Què se sap del brot de grip aviària: origen, riscos i com pot afectar els preus
El cas de grip aviària en una granja de l'Urgell obligarà a sacrificar totes les aus que hi ha a les seves instal·lacions, i ha portat el govern a immobilitzar totes les explotacions en un radi de deu quilòmetres, on es faran proves i controls.
Sobre l'origen d'aquest nou positiu, la hipòtesi principal és que el contagi l'hagi produït una au migratòria. Així ho ha explicat Joan Mesià, president del Col·legi de Veterinaris de Barcelona en declaracions a 3CatInfo.
El problema més gran són les aus migratòries, que es mouen entre continents i traslladen els virus d'un país a un altre.
Malgrat que es tracta d'una malaltia molt contagiosa entre les aus, el risc és molt baix per als humans, i els pocs casos d'infecció en humans s'han donat entre treballadors del sector.
Sempre coincideix amb cuidadors d'aus o gent que està en contacte diari amb aquests animals quan tenen la malaltia.
Les granges catalanes disposen de mecanismes de seguretat per evitar aquest tipus de contagis, però tenen dificultats per controlar les aus migratòries. Tampoc no hi ha una vacuna contra la malaltia.
Com que és una malaltia d'alta perillositat, molt contagiosa, quan es localitza un nucli se sacrifiquen totes les aus per tallar la transmissió al més aviat possible.
Se sacrifiquen per seguretat, és una manera de fer que el nucli no es dissemini.
Mesià també ha explicat que no és casualitat que les darreres setmanes s'hagin detectat casos de dermatosi nodular contagiosa en vaques de l'Empordà, de pesta porcina africana en senglars a Collserola, i finalment de grip aviària en una granja de gallines de Ponent, i ha apuntat que el canvi climàtic afavoreix els brots d'aquest tipus de malalties.
No fa tan fred, i els vectors com els mosquits i les mosques viuen més temps. Això fa que sigui normal que apareguin malalties que abans no eren habituals.
Tot i això, Mesià envia un missatge de tranquil·litat, perquè la grip aviària tampoc no es transmet per la carn ni pels ous. El seu consum, això sí, es podria encarir si calgués sacrificar més animals per l'expansió de la malaltia.
L'expert explica que hi ha hagut diversos casos al centre d'Espanya, on s'han sacrificat entre dos milions i dos milions i mig de gallines, i això fa pujar el preu de l'ou.
