El Marc Ribas ho té clar: una patata per a cada cosa

No, no totes les patates són iguals: et diem quines has de comprar

Les patates fregides et queden toves? Si les bulls amb mongetes se't desfan? Ha arribat l'hora que aprenguis que no totes les patates són iguals: aquí tens la guia definitiva per triar la patata perfecta per a cada ocasió
Cristina Alemany Iglesias
3 min

Mira que n'hi ha, de patates! Més de 5.000 varietats. Totes s'hi assemblen però cadascuna té les seves particularitats... Així que el dubte quan en comprem sempre és: quina m'emporto?

Per encertar-la sempre a partir d'ara i no haver de patir patates terroses, o dures i crues, o massa desfetes, li hem demanat consell al Marc Ribas.

Patata agra

És una patata vella, amb menys quantitat d'aigua. És la patata ideal per fregir: aguanta bé una fritura, no es crema massa de fora i sempre ens quedarà cruixent. Són ben grogues per dins.

Patata blanca

És ideal per bullir i fer-ne purés, ja que és molt farinosa. Però no té una gran consistència i se'ns pot esmicolar. Per exemple, si fem patata i mongeta tendra, és aquella patata que acaba desfent-se i barrejant-se tot una mica.

Plat ideal: un trinxat o una amanida de patata. Receptes: all cremat de rap de Vilanova, papas arrugadas amb mojo, hamburguesa de trinxat hindú.

Patata Kennebec

És una patata tot terreny: quan no saps quina patata comprar, pots comprar aquesta. És molt llisa, completament lluent. Ens anirà bé per bullir, per fregir i com a patata per a un suquet, tot i que no va tan bé per fer puré. Receptes: truita de patates​, amanida alemanya, crema de patata amb conserves, porrusalda, bomba, galtes de vedella, tombet de fonoll, turbot amb envinagrats, pastís de carn.

Patata vermella

És ideal per a les coccions llargues perquè és molt ferma i ens aguanta tota sencera, no es destrueix. No és tan absorbent, no agafa tant el suc del suquet, del que anem a bullir.

Plat ideal: estofat. Receptes: sípia amb patates i mongeta tendra, ous ferrats amb patates i pernil, galtes de tonyina estofades, naps amb pastanaga i Bimi, llaminera amb magrana, suquet de rap i mongetes, ensaladilla russa.

Patata lila

No és tan saborosa com les altres. Té un color morat que destenyeix. L'hem de bullir amb la pell i un cop cuita, retirar-li, perquè si no la patata ens quedarà blanca. Receptes: bitoc de poltre amb civada i ceba caramel·litzada, filet de porc a la sal amb suau de patata violeta i crema d'ametlles, ous estrellats amb pernil ibèric.

Resumint: la màxima a recordar seria: la patata, com més groga sigui, millor fregeix. Les patates més blanquinoses de dins són per bullir.

Receptes del Marc Ribas amb la patata com a ingredient protagonista:


▶️ Patates farcides

Patates farcides

Un plat per atipar, fet amb una delicadesa impròpia de la cuina que atipa.


▶️ Patates d'Olot

Patates d'Olot

Un plat típic de la Garrotxa en la versió del Marc Ribas.


▶️ Patates rostides

Patates rostides

Un plat contundent i molt recomanable dins del marc d'una dieta equilibrada tenint en compte que la cocció al forn no afegeix greixos.


▶️ Patates viudes

Patates viudes

Un plat clàssic del receptari català amb el particular granet de sorra de Marc Ribas.

▶️ Patates braves

Patates braves

Ens encanten les patates braves quan fem el vermut, quan ens fem una cervesa amb els amics, com a aperitiu d'un àpat... i a casa? Marc Ribas ens dona la recepta definitiva.

▶️ Patates a la riojana

https://www.3cat.cat/tv3/cuines/recepta/patates-a-la-riojana/21455/

Fins i tot la cuina més clàssica i tradicional pot ser revisada. Marc Ribas fa patates a la Riojana a la seva manera.

Temes relacionats

Avui és notícia

Més sobre Consells de cuina

Mostra-ho tot