En els últims 3-4 anys ha augmentat l'interès pels ventiladors de sostre (Canva)

Ventiladors de sostre: què has de tenir en compte si vols instal·lar-ne un

A l'hora de fer la tria cal tenir present aspectes com la mida de l'habitació, el soroll que fa l'aparell o el tipus de sostre que tenim a casa, ja que no tots poden suportar el pes d'aquest tipus de ventiladors

Enllaç a altres textos de l'autor

Glòria Marín Villanova

Periodista dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio

Actualitzat

Els ventiladors de sostre són molt populars a l'Àsia, a l'Amèrica Llatina i, en general, allà on el clima és més càlid. Aquí, si parlem de ventiladors, els primers que ens venen al cap són els de peu o els de sobretaula, però els de sostre estan guanyant cada vegada més adeptes.

El president del Gremi de Comerciants d'Electrodomèstics, Joan Carles Calbet, explica que els dos últims estius les vendes van augmentar al voltant del 50%.

Comparats amb els de peu o sobretaula, els ventiladors de sostre surten guanyant en eficiència, ja que tenen les aspes més grans i per la seva ubicació --amunt i al centre de l'habitació-- poden moure més cabal d'aire i distribuir-lo millor per tota l'estança. 


Quan poden ser útils?

Juan Antonio Jordán fa 35 anys que té una empresa d'instal·lacions i forma part de la Junta del Gremi d'Instal·ladors de Barcelona. Explica que no es pot parlar de boom en la venda de ventiladors de sostre, però sí que ha notat un major interès per aquest producte en els últims 3 o 4 anys.

Tenint en compte que els ventiladors només remouen l'aire --no el refreden--, aquest instal·lador explica que no serviran de gaire en pisos o cases molt exposades al sol i on no és possible generar corrents d'aire obrint finestres o balcons:

"Però si la vivenda està ben orientada i tens corrents d'aire, sí que amb ventiladors de sostre pots tirar, sobretot a la nit, que és quan més problemes tenim per dormir."

En aquest últim cas, els ventiladors s'encarregarien de rebatre la frase més popular durant les nits d'estiu més xafogoses: "No corre ni una gota d'aire."


Sensació de fins a 4 graus menys

El que exposa aquest instal·lador ho corrobora Pere Bové, professor de Climatització de l'Escola del Treball de Barcelona. Explica que "si tenim calorades brutals com les de 2023, el ventilador no farà res":

"Però amb temperatures al voltant dels 28 graus sí que pots arribar a notar aquesta sensació de frescor de fins a 4 graus menys."


Reforç a l'aire condicionat

Des del Gremi d'Instal·ladors apunten que també hi ha clients --més o menys la meitat dels que es col·loquen ventiladors de sostre-- que ho fan com "un complement, en cases que ja tenen aire condicionat": 

"Hi ha molta gent a qui no li agrada dormir amb l'aire fred. L'avantatge dels ventiladors és que només mouen una mica l'aire i ens donen sensació de frescor."

Juan Antonio Jordán puntualitza que si un habitatge ha tingut connectat l'aire condicionat durant bona part del dia, a la nit n'hi haurà prou amb un ventilador de sostre per remoure un aire que ja serà prou fresc per poder agafar el son.

Molta gent instal·la ventiladors per millorar l'eficiència de l'aire condicionat (iStock)

Aquesta, doncs, podria ser una solució molt econòmica i possiblement més saludable per als que no suporten notar el flux d'aire condicionat quan dormen. 

Com triar-ne un?

Un cop ens hem decidit a col·locar un ventilador de sostre, caldrà valorar tot un seguit de paràmetres per escollir el que més s'ajusta a les nostres necessitats:

-La mida de l'estança: com més gran sigui l'espai que volem ventilar, més gran haurà de ser el ventilador per poder moure més volum d'aire. La majoria dels fabricants fan aquestes recomanacions. 

  • Estances petites, fins a 13 m²: ventilador amb diàmetre al voltant dels 110 cm
  • Estances mitjanes, fins a 20 m²: ventilador amb diàmetre entre 110-132 cm
  • Estances grans, més de 20 m²: ventilador amb diàmetre entre 132-160 cm
  • Restaurants, botigues o oficines: es recomana instal·lar diversos ventiladors deixant uns 4 metres entre ells.

El consell dels experts és que en cas de dubte, és millor triar el més gran. El motiu és clar: és més silenciós i consumeix menys un ventilador gran girant a poc a poc, que un de petit girant molt ràpid. O, cosa que és el mateix, a més velocitat, més soroll procedent del motor i del frec de les pales tallant l'aire.

-Nombre d'aspes: com més pales tingui un ventilador de sostre, més cabal d'aire mourà. La majoria dels models tenen entre 3 i 5 aspes.

-Silenciós: el ventilador ha d'emetre un màxim d'entre 30-40 decibels, sobretot si es vol col·locar en un dormitori.

-Temporitzador: incorporen l'opció que el ventilador s'apagui un cop ens hem adormit. Els models més avançats també permeten programar l'aparell perquè es vagi encenent i apagant a estones al llarg de tota la nit.

-Amb llum o sense: si l'habitació on el voleu col·locar ja té un llum de sostre, podeu aprofitar la presa de corrent per instal·lar-hi un ventilador que també incorpori un plafó de llum led. En molts casos, l'aparell permet regular tant la intensitat de la llum com la seva tonalitat: llum blanca freda, neutra o càlida.

Actualment hi ha molts models de ventilador que incorporen un llum led regulable (iStock)

-Tipus de motor

  • Motor DC: és de corrent continu, més eficient i silenciós. Consumeix un 70% menys d'energia i té un desgast menor, cosa que fa que pugui durar més anys.
  • Motor AC: és de corrent altern i el porten els ventiladors més senzills i econòmics.

-Opcions de control: Els sistemes per engegar o apagar el ventilador poden anar del més senzill i obsolet --la cadeneta que penja de l'aparell--, passant per l'interruptor de paret i els comandaments a distància.

La majoria dels ventiladors es controlen des de comandaments a distància (iStock)

Els aparells més moderns i sofisticats també es poden controlar de forma intel·ligent a través de diferents apps per a telèfons mòbils o per a sistemes de veu com Alexa, Siri o Google Assistant. 

-Funció hivern: són ventiladors que també poden girar al revés de com ho fan habitualment, o sigui, en el sentit de les agulles del rellotge. Si es tria aquesta opció durant l'hivern, s'aconsegueix que l'aire fred de l'habitació pugi i que l'aire calent que s'acumula al sostre baixi. Això pot comportar un estalvi de fins a un 10% en el consum de la calefacció.


La instal·lació, professional

Un cop ens hem decidit pel ventilador de sostre que més s'adequa a les nostres necessitats, és el moment de decidir si l'instal·lem pel nostre compte o si el deixem en mans d'un expert. Des del Gremi d'Instal·ladors de Barcelona, Juan Antonio Jordán ho té clar:

"Això és el de sempre. Ho compren, miren el tutorial per internet i si no se'n surten, et truquen...'escolta, és que he comprat el ventilador i a veure si pots venir'."

Tot i que a molta gent li ha passat pel cap la possibilitat que un ventilador caigui mentre les pales giren a tota velocitat, aquest instal·lador deixa clar que, ben col·locats per un professional, aquests aparells són segurs.

Instal·lar correctament un ventilador de sostre és clau per garantir-ne la seguretat (iStock)

Explica que en els seus 35 anys d'experiència només ha vist dos ventiladors caiguts, i en tots dos casos va ser perquè uns turistes d'un hotel "s'hi van penjar en una d'aquestes festes boges i van arrencar-los del sostre". 

Juan Antonio Jordan subratlla, però, que qui estigui pensant a posar-se un ventilador de sostre ha de tenir en compte quin tipus de sostre té a casa seva. El resum seria: digue'm quin sostre tens i et direm si serà fàcil o no col·locar-lo.


Quin sostre tens a casa?

Aquest instal·lador explica que, majoritàriament, ens podem trobar amb tres tipus de sostre:

  • Sostre de pladur: si no s'havia previst que en aquell punt hi penjaria un ventilador, el més probable és que el sostre no disposi del reforç necessari --com ara un tros de fusta--des d'on collar l'aparell. 

    En aquest cas, hi haurà d'intervenir el paleta, que haurà d'obrir un petit forat al sostre de pladur per col·locar aquest reforç, sense el qual el ventilador podria acabar caient perquè no quedaria fixat amb prou força.

  • Sostre de ciment o ceràmic: el més habitual en edificis construïts a partir de la dècada dels 70. Normalment, s'hi poden trobar punts prou durs des d'on collar directament el ventilador. Si no es troben, caldrà fer-ho amb un ancoratge especial.
  • Sostre de canyís recobert de guix: en edificis anteriors als anys 60 ens podem trobar amb sostres fets amb aquests materials. En aquest cas, la solució passa sempre per col·locar un ancoratge especial que garanteixi que el ventilador queda ben assegurat.

 

Què ens pot costar?

La factura que ens passi l'instal·lador dependrà, precisament, del sostre que tinguem. En el pitjor dels casos, si tenim un sostre de pladur que no està reforçat, caldrà tenir en compte que també s'hauran de pagar les hores de feina del paleta.

Si només s'ha de penjar el ventilador, la instal·lació pot estar enllestida en 2 o 3 hores, de manera que l'import se situaria al voltant dels 120 euros.

Els ventiladors de sostre han guanyat protagonisme a les botigues d'electrodomèstics (3Cat/Marc Vidal)

Pel que fa als aparells, els preus poden oscil·lar molt depenent de les seves prestacions. Els ventiladors de sostre més senzills no arriben als 100 euros, mentre que els més sofisticats i de disseny es poden enfilar fàcilment fins als 300-400 euros. 

Si optem per un model i una marca de gamma mitjana, el preu pot voltar els 150-180 euros, segons explica Joan Carles Calbet, el president del Gremi de Comerciants d'Electrodomèstics.

Calbet explica que enguany no hi hauria d'haver problemes a l'hora de trobar un ventilador de sostre perquè hi ha molt d'estoc, però no descarta que s'acabin si tornem a patir una calorada com la de començaments d'estiu del 2023, quan aquests aparells es van esgotar en pocs dies.

 

 

 

ARXIVAT A:
Estils de vidaConsum
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut