Com es va viure la mort de Franco al carrer: brindis, acabar al calabós o missatges críptics
7 receptes creatives per aprofitar les restes d'escudella que et sobri
Tots els aliments que es posen a l'olla per fer caldo deixen anar tot el seu sabor a l'aigua. Per tant, el que queda després és una pila de verdures i carn bullides més aviat insípides i de sabor barrejat, poc definit. Per això, aquí teniu algunes idees per donar-hi una mica d'alegria. Així que ja ho saps, si has fet escudella i t'han quedat restes, no les llencis. Tot es pot reaprofitar!
1. Aprofita les sobres de l'escudella per fer els entrepans dels fills
Seguint l'esperit de no llençar res, una de les idees per aprofitar les sobres de l'escudella és fer entrepans amb pa torrat untat d'allioli i la carn esfilagarsada.2. Converteix la verdura de l'escudella en un trinxat
Talla un all a làmines dins d'una paella. Hi afegeixes cansalada crua o virada, una botifarra negra esparracada, i puntes d'embotits de la nevera. Hi aboques la verdura del caldo, amb llegums si vols, i ho aixafes amb una forquilla. Aquest sofregit senzill hi donarà sabor.
Sal i pebre, i pebre vermell dolç o picant si es vol. I si tens una mica de llard o d'oli d'algun altre rostit, endavant amb tot!
Quan tot tingui bon gust, deixa de remenar el trinxat, i que prengui color a la paella com si fos una truita. Gira'l amb un plat o enlaire, perquè es dauri per tots dos cantons, i a taula!
3. Trinxat de Sant Esteve: una recepta tradicional
Es basa en esfilagarsar la carn de l'olla, o tallar-la a trossets que facin que te la puguis menjar amb forquilla sense tallar al plat. I tot plegat, s'escalfa amb una mica de caldo perquè quedi melós.Es posa als plats, fondos, i s'amaneix per sobre amb una picada que pots fer a banda amb olives verdes desossades tallades, i ou dur ratllat deixatat amb oli d'oliva. Això, abans, se servia amb patates palla, segons diu el Corpus Culinari de la Cuina Catalana. Ho trobo sensacional!
Hi ha qui fa el trinxat de la carn remenant-la en una paella amb salsa de tomàquet i hi ha qui la cou juntament amb un sofregit de ceba i tomàquet. D'això se'n diria menjar de traginers.
4. Fer-ne croquetes: la millor manera de reaprofitar l'escudella
He obviat la resposta més evident i habitual de què fer-ne, de la carn d'olla. Qualsevol xef reputat us dirà que croquetes! Però la realitat és que fer croquetes a casa ens fa mandra, si no en Nando Jubany no s'estaria fent d'or venent-les fetes.Si fer croquetes et fa mandra, però aquesta idea de la carn amb sofregit o salseta de tomàquet et fa peça, posa-la en un motlle, espolsa-la de pa ratllat, dibuixa-hi unes filigranes d'allioli i posa-la a gratinar. També la pots cobrir de puré de patata o de patata bullida aixafada, posar-hi formatge ratllat i gratinar-la!
5. Crestes: un plat ràpid i fàcil de trobar al supermercat
Compra aquelles bases rodones de fer crestes que venen als supermercats. Omple-les d'aquesta farsa amb culleretes i ho fregeixes o cous al forn. Queda boníssim!
6. Una recepta unicorn
En l'hipotètic i improbable cas que sobri pilota del caldo, la talles a rodanxes gruixudes, la passes per ou batut i farina, i a fregir! I qui diu la pilota, no veig per què no pots fer una mena de falafel amb la barreja que més t'agradi de carn i verdura, o verdura i carn de l'olla.Es tracta de picar-ho ben fi, i afegir-hi pa ratllat si la mescla no és prou espessa per fer-ne boletes. Jo hi afegiria cigrons, i passaria aquestes boletes per farina, ou batut i pa ratllat i les fregiria. Croquetes mandroses, en podríem dir!
7. Amanida amb carn d'olla
Talles la carn a tiretes i l'amaneixes amb una vinagreta ben senzilla. Oli i vinagre, o amb una mica de mostassa o de ceba tendra dolça tallada. Es pot acompanyar amb un plat d'escarola quan n'és el temps o amb unes quantes fulles verdes.












