Triodos, nou intent per donar una solució als afectats per preferents
Triodos ha proposat pagar 10 euros per cada títol de CDA, l'última proposta perquè els titulars d'aquests certificats puguin recuperar els seus diners, atrapats des de la pandèmia i que els comportaria perdre gairebé el 90% del seu valor inicial
Més de 7.000 clients de Triodos a tot l'Estat, els que van comprar les participacions preferents del banc, tenen els diners atrapats des de la pandèmia. Ara el banc ètic ha fet un nou intent de donar-los una solució i proposa pagar 10 euros per títol dels certificats de dipòsit per a accions (CDA). A canvi, els clients han de renunciar a reclamar per la via judicial.
Aquests CDA costaven al voltant de 80 euros quan els van comprar, però amb l'arribada de la pandèmia no van poder retirar aquests diners perquè el banc va decidir tancar el mercat intern de compravenda d'aquests títols. Qui s'aculli a l'última proposta del banc, doncs, perdria gairebé el 90% de la seva inversió inicial.
En un comunicat, Triodos ha anunciat que avisarà els clients que s'hi puguin acollir a partir del març. I, d'entrada, ja avisa que "s'exclou d'aquesta oferta els que hagin resolt de manera definitiva la seva reclamació; per exemple, els que tinguin sentència ferma."
Triodos també explica que per poder pagar-ho es farà una provisió en els comptes anuals del 2024.
Triodos ja ha proposat altres solucions
Els títols han anat perdent valor des que als afectats se'ls va tancar la possibilitat de retirar-los fa més de quatre anys. Des de llavors ha suposat un maldecap per a tots ells intentar recuperar el que per a molts eren els seus estalvis. Triodos va proposar-los una altra solució, que no ha acabat de convèncer molts dels titulars de CDA.
L'estiu del 2023 va començar a operar l'opció de vendre els títols a una mena de borsa alternativa, una plataforma anomenada Captin. Molts dels afectats van trobar que era una solució tècnica molt complicada i que, a més, els feia perdre part dels estalvis, perquè des de fa mesos que cotitzen al voltant dels 25 euros. Així que, qui opti per vendre'ls en aquesta plataforma, perdrà al voltant del 70% de la inversió inicial.
El següent pas serà treure aquests títols al mercat Euronext.
Alguns dels titulars d'aquestes preferents s'han organitzat en una plataforma d'afectats. N'hi ha que han anat un pas més enllà i han portat les reclamacions a judici per intentar recuperar els diners. Fins ara hi ha hagut sentències que han donat la raó als clients i d'altres que han anat a favor del banc.
Pendents de què hi diu el Suprem
Ara estan pendents del Tribunal Suprem, que ha donat caràcter preferent perquè aquesta primavera resolgui alguns casos que els han arribat i que marcarien si la balança es decanta a favor de Triodos o dels clients. Per això, advocats especialitzats en aquestes reclamacions hi veuen una nova maniobra del banc per no haver de pagar tants diners en cas que les sentències no els siguin favorables.
Els advocats del bufet Iribarren Ribas ho consideren "una estratègia de la por, perquè així els titulars dels CDA venguin els títols a la plataforma i així el mercat els pagui per aquests estalvis i no n'hagi d'assumir el cost Triodos". Fonts del Col·lectiu Ronda també veuen que "estan empenyent els clients cap a la plataforma Captin".
- ARXIVAT A:
- Banca