si finalment es construeix. Ha destacat que la consulta s'hauria fet si no hi hagués hagut consens sobre el projecte, però que no ha estat el cas. El president de la Generalitat ha afirmat que la falta d'infraestructures fa encara més necessari dur a terme el projecte.
"No podem prescindir del centre recreatiu"
També ha assenyalat, responent la pregunta de José Antonio Morán, que la formació és la clau per poder preparar la població per aprofitar la revolució tecnològica.
Puigdemont ha lamentat que la Generalitat no té "capacitat física d'anar als països que estan acollint refugiats i portar-los cap aquí" i que depèn de la voluntat política del govern espanyol, "que si en té, no en té prou". Responent al cooperant català David Zorrakino, ha explicat que el govern està insistint davant l'Estat espanyol i la Unió Europea per rebre refugiats:
"Ens agradaria tenir les eines d'un estat per contribuir a resoldre el drama humanitari dels refugiats"
Al llarg del programa s'han tractat molts altres temes. Responent a les preguntes ciutadanes, Puigdemont ha defensat la indústria del turisme, ha demanat un nou estat sense portes giratòries i ha rebutjat qualsevol "acte de violència o d'intimidació". També ha apuntat que els passos per dur a terme la reforma horària "estan ben encarrilats", ha lamentat la situació ferroviària de les Terres de l'Ebre o ha dit que la situació al barri de la Mina no és un problema "només de diners".