Recuperen el forn de pa centenari Cal Ventura de Cervià de les Garrigues després de dues dècades tancat al públic
ACN Cervià de les Garrigues - En un context de despoblament en les zones rurals i on falta relleu generacional per donar continuïtat als petits negocis, al municipi de Cervià de les Garrigues, d'uns 600 habitants, s'ha reobert aquest mes de juliol un establiment. Es tracta de Cal Ventura, un forn de pa centenari que la cervianenca Sara Espasa ha recuperat després de 20 anys tancat al públic. "El meu pare ja l'havia gestionat en el seu dia i em sabia greu que el poble es quedés sense forn de pa", ha explicat. Precisament, el local renovat va obrir portes l'endemà del tancament per jubilació del que era l'únic forn de pa que hi havia al municipi. Veïns s'han mostrat "molt contents" per la nova reobertura en un poble en què la tònica és "la pèrdua de botigues".
"És el que esperàvem. En poc temps han tancat dues botigues. Ara se n'obra una amb una noia jove i amb empenta. Estem contents", ha explicat la Teresa, veïna del municipi. En la mateixa línia s'ha expressat la Josefina, qui ha explicat que de no haver-se reobert l'establiment s'hauria vist obligada a desplaçar-se a altres municipis per anar a buscar pa.
Espasa ha destacat que la decisió de recuperar el forn de pa ha estat "arriscada" tot i que també ha reconegut que li ha pesat més la necessitat d'aquest servei en un poble cada cop més envellit. Després de dues setmanes d'obertura, Espasa ha apuntat que "tota la gent del poble ha vingut i la resposta ha estat bona".
Més enllà de la venda de pa i brioixeria, el nou local vol ser un lloc de reunió entre veïns. De fet, l'establiment compta amb una zona exterior amb taules i cadires per als clients. "Interactuo molt amb la gent i ens expliquem coses", ha explicat Espasa.
