Temperatura rècord de -34,1 al Clot del Tuc de la Llança, al Pirineu
Aquesta és l'estació de la xarxa Meteopirineu, situada al Clot del Tuc de la Llança a 2.350 m d'alçada a Alt Àneu, al Pallars Sobirà, al límit amb la zona de Beret.
La matinada del dia de Reis ha enregistrat la temperatura de -34,1ºC, el récord històric de temperatura baixa de la península Ibèrica es va enregistrar a l'estany Gento, a la veïna Vall Fosca, el 1956, amb 32ºC sota zero. Aquest, de moment, és el rècord de fred oficial, mesurat en una estació homologada i situada segons els estàndards de l'Organització Meteorològica Mundial.
La dada enregistrada la matinada del dia de Reis haurà de passar per un procés de verificació abans de poder ser considerad oficial, però reflecteix una situació de fred intens que es dona en depressions en àrees d'alta muntanya. L'efecte s'anomena de "piscina freda". Als clots o estanys entre pics del Pirineu, s'hi va acumulant l'aire fred durant les hores nocturnes i, en nits serenes i sense vent, s'hi forma una acumulació d'aire fred que permet una baixada molt importnt de la tempertura respecte al seu entorn.
La matinada passada, la temperatura mínima a la Pica d'Estats, a 3.143m, ha estat de -17,8ºC, una de les més baixes de la matinada.
Curiosament, en aquestes circumstàncies, la temperatura és més alta al cims que a les fondalades de l'alta muntanya. Els muntanyers saben que en nits serenes i sense vent, si cal dormir a l'alta muntanya, és més segur allunyar-se de les fondalades i estanys.
Es registra el rècord de temperatura mínima mai registrada a la península ibèrica: -34,1°C 🥶 avui 6 de gener a l'estació meteo del Clot de la Llança, a tocar del #PNAltPirineu, propietat de @baqueira_beret i gestionada per @MeteoPirineu https://t.co/jsCHvIgAb8 i MeteoVallsdAneu pic.twitter.com/F7dHtfsx8L
Parc Natural de l'Alt Pirineu (@pnaltpirineu) January 6, 2021