Laura Borràs i Jordi Turull, aquest dimecres durant el Debat de Política General (EFE/Quique Garcia)
ANÀLISI

Qüestió de confiança: un dard enverinat

Junts i Esquerra estan condemnats a entendre's si volen fer avançar el moviment independentista però alhora estan atrapats perquè no es dibuixen gaires alternatives viables

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Txell Ortiz Vilaseca

Sotscap de la secció de Política d'Informatius de TV3

@txell79
Actualitzat

El president mou fitxa: cancel·la l'agenda i convoca una reunió extraordinària de govern per aquesta tarda. La convocatòria respon a la situació provocada per Junts de plantejar-li una qüestió de confiança quan, a parer de presidència, Aragonès ja havia respost favorablement a les demandes plantejades.

Des de l'entorn del president es creu que qui parla d'ultimàtums i qüestions de confiança són els que han de decidir-se. Alhora també considera que és clau el respecte institucional i que el govern estigui al 100% per abordar la situació econòmica, social i per resoldre el conflicte polític. 

Quan sonen campanes de qüestió de confiança en el si d'un govern és un punt d'inflexió sí o sí i hi ha conseqüències perquè qui ho planteja ara és el soci de govern. Com a mínim comporta l'aturada de màquines i això és el que està passant a Palau a hores d'ara.

El president Aragonès ha suspès l'agenda i manté reunions amb el seu entorn més pròxim, entre ells la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que també ha suspès l'agenda.

Qui fa esclatar el terratrèmol a última hora de la nit d'ahir és el portaveu de Junts, Albert Batet, al final de la seva segona intervenció. Agafa el president i Esquerra a contrapeu fent evident que desconeixien aquest gir de guió dels socis de govern, a qui dies abans s'havia traslladat la proposta del president sobre l'acord de claredat.

 

Junts, ahir, passa de puntetes a valorar la via canadenca, no s'hi oposa obertament, i reconeix que el president recull el guant de les tres qüestions plantejades del pacte de govern que Junts considera que no es compleixen: coordinació estratègia independentista, coordinació a Madrid i que a la taula de negociació només s'hi parli d'amnistia i autodeterminació.

Ara bé, cal veure fins on arriba la jugada de Junts: amenacen de sortir del govern, però no prenen la iniciativa i apugen la tensió traslladant-la al president. Però la potestat de sotmetre's a una qüestió de confiança és, justament, del president, que ahir, visiblement molest, va deixar clar que no sotmetrà les institucions a aquesta inestabilitat i va obrir la porta perquè Junts prengui les decisions que hagi de prendre.

Passat per la traductora vol dir que si creuen que han de sortir del govern siguin ells els que ho facin. De fet, és l'amenaça de Junts des de la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament. I si encara anem més enrere, és la mala peça al teler que arrossega la coalició des de la mateixa investidura.

Des de l'entorn del president, es diu que la situació és delicada i que el que ha plantejat Junts és greu i es considera que el soci de govern ha retirat la seva confiança.

 

Per Junts, la qüestió de confiança és una oportunitat i recorden que per a Carles Puigdemont va ser la porta per al referèndum. Avui Junts diu que manté el pols, però el cert és que a les propostes de resolució presentades aquest matí al Parlament no hi ha cap dels 3 punts que Junts considera que no es compleixen ni tampoc la mateixa qüestió de confiança.

Junts i Esquerra estan condemnats a entendre's si volen fer avançar el moviment independentista. Són els dos partits majoritaris, però alhora estan atrapats perquè fora d'ells ara mateix no es dibuixen gaires alternatives viables si no és que es trenquin les aritmètiques que fins ara hem vist al Parlament.

ARXIVAT A:
Pere AragonèsDebat política general
Anar al contingut