La meitat dels joves entre 14 i 18 anys han provat les cigarrets electrònics
La meitat dels joves entre 14 i 18 anys han provat els cigarrets electrònics

Cada cop més alumnes fumen cànnabis amb cigarrets electrònics a Secundària

Augmenten les borratxeres i baixa el consum de cocaïna

Laura GalanActualitzat

El cànnabis continua sent la droga il·legal més consumida entre els estudiants de 14 a 18 anys. Però la tendència que més puja -ha augmentat 3 punts en els últims dos anys- és consumir aquesta droga amb cigarrets electrònics. També es fuma amb pipes d'aigua i catximbes.

La meitat dels joves entre 14 i 18 anys han provat els cigarrets electrònics, una xifra que s'ha doblat en només 3 anys. No en diuen fumar, sinó "vapejar" perquè no expiren fum.

Són dades que es desprenen de l'Enquesta sobre Usos de Drogues en Estudiants d'Ensenyaments Secundaris 2018-2019 que es fa cada dos anys a tot Espanya.

Segons aquesta enquesta, l'alcohol és la droga preferida pels adolescents. El 77% l'han provat alguna vegada. El consum diari ha baixat, però, en canvi, pugen les borratxeres.

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, apunta que, encara que el consum d'alcohol es manté estable, és preocupant "perquè el consum intensiu s'incrementa".

L'alcohol es percep com la substància menys perillosa i els joves asseguren que els resulta fàcil d'aconseguir.
 

Després de l'alcohol, la droga més consumida és el tabac, seguit del cànnabis i els hipnosedants sense recepta, com el diazepan.

El 35% dels alumnes ha fumat tabac i el primer cigarret s'enceta per primera vegada cap als 14 anys. Al cap de mig any de provar-lo comença l'hàbit de fumar. Per primera vegada, es demostra que les noies fumen més que els nois.

La dada més positiva és que el consum de cocaïna baixa a mínims històrics: menys de l'1% dels estudiants entrevistats reconeix haver-ne consumit l'últim mes.
 

L'estudi també analitza les addiccions al joc i revela que 4 de cada 10 enquestats han jugat amb diners l'últim any, més els nois que les noies. El 22% ha apostat en jocs presencials i el 10% ho ha fet "on line".

Pel que fa el consum de videojocs, el 82% diu haver jugat l'últim any i l'ús compulsiu d'internet s'ha estabilitzat en un 20%.

 

ARXIVAT A:
DroguesSalut
Anar al contingut