La Covid torna a disparar els envasos de plàstic i deixa la sostenibilitat en segon pla
La presència de plàstics és omnipresent en el nostre dia a dia. Cada vegada és més preocupant la contaminació que aquests plàstics causen a mars, oceans i fauna marina, i la reducció de l'ús de plàstics és una necessitat per assegurar el futur del planeta.
Anem al supermercat a comprar menjar, però també tornem a casa carregats de plàstics, i encara més des que va aparèixer el coronavirus. Segons les Nacions Unides, el 80% de les escombraries marines són plàstics. Per exemple, un envàs de iogurt pot trigar 400 anys en degradar-se. Oscar Guayabero, el proveïdor de disseny d'"Un restaurant caníbal a Berlín", recorda la importància de conscienciar-nos de l'excessiu ús dels plàstics en el sector de l'alimentació i buscar alternatives molt més sostenibles per al planeta.
Com podem evitar el plàstic?
El primer seria intentar comprar productes frescos a botigues de proximitat. És més fàcil que ho tinguin sense envasar i es pugui posar directament al cabàs o bossa reutilitzable. La fruita i verdura, per exemple, en són un bon exemple, però també es pot fer amb el peix i la carn. Ara comencen a aparèixer els súpers "Zero Waste". Són botigues on tenen els productes a granel perquè te'ls emportis amb els teus propis envasos.
Hi ha una cadena que es diu "Yes Future" que comença a tenir botigues a Barcelona. En realitat, aquests establiments recuperen una mica el concepte de bodega d'abans, on portaves una ampolla i et posaves directament el vi.
Al supermercat com ho faig per evitar els plàstics?
El gran problema són els plàstics d'un sol ús. És a dir, bosses de plàstic, safates, tetrabrics diversos, etc.. Uns plàstics que quan arribem a casa anirà a parar, en el millor dels casos, al contenidor d'envasos. Hi ha una campanya que posa fotos absurdes com un plàtan embolicat en paper film o una mandarina amb els grills separats en una safata de poliestirè. S'ha d'intentar evitar agafar aquests envasos.
A la xarcuteria o carnisseria podem demanar que ens posin l'embotit o el pollastre en paper. Usar bosses reutilitzables per a la fruita i la verdura. Una dada: a Catalunya cada persona gasta aproximadament unes 277 bosses de plàstic a l'any. Una bossa reutilitzable suposa un estalvi de 100 bosses de plàstic d'un sol ús.
Cada vegada hi ha més productes amb envasos sostenibles!
La gent cada vegada està més conscienciada i totes les grans cadenes d'alimentació es fan ressò de la creixent pressió dels consumidors. Així, el sucre i l'arròs es pot comprar ja en bosses de paper. També hi ha una àmplia oferta de productes envasats amb cartró reciclat o amb materials biodegradables. A partir del 2021, una normativa europea estableix que plats i coberts de plàstic, les bosses i envasos de poliestirè, entre altres, estaran prohibits. Els bars hauran de donar aigua de l'aixeta a qui en demani.
Idees innovadores
Cada vegada, per tant, anirem veient més alternatives per substituir el plàstic. Per exemple, hi ha una gelateria de Barcelona, Bodevici, que fa terrines comestibles! Però no és l'única opció. També hi ha culleretes de cafè que són com una galeta una mica més dura perquè no s'estovi en remenar i després es pot menjar. A Austràlia, per exemple, que estan molt conscienciats amb el tema del plàstic, hi ha súpers que fan servir fulles de plataner per embolicar verdures.
Bombolles comestibles d'aigua
Un dels productes més cridaners es diu Ooho. Es tracta d'una bombolla dissenyada pel laboratori de Skipping Rocks que envolta l'aigua potable dins d'una membrana comestible feta d'un extracte natural d'algues.
Si no tens ganes de menjar-te-la, l'envàs flexible amb forma de bombolla es biodegrada en només 4-6 setmanes, el mateix temps que una fruita. la membrana es pot aromatitzar i pintar, i també es pot utilitzar per a altres líquids com refrescos o licors.
