Aragonès durant el discurs de divendres, amb Borràs al darrere (ACN/Job Vermeulen)

Aquest dimarts no hi haurà investidura: a hores d'ara Junts manté l'abstenció

Entre els punts espinosos de la negociació entre ERC i Junts hi ha el paper que ha de jugar el Consell per la República, òrgan que s'obre a reformular la direcció i l'estratègia

Jordi ErolesActualitzat

Pere Aragonès no serà investit aquest dimarts 132 president de la Generalitat en la segona volta del ple d'investidura. Ara mateix, Junts manté l'abstenció que ja va exercir en la primera votació de divendres, després que l'executiva del partit reunida aquest matí ho hagi decidit per unanimitat.

Després de diversos contactes telemàtics aquest cap de setmana, les negociacions entre Esquerra Republicana i Junts continuen encallades, i no només pel paper del Consell per la República. De fet, aquest òrgan ha fet moviments per fins i tot reformular la seva direcció. El Consell, presidit per Carles Puigdemont des de Waterloo, ha fet públic aquest matí un comunicat en què explica que no vol ser un obstacle.

A través del seu vicepresident, Toni Comín, vol començar una sèrie de diàlegs bilaterals amb tots els actors implicats. I per començar, convida el president i la secretària general d'Esquerra, el secretari general de Junts, i els màxims dirigents de la CUP, Òmnium i l'ANC a debatre "des de la lleialtat i la confiança" aquesta reformulació de la governança del Consell.

El Consell per la República, que reivindica la seva legitimitat, defensa que el més important és "l'existència d'un acord per culminar el procés d'independència de manera efectiva, i no pas les persones i els càrrecs que ocupin". No ser "un obstacle", asseguren, sinó "facilitar el consens estratègic" a favor de la república catalana.

 

Fonts de Junts apunten a altres esculls en la negociació amb Esquerra per tancar un acord de govern "sòlid i estable, per als quatre anys de legislatura" --com han insistit a qualificar-lo els juntaires--, com l'estratègia unitària de les forces independentidstes a Madrid o el blindatge del Parlament davant les resolucions conflictives que admeti la mesa.

Ara bé, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha explicat en roda de premsa que "tanmateix, som optimistes i arribarem a l'acord que el país necessita". "Ara no hi és, estem avançant i estem convençuts que hi serà. No crec que exhaurim els dos mesos. Als propers dies tancarem un acord sòlid, demanem una mica més de paciència", ha afegit.

De fet, per Esquerra no es tracta d'esculls insalvables. Els republicans diuen que, si l'escull del Consell està superat, demanaran a Junts que es repensi l'abstenció i assumeixi la responsabilitat, com els republicans van fer amb la constitució de la mesa i fent presidenta Laura Borràs.

En aquest sentit, Elsa Artadi ha respost que "la confiança no només es dona al candidat, Pere Aragonès, sinó també a un pla de govern, i en aquests moments no tenim tancat un pla de govern i Esquerra ho sap". "Saben perfectament que demà no podem donar un sí quan el pla de govern no està ni tancat", ha conclòs.  

Tant des de Junts com des d'Esquerra afirmen que en aquest punt de la negociació encara no han abordat la carpeta de l'organigrama del govern ni el repartiment de conselleries, tot i que Artadi sí que ha explicat que més que saber qui ocuparà cada departament, el més important és l'estructura del govern i aquesta ha d'evolucionar per servir millor a la ciutadania.

ARXIVAT A:
InvestiduraEleccions Parlament Catalunya 2021JxCatERCPere Aragonès
Anar al contingut