Un dels moments més complicats per a una persona del col·lectiu és el fet d'anar a una residència i tenir la por per si hauràs de tornar a amagar la teva orientació sexoafectiva o la podràs viure amb llibertat. Aquest és el tema central de "Tomàs", un curt protagonitzat per Pep Anton Muñoz en què el protagonista ha de fer pública la seva homosexualitat en una residència. Ho analitzem amb el director Ferran Navarro i amb l'actor Pep Anton Muñoz.
L'artista multidisciplinari Carlos Motta mostra a Pregàries de Resistència, una exposició que es pot veure al MACBA fins al 25 d'octubre, com l'arribada del colonialisme va fulminar tot tipus d'expressió envers la diversitat sexoafctiva i de gènere i les cultures dissidents. Això ha comportat que es perdés gran part de la cultura del seu país. Amb ell parlem diversos temes que es tracten a l'exposició com la irrupció del virus del VIH/SIDA dins del col·lectiu.
Un dels tabús que costa més d'abordar és el de la diversitat sexoafectiva i de gènere en persones amb diversitat funcional intel·lectual i motora. Parlem de com es poden relacionar i quines eines i recursos tenen amb la sexòloga especialista en diversitat funcional Gemma Deulofeu.
El Front d'Alliberament Gai de Catalunya, FAGC, és la primera entitat LGTBIQ+ de tot l'Estat que va lluitar a favor dels nostres drets i va impulsar la primera manifestació a favor dels drets del col·lectiu a la Rambla de Barcelona el 26 de juny del 1977. Ara s'han convertit en la primera entitat LGTBIQ+ que rep la Creu de Sant Jordi. Ho valorem amb el president de l'entitat, Pau Gálvez.
El 23 de maig surt a la venda "El Evangelio", el nou disc de la cantant María Peláe, on fa una reivindicació de les grans dives de la música com Rocío Jurado o María Jiménez, però també reivindica la diversitat i fer-se visible com a lesbiana en tots els àmbits possibles, fins i tot en el món de la cançó.
Una de les primeres entitats que es va fundar a Catalunya per la lluita pels drets del col·lectiu va ser el FAGC (Front d'Alliberament Gai de Catalunya) a l'any 1975. D'aquesta, després de diverses discrepàncies, diversos grups se'n van escindir i van fundar el CCAG (Coordinadora de Col·lectius d'Alliberament Gai) a l'any 1978. Ara els periodistes João França i Adrià Rodríguez Castells ens presenten "Hiperrevolucionaris i supergais: Una història de La Pluma i la CCAG." Ho comentem amb un dels autors, João França.
Les doctores i investigadores Anna Ponjoan i Vanessa Puig ens presenten "L-Health Project", una iniciativa que vol promoure una atenció primària a la sanitat amb perspectiva de gènere i sobretot enfocada a les lesbianes i bisexuals.
La Connie Dagas i la Helle Bruun fa dos anys que van tancar la llibreria Complices de Barcelona i tot i que han abaixat el peu de l'accelerador pel que fa al ritme de feina, aquests dies treballen a ple rendiment per un dels dies més bonics de l'any pel que fa a la cultura literària i els llibres LGTBIQ+. Amb Dagas i Bruun analitzem alguns dels llibres que no ens podem perdre aquest Sant Jordi.
La dramaturga i directora escènica Fer Rivas s'obre en canal amb "Jo era un noi", publicada per Angle Editorial, una novel·la autobiogràfica on ens explica les complicades relacions que va tenir amb el seu pare i tot el procés que va viure, des del despertar sexual fins a l'acomiadament que va haver de fer del seu progenitor.
En Sergio i la seva colla van a veure un partit de l'Espanyol a l'Europa League a Utrecht, als Països Baixos. A partir d'aquí, un incident l'obliga a quedar-se en aquest país i descobrir una vida nova i fins i tot explorar amb la seva identitat de gènere. En parlem amb Gerard Oms, que debuta a la direcció amb un film que ha valgut un premi com a millor actor a Mario Casas al Festival de Màlaga.
El professor de cultures ibèriques contemporànies a la Universitat de Cambridge, Isaias Fanlo, acaba de publicar "El pes de la boira", un llibre situat als noranta on el protagonista, en León, va descobrint el despertament sexual en un poble, Rotunda, on la boira té un gran pes i on la diversitat sexoafectiva no està gens ben vista.
Molts de vosaltres heu conegut Zoe Garcia Castaño per la seva participació a la segona temporada d'"Això no és una cançó", però, tot i que és molt jove, la seva trajectòria està plena de projectes interessants. És músic, escriptor, biòleg especialista en temes de gènere i ha publicat el llibre "Autigénero. El espectro de las disidencias: autismo e identidades trans", a més de treure el seu àlbum de debut, "Cicatrices".
El 9 de desembre del 2017 va ser un dia que l'activista i exalcaldessa de Barcelona Ada Colau no oblidarà. Aquell dia, en una entrevista a "Sábado deluxe", va fer pública la seva bisexualitat. Allò va fer córrer molts rius de tinta. Amb la política parlem d'aquesta realitat i de totes les problemàtiques que ha hagut de patir.
En Jordi Lozano González, conegut per tothom com a Jordi Petit, ha dedicat tota la seva vida a la lluita pels drets del col·lectiu LGTBIQ+. Ha estat coordinador del Front d'Alliberament Gai de Catalunya durant els anys vuitanta i secretari general de la International Lesbian and Gay Association. Una lluita que va ser recompensada amb la Creu de Sant Jordi i amb la Medalla d'Honor de la ciutat.
Tot el que fa referència a la sexualitat sempre ha cridat molt l'atenció a tota la mainada i no sempre els adults estem preparats per respondre certes preguntes. Ara les psicòlogues especialistes en sexologia, Elena Crespi i Sílvia Catalán, ens presenten el llibre "I ara què li dic? Respostes a preguntes incòmodes sobre sexualitat que et poden deixar en calces" en què donen les claus per afrontar aquests moments incòmodes amb les criatures.
Després que es posés de manifest que hi havia un Me Too en diversos àmbits de la societat, el col·lectiu LGTBIQ+ no en podia quedar exclòs. El divulgador i activista Emilio López ha impulsat una campanya a xarxes on homes que tenen relacions amb altres homes denuncien les agressions que han patit.
Amb només 32 anys, l'activista trans Bianka Rodríguez s'ha convertit en tot un referent a El Salvador. Ha estat la primera dona transgènere a poder exercir el dret a vot al seu país amb el gènere sentit. Actualment, és activista i directora executiva de l'entitat Comcavis Trans i col·laboradora d'alt perfil d'ACNUR. Amb Rodríguez analitzem la situació crítica que viuen les persones del col·lectiu LGTBIQ+ a El Salvador.
Molt abans que es fundés El Dia Mundial de la Ràdio, a Ràdio Gramanet l'any 1983 es va crear 'L'Hora Gai' amb l'activista Jordi Valls. Una època en què encara no s'havia constituït les sigles del col·lectiu i explicar que eres LGTBI era molt mal vist per la societat. Ho comentem amb el conductor del programa, Jordi Valls.
Des que el passat 20 de gener Donald Trump va prendre possessió del càrrec ja va mostrar aprensió i rebuig contra les persones trans i no binàries afirmant que només hi havia dos gèneres: home i dona. Però això no ha quedat amb un fet aïllat, el trasllat de les dones trans a presons d'homes és un acte que fa que estiguem alerta com a col·lectiu. Ho analitzem amb el corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units, Francesc Garriga; amb l'activista i vicepresidenta de la cambra LGTBI, Maria Giralt; amb el secretari de la Plataforma LGTBI, Lluís Sanz, i amb el president de OK Productions, Roger Font, que ha portat a terme una denúncia contra empreses com X o Meta per permetre i fomentar els discursos d'odi.
Formar part del col·lectiu LGTBIQ+ no sempre és fàcil i no tothom sent que pot encaixar amb la sigla i les etiquetes del col·lectiu. Això és el que li passa a en Guillem, un dels protagonistes de "Massa brillant", una obra que es pot veure a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya i que posa sobre la taula l'autoacceptació. En parlem amb el creador de l'obra, Oriol Puig Grau, i amb un dels actors protagonistes, en Jordi Martí Casas.
A l'actor i doblador Pep Anton Muñoz l'hem pogut veure en sèries tan conegudes com "Nissaga de poder", "La Riera" o la mítica "El cor de la ciutat", donant vida a l'estimat Peris. El que pocs saben és que es va mostrar homosexual en una època en què pel simple fet d'existir ja era un delicte. Una conversa en què Muñoz s'obre i mostra la seva vessant més personal.
En una època en què hem de fer la carta als Reis i alimentar el tió per encarregar-los les joguines, hem de tenir molt present que els jocs també poden ser una eina per trencar estereotips i per educar envers la diversitat sexoafectiva i de gènere. D'aquest tema n'hem parlat amb la secretària general del Departament i presidenta de l'Institut Català de les Dones, Sònia Guerra; amb l'activista i docent Katy Pallàs; amb la professora i investigadora experta en coeducació Núria Solsona, i amb el vicepresident de la FLG (Associació de Famílies LGTBI), Ramon Antonijoan.
La periodista Gina Pol és la nova directora de Polítiques Públiques LGTBI del Departament d'Igualtat de la Generalitat. Va accedir al càrrec a principis de setembre i ara és un bon moment per fer balanç d'aquestes setmanes i poder fer un anàlisi de diversos aspectes de l'actualitat del col·lectiu LGTBIQ+.
Un dels casos de la crònica negra que ha fet córrer més rius de tinta va ser el cas de l'"assassina de la destral". El 1892, a Fall River, Massachusetts, la jove Lizzie Borden va ser acusada d'assassinar el seu pare i la seva mare amb una destral. Ara la companyia LesBiax ha fet un musical per explicar aquesta història amb perspectiva de gènere. Ho comentem amb una de les actrius de l'obra, Ariadna Clapés, i amb la coreògrafa Candela Díaz.
La cantant Clara Sànchez, més coneguda com a Scorpio, és una de les cantants amb més projecció dins del panorama musical català. La fama li va arribar amb la primera edició d'"Eufòria", però el reconeixement se l'ha anat guanyant amb esforç i ara ens presenta el seu segon àlbum, "Niñatejant".
El director i guionista Javier Giner ja va explicar el seu procés de desintoxicació de les drogues en el llibre "Yo, adicto" i ara, quatre anys més tard, ho torna a fer amb una sèrie del mateix nom. Més que una conversa de promoció de la sèrie, en aquesta entrevista, l'escriptor posa sobre la taula el fet que hi hagi tan poques ajudes per a les persones en procés de rehabilitació.
Una piulada que avisa sobre la infidelitat a una noia que està a punt de casar-se es fa viral i canviarà la vida de les dues protagonistes i de totes les persones que les envolten. Aquest és el punt de partida de "Sara, mereixes saber-ho", l'última novel·la del periodista Francesc Soler, que explora el terreny del thriller.