
Com es reserva el nom d'usuari de WhatsApp per incrementar la teva privacitat
WhatsApp permet des de dilluns reservar un nom d'usuari específic, una nova característica de privacitat que els pròxims mesos permetrà amagar el número de telèfon a altres persones o negocis quan s'hi contacti per primera vegada.
El registre per reservar un nom d'usuari és opcional i ja s'ha obert progressivament el procés per reservar-lo per als més de 3.000 milions d'usuaris de l'aplicació, tot i que no començarà a veure's i a funcionar fins d'aquí uns mesos, tal com ha anunciat WhatsApp des del seu blog:
A partir d'aquesta setmana, podeu reservar un nom d'usuari per utilitzar-lo més endavant aquest any quan llancem la funció.
Gradualment, els usuaris de tot el món aniran veient aparèixer l'opció de reserva, que s'anunciarà per mitjà d'una notificació dins de la mateixa aplicació, un cop s'hagi actualitzat.

Amb la nova funcionalitat, WhatsApp anima els usuaris a triar un nom únic, que els altres podran buscar i afegir a la seva llista de contactes per començar-hi a xatejar, una alternativa a la cerca per número de telèfon.
La xarxa fins i tot incorpora en el procés un generador de noms, per si algú no té clar de quina manera vol aparèixer a la plataforma. L'aprovació del nom, això sí, estarà subjecta al fet que cap altre usuari l'hagi escollit abans.

Fins ara, per afegir un nou contacte a WhatsApp calia disposar del seu número de telèfon, un problema evident de privacitat. Després de treballar-hi des del 2023 a petició de la mateixa comunitat d'usuaris, la plataforma resol aquest problema afegint la nova funcionalitat, que altres empreses de la competència com Telegram, Signal o Threema ja oferien.
Com reservar el teu nom d'usuari a WhatsApp?
Per veure aparèixer l'opció de reservar el nom d'usuari només calen dues coses:
- Assegurar-nos que tenim l'última versió de l'aplicació instal·lada, i en cas negatiu, actualitzar-la
- Tenir paciència: com és habitual, i tal i com ha anunciat WhatsApp, la novetat s'anirà desbloquejant per tothom de forma progressiva durant la setmana
Quan li arribi el torn al teu dispositiu, una notificació s'obrirà amb WhatsApp:
Aviat estaran disponibles els noms d'usuari. Reserva el teu avui

Per trobar l'opció de reserva de nom d'usuari de WhatsApp, podem prémer en la notificació a "Crea un nom d'usuari", o buscar en la Configuració l'apartat "Compte", així com tocar en la foto del nostre perfil de WhatsApp. La funció de reserva no està disponible a WhatsApp Web ni WhatsApp escriptori, així que només es pot fer des de l'aplicació mòbil.
El nom d'usuari que reservem no pot començar per www. ni acabar en un domini (.cat, .com o .info), ha de tenir un mínim de 3 caràcters i un màxim de 35, només podrà incloure lletres, números, punts i barres baixes (res de guions o símbols estranys), haurà de tenir com a mínim una lletra i no podrà començar o acabar per un punt ni incloure'n dos de seguits.
El nom d'usuari tampoc pot incloure "paraules o frases restringides" i, si el nom ja està agafat, WhatsApp et proposarà alternatives o versions que puguis escollir i reservar.
Una altra opció és utilitzat el mateix nom d'usuari d'Instagram o de Facebook, tot connectant a WhatsApp els perfils de les altres plataformes de Meta en el seu Centre de Comptes.
Meta assegura que no compartirà algunes de les dades de WhatsApp amb Facebook i Instagram, per qüestions legals, però aprofitarà l'avinentesa per compartir tota la informació legalment possible entre comptes per poder fer un perfil més personalitzat de cada usuari i ultrapersonalitzar-li la publicitat.
Què són els noms d'usuari de WhatsApp?
Els noms d'usuari són una característica comuna de moltes xarxes socials que permeten als usuaris triar amb quin nom es volen presentar a la plataforma. Així doncs, a WhatsApp els usuaris tindran la possibilitat de triar si es donen a conèixer amb el seu nom real o bé amb un pseudònim de cara a altres persones o negocis.
D'aquesta manera, la plataforma avança en una característica de privacitat, ja que fins ara l'única informació que es veu d'un usuari desconegut és el seu número de telèfon, una dada sensible que queda exposada a tercers.

A més, el nou nom d'usuari a WhatsApp també permetrà iniciar sessió al compte personal. L'única condició que posa la xarxa per triat nom és que no sigui compartit amb cap altre usuari.
Com es veurà? Més privacitat en la cerca
Un cop s'hagi vinculat amb el compte el nom d'usuari, aquest apareixerà a les comunicacions amb desconeguts en el lloc del número de telèfon, tant en xats personals com grupals, i també en trucades i videotrucades.
Abans, però, caldrà esperar uns mesos a què WhatsApp activi la funció. No veurem els noms d'usuari fins que la funcionalitat estigui en marxa al nostre país.
Si reserveu un nom d'usuari, s'activarà quan la funció estigui disponible a la vostra regió. Rebràs una notificació quan el teu nom d'usuari estigui llest per fer servir.

De fet, caldrà conèixer el nom d'usuari per poder contactar amb una persona, de la mateixa manera que actualment cal disposar del número de telèfon. WhatsApp ha explicat que no hi haurà un directori de noms ni cercador amb suggeriments, precisament perquè es vol incrementar la privacitat.
A més, les persones que ho vulguin també podran configurar una clau que caldrà conèixer perquè altres usuaris puguin començar a xatejar amb elles i, així, "controlar qui es pot comunicar amb tu" amb el nou nom d'usuari.










