
Rebaixen la pena als germans Menendez, que podrien sortir en llibertat
Una revisió de la condemna obre la possibilitat que els germans Menendez, sentenciats per doble parricidi, puguin sol·licitar la llibertat
Els germans Erik i Lyle Menendez, protagonistes del cas de doble parricidi que s'ha convertit en una sèrie a Netflix, estan a un pas de ser alliberats després que el jutge del Tribunal Superior del Comtat de Los Angeles els hagi reduït les condemnes.
El jutge, Michael Jesic, els ha commutat la cadena perpètua sense possibilitat de llibertat condicional per 50 anys de presó i cadena perpètua, després de l'audiència de dimarts.
Aquest canvi de condemna obre la possibilitat que surtin de la presó, després de 35 anys empresonats per l'assassinat dels seus pares, el 1989, ja que els permetria sol·licitar una audiència per sortir en llibertat provisional perquè, segons la llei de Califòrnia, eren menors de 26 anys en el moment dels assassinats i ja han complert la meitat de la condemna o més de 25 anys.
La revisió de la condemna per part del jutge arriba després d'una petició del fiscal de districte del comtat de Los Angeles, George Gascon. El fiscal, sense pretendre excusar el crim, considerava que havien "pagat el seu deute amb la societat" i que en aquest temps han treballat "per millorar la vida d'altres persones", amb l'assessorament que han donat a altres reclusos des de dins del centre penitenciari.
Els germans Menendez van ser condemnats l'any 1996 com a autors dels assassinats dels seus progenitors, la parella formada per Jose i Kitty Menendez a la seva mansió de Beverly Hills, però en l'actualitat aquest cas s'ha tornat a mediatitzar i s'han volgut tenir en compte noves proves.
Revisió, penediment i rebaixa, entre gran expectació
El doble cas de parricidi va tenir lloc fa més de 35 anys, quan va ocupar portades de diaris i telenotícies durant setmanes, però va recobrar notorietat fa poc gràcies a la popular sèrie de true crime de Netflix "Monstruos: La historia de Lyle y Erik Menendez".
Després de reavaluar el cas i per tal d'incloure-hi proves del suposat abús sexual als germans que recull la sèrie, la Fiscalia de Los Angeles va considerar que hi havia "una obligació moral i ètica" de revisar-lo.
Poc després, a la sèrie s'hi va sumar un documental i un moviment a les xarxes generat per una nova generació que ha reavaluat les circumstàncies vitals dels germans Menendez, hi ha empatitzat i ha acabat per reconsiderar el perfil dels que van ser considerats assassins despietats.
"Crec que han fet prou aquests 35 anys perquè algun dia tinguin l'oportunitat" de sortir en llibertat, va afirmar el magistrat durant l'audiència celebrada a Los Angeles aquest dimarts i que ha acabat amb la rebaixa de la pena.

El gran dels germans, Lyle, que tenia 21 anys en el moment de l'assassinat, va mostrar en finalitzar l'audiència de dimarts una "profunda vergonya" per la persona que era fa 35 anys.
"Vaig cometre un acte atroç contra dues persones que tenien dret a viure: la meva mare i el meu pare."
Erik, el petit dels dos, per la seva banda, va assumir tota la responsabilitat pel crim:
"Vaig disparar les cinc bales contra els meus pares i després vaig tornar per recarregar. Vaig mentir a la policia. Vaig mentir a la meva família. Ho sento de debò."
Després de dos judicis, els germans Menendez van ser trobats culpables de l'assassinat dels seus pares, Kitty i José Menéndez, del 20 d'agost del 1989, en un cas controvertit en què els joves van denunciar haver rebut abusos sexuals.
Inicialment, l'Erik i el Lyle van afirmar a la policia que van trobar els cossos sense vida dels seus pares després d'haver passat la tarda fora de casa, però van aixecar sospites quan van començar una vida d'excessos després d'accedir a la fortuna familiar.