Què passa amb la taxa turística? Dels pactes fràgils del govern Illa al desconcert del sector

El govern volia congelar l'augment del tribut mentre negociava amb el sector, però enmig d'un xoc entre Esquerra i els Comuns la pujada es va aprovar ahir al Parlament i ja està en vigor

Actualitzat

"Soc conscient que caldrà continuar treballant i buscant els suports parlamentaris. I així ho faré". Amb 42 diputats dels 135 del Parlament, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ja va assumir en el seu discurs d'investidura l'agost passat que el seu govern estava abocat a una negociació constant i a diferents bandes. 

Per la seva pròpia investidura va haver de recórrer a dos acords diferents i en paral·lel, amb Esquerra i els Comuns. I aquests primers mesos de presidència han evidenciat que govern de Salvador Illa no pot abaixar la guàrdia, ni un moment, en el camí del diàleg. Ni amb els partits que el van votar en la investidura, ni amb els grans actors econòmics i socials del país. 

L'últim exemple és l'embolic d'aquest dimecres al Parlament, on es va aprovar un augment de la taxa turística, tal com el govern d'Illa havia pactat amb els Comuns, i al mateix moment s'havia d'aprovar un ajornament de l'entrada en vigor d'aquesta pujada fins a l'octubre, com s'havia acordat amb Esquerra. 

Però això últim va descarrilar en la votació, perquè els Comuns, Junts i PP es van alinear en contra d'aquesta pròrroga. Les desavinences entre Esquerra i els Comuns van fer saltar la sorpresa al Parlament. 

De fet, la qüestió de la taxa turística ja feia setmanes que dividia els socis de Salvador Illa i els republicans havien presentat una iniciativa pròpia per contrarestar els efectes de l'acord dels Comuns amb el govern per aplicar-la immediatament. 

El frec a frec entre Esquerra i els Comuns ha acabat passat factura al mateix executiu d'Illa, que ahir va haver de reaccionar amb rapidesa i anunciar que la setmana que ve aprovarà un decret que deixaria les coses tal com preveia que fossin: amb la taxa turística prorrogada. 

 

Acusacions mútues i desconcert

L'endemà de l'embolic, el desconcert regna entre els sectors econòmics afectats i els partits s'acusen mútuament del desgavell. Els Comuns han demanat a Esquerra que doni explicacions del seu vot contrari a l'ajornament. El seu portaveu al Parlament, David Cid, en una entrevista a SER Catalunya, ha acusat els republicans de "defensar una cosa inexplicable pel seu electorat". 

El ple del Parlament, durant la votació d'un decret aquest dimecres
El ple del Parlament, durant la votació de dimecres

Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha alertat el president Illa, en una entrevista a "Els matins" de TV3, que tornaran a votar "exactament el mateix", és a dir, en contra de l'ajornament de la taxa turística, si se sotmet de nou al Parlament. Per Turull, la responsabilitat de tot plegat és de "l'olla de grills" que són PSC, Comuns i ERC.

La pujada de la taxa turística fa setmanes que cueja. I els empresaris del sector han posat el crit al cel des del primer moment contra l'augment d'aquesta taxa que recapten ells. El govern va ser sensible a aquestes protestes i va anunciar que ajornava fins a l'octubre la pujada. De moment, però, ja està en vigor, a l'espera del que passi amb el futur decret que l'ajornarà.

 

Els hotelers no estan cobrant la taxa

Davant de tot això, el sector hoteler parla obertament de desgavell i assegura que, tot i que la nova taxa turística ha entrat en vigor avui, no l'estan cobrant. 

Reconeixen que això els deixa en una situació d'inseguretat jurídica i exigeixen claredat al govern, a qui emplacen a aprovar un nou decret per ajornar-ne l'aplicació. El president dels hotelers de Girona, Xavier Garcia, lamenta que es prenguin decisions al Parlament sense tenir-los en compte: 

"Els polítics que han pres aquesta decisió no hi entenen gaire de com afecta la logística de les empreses i l'economia del sector perquè totes les places hoteleres estan venudes amb molta antelació". 

Des de la Federació Catalana de Càmpings també parlen de sorpresa, perplexitat i desconcert. El president dels càmpings, Miquel Gonategra, es queixa que canviïn les regles de joc d'un dia per l'altre, i reclama consignes clares sobre què han de fer. 

Un càmping al Pirineu, un establiment també sotmès a la taxa turística (ACN)

El govern mira de calmar el sector assegurant que el nou decret, que aprovarà dimarts i ajornarà l'aplicació de la taxa, tindrà efectes retroactius. 


L'aposta del Cercle: un pacte amb Junts

La incertesa que provoca la pugna entre Esquerra i els Comuns a l'hora de tancar pactes amb el govern de Salvador Illa va portar aquest dimecres el mateix president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, a demanar al president que canviï de socis: 

"Seria bo que s'exploressin pactes més transversals que incloguessin el partit majoritari de l'oposició i que, per tant, ens acostéssim més a la centralitat política del país".

El president del Cercle va apostar per arribar a pactes amb Junts, amb l'objectiu d'enfortir des de la centralitat, va dir, el teixit econòmic de Catalunya.

 

ARXIVAT A:
TurismeParlament de CatalunyaSalvador Illa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut