
Un restaurant caníbal a Berlín
Donar menjar als ucraïnesos: la feina heroica de José Andrés
L'ONG World Central Kitchen treballa a Ucraïna des de l'inici de la guerra i la seva tasca social acaba de ser reconeguda pel president Zelenski
30/11/2022 - 14.32 Actualitzat 30/11/2022 - 15.02
Des del començament de la guerra d'Ucraïna, el mes de febrer passat, el cuiner José Andrés i la seva organització han estat presents en diferents punts del país repartint menjar entre la població.El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha reconegut la seva feina i la de la seva ONG World Central Kitchen amb una placa al passeig del Valor a Kíiv, on es reconeixen personalitats que han ajudat els ucraïnesos.
El primer dia després de l'alliberament de Kherson, l'única gran ciutat ucraïnesa que va ser presa completament pels russos i ara recuperada per les tropes ucraïneses, van arribar a repartir 3.500 lots de menjar.
10.000 bosses de menjar en un sol dia
L'enviat especial de Catalunya Ràdio a Ucraïna, Domènec Subirà, va poder parlar amb José Andrés en un dels punts de repartiment d'aliments de la ciutat de Kherson, on el xef reconeix que es necessita molta ajuda perquè tot està tancat i l'última vegada que els russos hi van portar una mica de menjar va ser dues setmanes abans de preparar la retirada de la ciutat:
L'ONG World Central Kitchen pot arribar a repartir en un sol dia 10.000 bosses amb 15 quilos de menjar, amb una vintena d'aliments diferents.
José Andrés explica que el problema no és tant trobar el menjar sinó fer-lo arribar allà on es necessita. Ells compren tot el menjar a Ucraïna, país amb una gran producció agrícola, però destaca que el que falta és logística. Però aquí és on intervenen ells:
World Central Kitchen ja és una organització molt coneguda a Ucraïna, i per això tant l'exèrcit com les milícies els faciliten l'accés a tot arreu i fins i tot els ofereixen protecció sense demanar-la.Anem pels barris per veure les necessitats. On treballem més és a les zones on hi ha molta gent gran que no pot caminar i als barris més pobres. Ahir vam baixar al riu i, de sobte, van començar a disparar d'una banda a l'altra. Tot és normal fins que no ho és.
"Evitem espais oberts i pensem per on pot venir el míssil"
Un dels problemes a què s'afronten constantment és la localització dels seus punts de repartiment. José Andrés recorda que treballen sobre territori de guerra i preocuren evitar espais oberts amb molta gent:
"Entre edificis estem més protegits que no pas en una estació de tren. Normalment ens col·loquem en llocs estratègics, al costat dels edificis, pensant per on pot venir el míssil. Abans et preocupava si tenies oli i morter per fer una picada. Ara, t'has de preocupar del lloc on et situes per minimitzar el que pot passar si ve un míssil.
Quin hivern els espera?
Ara per ara, la gran preocupació de José Andrés i el seu equip és l'hivern, les baixes temperatures i com obtindran l'energia perquè passaran tot aquest temps a Ucraïna i són conscients que hi ha infraestructura danyada:
Per això intentem portar generadors d'Espanya i dels Estats Units. Nosaltres els necessitem quan treballem. Quan vam arribar al febrer, feia un fred increïble i vam ser els primers a tenir cuines obertes 24 hores al dia en 56 llocs repartits per la frontera. Érem a tot arreu!
D'Astúries a Barcelona i dels Estats Units a Ucraïna
José Andrés va néixer a Astúries i amb només 5 anys va arribar a Barcelona, on va viure fins als 21, quan es va traslladar als Estats Units.
Un dels cuiners més prestigiosos del món, ha estat reconegut per la seva tasca social amb World Central Kitchen, una ONG fundada el 2010 i que es caracteritza per la seva capacitat de reacció immediata en zones de conflicte.
Ha repartit menjar a Haití, Puerto Rico, La Palma, Texas, Beirut, Louisiana... El 2021 va rebre el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia, i aquest 2022 el Parlament Europeu li ha concedit el guardó Ciutadà Europeu.
A la pregunta de quan abandonaran Ucraïna, José Andrés és clar:
Nosaltres estem esperant que tota la maquinària del govern ucraïnès es posi en marxa. Esperarem a veure què passa a la primavera, però la idea és marxar, perquè si no, passem de ser una organització d'emergència a ser una organització de lluita contra la fam.
Andrés i el seu equip tenen clar que oferir menjar calent a les persones en zona de conflicte és la seva prioritat.
Avui és notícia
El ministeri investiga si el brot de pesta porcina africana ha sortit d'un laboratori
S'amplia la prohibició d'accés als espais naturals per la pesta porcina: consulta els 91 municipis
La Comissió Europea desaconsella sacrificar senglars i recomana deixar que el virus actuï
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana