"Són com trasters": educadors denuncien falta de mitjans per fer la feina als centres de menors
El cas de la nena de 12 anys violada repetidament per diversos homes ha fet aflorar les condicions amb què funcionen els centres de la DGAIA
L'arribada d'un nen o un adolescent a un centre residencial de la Generalitat, sigui tutelat o en guarda i custòdia, és el final d'un procés en el qual la família ha fallat i totes les altres solucions possibles també.
Sempre és un procés dolorós i la feina dels educadors que se n'encarreguen és aconseguir que portin una vida el més normal possible, anant a l'escola o a l'institut i relacionant-se amb els amics.
Miquel Almirall, educador social en un d'aquests centres, diu que el més important és establir amb ells relacions tan estretes com sigui possible per poder convertir-se en els referents en els quals puguin confiar:
"Ells tenen dret a la seva llibertat, a créixer lliurement, a experimentar. La clau és la confiança i el vincle, i com més rígids siguem, com més limitadors siguem, aquesta confiança, aquest vincle, més difícil és d'establir."
Almirall explica que, amb el nombre de menors que tenen a càrrec, els costa molt establir vincles prou forts per pal·liar les mancances emocionals que tenen, perquè sovint s'han sentit poc estimats i valorats.
Per tot això, no s'està d'afirmar que, en molts sentits, els centres en els quals treballen es converteixen en una mena de "trasters" on desar aquests menors.
L'abusador com a figura de referència
Segons Noemí Pereda, experta en abusos a menors, la precarietat i els pocs mitjans amb què treballen els educadors socials fa que els menors a càrrec seu siguin fàcilment captables per abusadors sexuals:
"És aquest senyor que veiem en aquest cas, que el que li diu a la nena és: 'Jo no t'abandonaré, jo seré aquí sempre, soc la teva figura de vincle.' I es converteixen en això, per això és tan difícil de tallar."
Per Almirall, una part molt important del problema és que hi ha menors per als quals els abusos i les agressions formen part de la normalitat que han viscut, i costa molt aconseguir revertir-ho.
Pereda està convençuda que el cas de la nena de 12 anys violada reiteradament per un grup d'homes no és únic, sinó que n'hi ha d'haver d'altres, i que no és un problema de Catalunya, sinó d'Espanya i d'Europa.
Aquesta especialista considera que fins ara la Generalitat no ha afrontat el problema de cara i afirma que hi ha sistemes que permeten detectar els riscos d'explotació sexual, però que no s'utilitzen:
"Hi ha un instrument que es diu EDRS, eina de detecció del risc d'explotació sexual infantil i adolescent, perquè els educadors apliquin i vegin quins riscos tenen els nois que tenen al centre. Aquesta eina és gratuïta. Aquesta eina l'hem intentat explicar al sistema de protecció i s'ha ignorat perquè no es vol veure el problema."
La Sindicatura de Greuges creu que el sistema està obsolet
També la Sindicatura de Greuges alerta que l'actual sistema de protecció a la infància ha quedat obsolet i que per a molts adolescents el pas per un centre empitjora la seva situació.
En declaracions a Catalunya Ràdio, l'adjunta en infància, Aida Rodríguez, ha explicat que en l'informe del 2023 ja posaven de manifest que el pas per un centre té un impacte negatiu per a molts joves.
Per això reclamen més polítiques preventives i buscar mesures alternatives centrades en l'acompanyament a les famílies.
"El sistema treballa des de la urgència"
Per la seva banda, Xavi Campos, gerent del Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya, el CEESC, ha afirmat el cas de la nena de 12 anys violada repetidament evidencia que el sistema de protecció a la infància "necessita una revisió":
"És la punta de l'iceberg d'una sèrie de situacions per les quals fa temps que reivindiquem una revisió integral de tot el sistema de protecció a la infància."
Entrevistat al programa "Els matins" de TV3, Campos ha dit que ara el sistema treballa "des de la urgència" i que ells consideren que cal "una perspectiva integral i preventiva" per evitar casos com aquest.
També admet que qui ha de liderar la revisió ha de ser la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, la DGAIA, però que s'ha de fer amb un diàleg en el qual s'escolti de debò tant els educadors socials com els mateixos menors:
"Ha de ser un lideratge compartit perquè puguem fer bé la feina i sobretot escoltant els que l'estem vivint dia a dia, que som els que acompanyem aquests infants i adolescents, i ells mateixos per damunt de tot."
Sobre quins canvis cal fer, Campos ha dit que "alguns hauran de ser de gran escala" i que d'altres seran d'abast menor, "quirúrgics", i que, en tot cas, hi ha d'haver "un seguiment continuat" que no hi ha ara.
El control dels centres d'entitats privades
Pel que fa a la doble xarxa de centres i serveis d'atenció a la infància, la de titularitat pública i la d'entitats privades contractades per la DGAIA, ha dit que fins ara no s'ha controlat prou aquestes entitats:
"Pot funcionar un sistema en què hi hagi entitats que el gestionin, sempre que la responsabilitat de l'administració de vetlla, seguiment, avaluació, inspecció i revisió dels protocols i dels procediments i de les condicions pactades en el contracte es mantinguin, i aquí és on crec que hi ha un cert dèficit."
El gerent del CEESC ha explicat que la seva feina és que els menors a càrrec seu visquin una vida el més normal possible, anant a l'escola i tenint amics, i que els pisos on viuen "no són centres tancats".
Com Almirall i Pereda, Campos ha remarcat que necessiten generar "proximitat" i "vincles" amb els nens i joves per poder fer bé la seva feina, i que fa anys que es queixen que no ho poden fer:
"Quan tens una ràtio en què has d'atendre un volum d'infants i adolescents molt gran, la proximitat es perd."
"Canvis estructurals urgents"
En aquest sentit, el CEESC va emetre aquest dimecres un comunicat en què exigeix "canvis estructurals urgents i profunds" i que, en la mateixa línia que Noemí Pereda, fa una afirmació molt contundent:
"Cal dir-ho amb claredat: aquest cas no és una excepció."
- ARXIVAT A:
- MenorsAgressió sexual