Seu del Consell d'Europa, que ha fet l'informe que assegura que no es pot perseguir l'independentisme "pacífic"
L'informe del Consell d'Europa no cita el cas català, però es basa en la resolució Cilevics, que sí que ho feia (ACN)

Un informe del Consell d'Europa defensa que no es pot perseguir l'independentisme pacífic

El text, publicat per la secretària general de l'organisme, argumenta que plantejar canvis estructurals o constitucionals de manera democràtica en un estat s'empara en la llibertat d'expressió

El Consell d'Europa determina en un informe que la defensa pacífica de la independència no pot ser perseguida penalment, perquè està emparada pel dret a la llibertat d'expressió.

L'informe el va presentar la setmana passada la secretària general del Consell d'Europa, Marija Pejcinovic Buric, a la reunió del comitè de ministres d'aquest organisme internacional.

El text conclou que la llibertat d'expressió empara la "promoció de canvis estructurals o constitucionals de manera pacífica i democràtica" en un estat membre, inclosa --diu explícitament-- la defensa de la independència d'una regió europea.

El document afegeix que només es pot perseguir penalment la defensa de la independència si hi ha incitació a la violència.

El text del Consell d'Europa no parla específicament del procés sobiranista català, però sí que basa el seu text en l'informe Cilevics, la Resolució 2381 de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, que deia que els líders independentistes empresonats eren "presos i preses polítiques".

També s'instava Espanya a reformar el Codi Penal, concretament els delictes de rebel·lió i sedició, i assenyalava que l'1 d'Octubre no hi va haver violència per part de la ciutadania. A més, proposava la via del diàleg i la resolució democràtica.

En una línia molt similar també s'expressa l'informe del Consell d'Europa, que torna a fer referència a la necessitat de la negociació per poder resoldre els conflictes polítics.

El text també defensa la immunitat parlamentària dels representants públics, sobretot de polítics de l'oposició.

Tot i que aquest nou informe del Consell d'Europa no cita el cas català i no és vinculant, sí que pot aplanar el camí de les causes sobre el procés que hi ha pendents de ser jutjades al Tribunal Europeu de Drets Humans, en tot el que fa referència a la llibertat d'expressió.

La senadora per Esquerra Republicana i única membre independentista de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, la PACE, Laura Castel, destaca la importància de l'informe:

"Aquest document és especialment rellevant perquè la secretària general del Consell d'Europa és la representant de la branca més política de l'organisme."

 

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàConsell d'Europa
Anar al contingut