
Un restaurant caníbal a Berlín
Els prebiòtics i probiòtics, l'arma secreta per gaudir d'una bona salut?
Del quefir fa molt que en parlem i de la kombutxa, uns anys. Però quines són les diferències entre prebiòtics i probiòtics? Són tan bons com diuen per a la flora intestinal?
Toni Massanés, director Fundació Alícia
06/11/2020 - 15.07 Actualitzat 12/12/2021 - 17.32
En l'intestí habita una comunitat ben diversa de microorganismes, més de 100 bilions, que són claus per a la nostra salut. Es coneix amb el nom de microbiota intestinal i regula una sèrie de funcions indispensables per al funcionament del nostre cos.
D'una banda, ajuda a combatre les agressions d'altres microorganismes actuant com a efecte barrera. De l'altra, ajuda el cos a metabolitzar certs aliments que l'estómac i l'intestí prim no són capaços de digerir per si sols.
Cada persona té una microbiota única. Així que la salut d'aquests diminuts aliats depèn molt de què mengem nosaltres, és a dir, de com "els alimentem". Una alimentació variada i equilibrada, basada principalment en aliments d'origen vegetal com la fruita, les verdures i els cereals integrals; ajustada en aliments d'origen animal, és a dir, la carn, el peix, els ous i lactis i limitada en els processats seria la més beneficiosa per a la microbiota.
Què són els prebiòtics?
Els prebiòtics i probiòtics generen equívocs, els noms s'assemblen molt, però també perquè moltes persones no tenen clar què fan uns i què els altres. Els aliments prebiòtics són aquells aliments rics en fibra soluble. Una fibra que arriba al intestí gros intacta i es converteix en l'aliment d'aquestes bactèries beneficioses per a la salut.
Són aliments prebiòtics, per exemple, l'all, la ceba, el porro, els espàrrecs, les carxofes, els tomàquets, la nyàmera, la carxofa de Jerusalem, la xicoira, la remolatxa, els plàtans, les prunes, les pomes però també el segó, l'ordi, el sègol, els llegums, la fruita seca i també algunes algues.
Què són els probiòtics?
Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els aliments probiòtics són els microorganismes vius que, quan són administrats en quantitats adequades, promouen beneficis en la salut de l'individu.
Molts probiòtics procedeixen de bacteris utilitzats tradicionalment en la fermentació d'aliments, com són els iogurts i altres llets fermentades, quefir, xucrut, confitats, miso, tempeh, kimchi i kombutxa. També els trobem en alguns formatges, sempre i quan no hagin estat esterilitzats després de la fermentació.
Moltes persones es pregunten si són tan beneficiosos per a la salut com el màrqueting alimentari ens ven. Internet està farcit d'articles que parlen del tema, malgrat que hi ha molts estudis en curs, encara falta una mica de temps per arribar a conclusions científiques sòlides.
Tot i això, algunes d'aquestes investigacions indiquen que quan la flora intestinal està molt disminuïda a causa de malalties, gastroenteritis o ús d'antibiòtics, els probiòtics jugarien un paper molt important per recuperar-la.
Així doncs, si voleu introduir aliments amb aquests beneficis podeu optar, per exemple, per un iogurt amb flocs de civada integral i fruita de temporada trossejada per esmorzar o berenar, una amanida verda amb fruits secs i vegetals envinagrats, amanida de xucrut amb patata, sopa de miso, hummus o infinitat de receptes a base de llegums.
Una dieta sana és clau per mantenir contents aquests diminuts aliats que no paren mai de treballar per mantenir-nos en plena forma!
Avui és notícia
Illa diu que el govern hi deixarà la pell per tancar pressupostos: "El gener passaran coses"
Epidèmia de grip: baixen els casos, però el nombre de contagis es manté alt
Tensió a Badalona entre manifestants a favor i en contra dels desallotjats de l'Institut B9
Els drons, l'arma més letal de la guerra d'Ucraïna: provoquen el 90% dels morts
Graven d'amagat soldats israelians matant a boca de canó un palestí de 16 anys a Cisjordània