
Boicot d'artistes a festivals de música pels vincles amb un fons d'inversió amb lligams amb Israel
Les cancel·lacions de concerts per l'entrada de KKR en l'empresa organitzadora de grans festivals també ha esquitxat el Viña Rock o el Sónar, on un petit grup d'artistes ha renunciat a actuar
L'entrada del fons d'inversió KKR en l'empresa organitzadora de grans festivals de música europeus comença a tenir repercussions en els esdeveniments musicals, amb la cancel·lació d'alguns concerts.
KKR, una empresa amb seu a Nova York i vinculada amb la ciberseguretat israeliana, és propietària de la promotora Superstruct Entertainment, accionista majoritària de festivals com el Sónar, el Brunch Electronik o el Festival Internacional de Benicàssim.
El boicot a KKR també ha arribat al Sónar, que comença d'aquí a un mes. Els neerlandesos Animistic Beliefs i el productor egipci Rami Abadir, entre d'altres, han suspès l'actuació al festival de música electrònica.

A mitjans d'abril, un petit grup d'artistes van fer públic a Instagram que no actuaran, com estava previst, al Sónar. "Sabem que no hi ha cap espai que estigui lliure de contradiccions, però hem de marcar la línia en algun punt", asseguren.
Aquest dijous el festival ha emès un comunicat defensant que el festival "promou la diversitat, la inclusió i la llibertat d'expressió, i condemna tota mena de violència":
L'allau de baixes s'ha accentuat en les últimes hores en altres festivals propietat de Superstruct. Grups com Sons of Aguirre, Porretas, El Niño de la Hipoteca i Dakidarría han anunciat que no tornaran a actuar al Viña Rock, en suport a Palestina.
Al Regne Unit, una quinzena d'artistes han cancel·lat la participació en el festival Field Day, propietat de KKR, que se celebra el 24 de maig. Uns 230 artistes britànics més, entre els quals Brian Eno, Jyoty, Ben UFO i Robert del Naja, de Massive Attack, s'han sumat a la campanya amb una carta en què demanen al festival que es distanciï de les inversions de KKR.
En resposta, el festival ha publicat un comunicat argumentant que "aquesta situació no és elecció seva" i lamentant que "alguns artistes hagin escollit no actuar en aquesta edició del festival".
Una vuitantena de festivals arreu del món
Sota el paraigua de Superstruct hi ha una vuitantena de festivals de música a tot el món, la majoria a Europa i Austràlia. Hi són esdeveniments tan destacats com el Sziget d'Hongria, el Parookaville i el Wacken Open Air d'Alemanya, el Tinderbox de Dinamarca i l'Øya de Noruega.
A l'Estat és on gestiona més festivals, com ara l'Arenal Sound de Borriana, el Viña Rock d'Albacete, el FIB de Benicàssim i el Resurrection Fest de Viveiro, així com esdeveniments massius que se celebren a Catalunya, com elrow i el Brunch Electronik.

I també un dels festivals de música electrònica més importants del món, el Sónar de Barcelona. El 2018 el fons nord-americà Providence, a través de Superstruct, va adquirir una participació majoritària d'Advanced Music, l'empresa propietària i organitzadora del Sónar.
Ara farà un any, el juny del 2024, KKR va adquirir Superstruct i, per tant, el control de la majoria de l'accionariat del Sónar.
A principis d'aquest any, Superstruct també va adquirir Boiler Room, una de les plataformes musicals amb més èxit del moment que ofereix sessions de música electrònica en directe per tot el món (i que aquest any estrena escenari al Sónar).
Arran de la venda a KKR, Boiler Room ha vist com diversos artistes cancel·laven actuacions. Al març, l'equip de Boiler va emetre un comunicat refermant el seu suport a Palestina i lamentant no tenir drets de propietat ni vot dins l'empresa i, per tant, no haver pogut tenir control sobre la venda.
La plataforma remarcava que continua adherida al moviment internacional Boicot, Desinversió i Sancions (BDS), que dona suport a les sancions contra Israel.

Urtasun: "KKR no és benvingut"
El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha rebutjat l'entrada del fons a festivals com el Sónar, el Viña Rock, el FIB o l'Arenal Sound.
"Em preocupa i KKR no és benvingut a les activitats culturals del nostre país", ha dit aquest dissabte Urtasun, de visita al Disseny Hub Barcelona amb motiu de la Nit dels Museus:
"No és benvingut perquè no volem que en la nostra cultura hi hagi un fons que participa de manera activa en l'ocupació il·legal de Palestina, i amb activitats immobiliàries en els territoris ocupats per Israel"
El ministre de Cultura ha insistit que empreses com KKR no haurien de poder participar en el mercat únic europeu "de forma normalitzada".
Un fons d'inversió internacional amb lligams amb Israel
KKR, originalment Kohlberg Kravis Roberts & Co., és un grup internacional de gestió de patrimonis i inversió, que té un capital invertit d'uns 160.000 milions d'euros.
Actualment, té inversions en sectors com l'energia, les finances, el gran consum, les comunicacions, la salut, l'immobiliari o les tecnologies de la informació.
El fons el van fundar Jerome Kohlberg, Henry Kravis i George Roberts (de qui pren les tres inicials) l'any 1976 als Estats Units i manté diversos lligams amb Israel a través dels seus fundadors i diverses inversions en empreses tecnològiques israelianes.
Fins a l'any passat, KKR va ser l'accionista majoritari del grup alemany Axel Springer, que ha rebut acusacions de promoure la venda d'habitatges en territoris ocupats a Palestina.

El Centre d'Ajuda Legal i Drets Humans de Jerusalem (JLAC), una organització que ofereix ajuda legal a ciutadans palestins víctimes de vulneracions de drets, va denunciar l'any passat Axel Springer davant dels tribunals alemanys per contribuir a la usurpació de territori i l'abús de drets humans.
L'associació denunciava que el portal d'anuncis classificats Yad2, propietat d'Axel Springer, facilita les transaccions immobiliàries en territoris "ocupats i repoblats per Israel en violació de la normativa internacional".
Aquesta setmana, l'Oficina Federal Alemanya d'Afers Econòmics i Control d'Exportacions (BAFA, en les sigles en alemany) ha rebutjat la denúncia presentada per l'organització palestina.
Des d'aquest any, KKR s'ha quedat la matriu d'aquest negoci, el grup AVIV, després d'un repartiment accionarial amb Axel Springer, que es vol centrar en el negoci dels mitjans de comunicació.
KKR també participa en el projecte de l'empresa GTR (Global Technical Realty), amb un centre de dades subterrani a Israel, a la ciutat de Petah Tikva, al nord-est de Tel-Aviv.
Integrat des de l'any passat a l'S&P 500, un dels índexs borsaris més importants dels Estats Units, KKR té la seu central a Nova York i compta amb oficines en 26 ciutats de 17 països diferents.