Mandarines collides a Collserola i olives d'Hongria: el camp s'adapta a la crisi climàtica
L'escalfament global comporta canvis en la natura i en les condicions ambientals, una desestabilització a la qual la pagesia intenta adaptar-se. Aquesta situació hauria de fer valdre encara més tant el paper que els agricultors han de tenir a l'hora d'abastir d'aliments la població amb la menor petjada de carboni possible, com el servei que poden fer mantenir el paisatge i els ecosistemes.
I, a més a més, conscienciar la població i els polítics de la necessitat d'assegurar el relleu generacional al camp.
A "Valor afegit" hem trobat una sèrie d'iniciatives que van en aquest sentit: pagesos que tornen a conrear terrenys abandonats a tocar de la ciutat ajudant així a evitar incendis, que cultiven oliveres en latituds que fins ara no era possible o que busquen maneres per fer front econòmicament a fenòmens meteorològics extrems cada cop més freqüents, i evitar així que desapareguin les explotacions.
Conrear els camps al mig de l'àrea metropolitana
A la serra de Collserola, a tocar de Barcelona, també s'hi cultiven mandarines. A Can Carlets van començar a recuperar la finca l'any 2000 i ara ja tenen 2.200 cítrics plantats. Ocupen la meitat de 3 hectàrees; l'altra meitat és bosc.
Venen tota la producció a un supermercat de productes ecològics, i ara també al barri... "a Montbau, a un petit comerç. Som a un quilòmetre del que és Barcelona, som quilòmetre zero", assegura el masover de la finca, Juan Viera.
Mantenir desbrossats i conreats espais com aquest dins del Parc Natural de Collserola, serveix, en el cas que hi hagués algun foc, per fer de tallafocs. L'investigador del CREA, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, Josep Maria Espelta remarca que "contra més contínues, contra més properes estiguin les masses forestals, més fàcil és la progressió de l'incendi més difícil és també l'actuació dels bombers per lluitar-hi".
Segons un estudi del CREAF, del que el bosc s'ha menjat caldria recuperar-ne 17.000 hectàrees de conreus i pastures de baixa combustió per protegir tota la regió metropolitana davant del foc. Una amenaça cada cop més evident en l'escenari de canvi climàtic, amb sequeres cada cop més freqüents.
Oliveres tallafocs a Collserola
Ell ens mostra tota una superfície coberta pel bosc dins de la qual encara s'intueixen algunes oliveres:
Aquí és un bon exemple de com el bosc s'ha menjat els abancalaments que hi havia amb oliveres. La versió urbana de Collserola és que és un bosc per gaudir del cap de setmana, però pensem que històricament Collserola ha estat cultivada en un percentatge molt més gran que l'actual.
Les olives les porten al molí de l'Olivera a Vallbona de les Monges.
Oliveres mil·lenàries i altres d'acabades d'arribar
No és cert que la millor ubicació per cultivar oliveres sigui la part més meridional d'Europa, que s'està convertint en un desert pel seu clima. Si, n'hi han tingut plantades durant segles, mil·lennis, però el que els va millor és un clima càlid amb un hivern suau i una quantitat de pluja mitjana.
Entre la pagesia i la jardineria
Però tot plegat no s'atura aquí. Encara més al nord, a Eslovàquia, la venda d'oliveres també s'està disparant.
Istvan Vass, propietari d'un centre de jardineria, explica que veuen que "hi ha moltes oliveres plantades en jardins i s'hi adapten bé, no cal preocupar-se'n".
Només l'últim any, al seu centre de jardineria han importat 25 camions plens d'oliveres provinents d'Espanya.
Solidaritat per fer front als estralls del canvi climàtic
Hem decidit alguns de nosaltres, de manera espontània, portar-li raïm o vi del nostre. Aquesta solidaritat, primer de tot, ha servit per salvar la seva explotació i, segon, ens ha donat la idea de concretar aquesta solidaritat creant una associació que es diu Rouge Provence, vi negre de Provença.
Cada final de setembre reuneixen el raïm tots el mateix dia, 100 quilos cadascun, per vinificar conjuntament el vi "plaer solidari" de l'anyada, i les vendes d'aquest vi serviran per ajudar el viticultor. Es tracta, doncs, d'una barreja de diferents varietats, climes i terres de tot Provença.
Phanette Fouques, enòleg del celler Domaine Chateau de Beaupré, comenta un dels atractius de la iniciativa. "El que trobo interessant d'aquests vins és que expressa realment l'essència de l'anyada. Tenim terrenys freds, tenim terrenys càlids, tenim tot tipus de terrenys i vins de diferents varietats, però encara podem intuir les característiques diferents de cada any. Anys molt concentrats, anys més afruitats, anys més àcids... És molt divertit veure com l'anyada influeix en cada vi", detalla.
