Pla anticrisi del govern: 100 euros per alumne segons la renda i la T-Jove fins als 30 anys

El total de mesures, moltes de les quals estan lligades a l'aprovació dels pressuposts, es podran veure incrementades i completades durant les pròximes setmanes i mesos, i mobilitzaran prop de 300 milions

RedaccióActualitzat
  

l govern presenta el primer paquet de mesures per lluitar contra les conseqüències de la inflació i minimitzar l'impacte de l'encariment de la vida entre la població. L'executiu té previst destinar 300 milions d'euros en ajudes, que es destinaran a famílies, empreses, les llars més vulnerables, sector primari i joves. Algunes d'aquestes mesures seran d'aplicació immediata, i d'altres estan vinculades a l'aprovació del pressupost del 2023, que està negociant el conseller Jaume Giró.

Hi ha mesures noves, d'altres que ja s'havien anunciat i algunes que s'hauran de negociar per incloure-les en els pressupostos de l'any que ve.

El president Aragonès ha detallat les mesures en el debat de política general.

Aquestes són les propostes que inclou l'anomenat "escut social" presentat pel president.

 

Ajuda a l'escolarització

La principal mesura del pla és una ajuda de 100 euros per infant escolaritzat de les famílies vulnerables per "compensar el fort increment de les despeses de material escolar a què han hagut de fer front les famílies aquest mes de setembre".

Serà per als alumnes que aquest curs facin des d'infantil 3 fins a 4t d'ESO. Se'n podran beneficiar les rendes mitjanes i baixes, i es deduirà a la declaració de renda, de manera que no s'haurà de fer cap tràmit addicional. Els diners hauran de sortir dels pressupostos de l'any que ve, que encara s'han de negociar. Està previst que tingui un cost de 100 milions d'euros, un terç total del pla.


Bo social tèrmic

Per a les famílies vulnerables també s'ha previst augmentar un 50% l'ajuda que ja es dona per al bo social tèrmic, el que es dona per pagar la factura de la llum d'aquest hivern.

L'ajuda, que es dona a cent mil llars, pot anar dels 41 als 186 euros i és per a aquelles famílies receptores del bo tèrmic social. En total el govern hi destinaria 8,8 milions d'euros.


Ajudes al lloguer de joves

De cara als joves, el govern ha inclòs en aquest pla una mesura que va avançar fa uns dies: l'ajuda al lloguer per als joves que no han pogut accedir a l'ajuda estatal. Tots els joves de fins a 36 anys que cobrin un salari màxim de 23.600 euros anuals podran demanar una ajuda econòmica de 250 euros per persona per pagar el lloguer.

És una partida d'ajudes de 29 milions d'euros, després que les del govern espanyol s'esgotessin al juny i en poques hores. Aquesta convocatòria tindrà en compte els ingressos i la situació familiar dels joves. Es podrà demanar a partir de dimarts i fins al 7 d'octubre.

Aquesta mesura completarà les ajudes estatals, que segons el president "són manifestament insuficients davant el cost dels lloguers de Catalunya".


T-jove

Per als joves també s'amplia la tarifa bonificada del transport públic, a què es podran acollir els joves fins a 30 anys, mentre que fins ara era fins als 24.

A aquesta T-Jove s'hi destinarien 30 milions d'euros, però és una altra de les mesures que s'ha de negociar en els pressupostos de l'any que ve que el conseller d'Economia està preparant conjuntament amb tot el Govern.


Ajudes estalvi energètic

El govern català també ha previst tot un paquet d'estalvi energètic que hauria d'ajudar a combatre l'escalada de preus de l'energia.

D'una banda, per accelerar la instal·lació de plantes de producció d'energia renovable i biogàs inferiors a 5 MW. Es pretén reduir a 6 mesos els terminis per autoritzar-les perquè d'aquí un any ja puguin estar injectant electricitat renovable a la xarxa elèctrica de mitjana tensió. Tindria un cost de 67,2 milions d'euros.

També es vol accelerar la instal·lació de fonts d'energia renovable per a l'autoconsum per a particulars, empreses i comunitats. Es preveu que tindria un cost de 51,3 milions d'euros.

Dins aquest paquet també es vol subvencionar fins al 40 per cent la instal·lació de fonts d'energia renovable per a l'autoconsum per a particulars, empreses i comunitats.

Servirien per instal·lar sistemes automàtics per encendre i apagar els llums en espais comuns. La mesura tindria un cost d'11,5 milions d'euros.

Aquestes tres mesures d'estalvi energètic van lligades a l'aprovació dels pressupostos de l'any que ve, que ara s'estan negociant i encara no han començat el tràmit parlamentari. Segons el president, aquestes mesures energètiques es complementaran i s'ampliaran amb d'altres que formaran part també del projecte de pressupostos per al 2023.

Les mesures van en la línia de les que es van aprovar per combatre les conseqüències de la covid. Les propostes s'han treballat conjuntament des de Presidència amb el Departament d'Economia i altres departaments implicats.

 

ARXIVAT A:
ERCJxCatPere AragonèsEconomia de butxacaGeneralitat de CatalunyaDebat política generalParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut