Manifestació contra l'especulació immobiliària a Barcelona
Reclamen habitatge assequible, frenar l'especulació i limitar els preus del lloguer
Unes tres mil persones, convocades per entitats veïnals i sindicals agrupades en la plataforma Barcelona No Està en Venda, s'han manifestat aquest dissabte a la tarda pel centre de la ciutat en contra de l'augment dels preus del lloguer.
Els convocants denuncien que l'especulació immobiliària està expulsant els veïns dels barris de Barcelona. Reclamen l'habitatge com un dret social i no com una mercaderia.
Comença a Pl. Universitat la manifestació #BcnNoEstàEnVenda #NoEnsFaranFora pic.twitter.com/2v7F5o6uf8
Pere Bosch (@pereboschg) 10 de junio de 2017
La marxa ha sortit de plaça Universitat i ha arribat fins a les Drassanes, on es preveu la construcció d'un hotel que els veïns rebutgen.
A la plaça Universitat hi han confluït columnes de veïns de diferents barris de la ciutat, com Sant Antoni, Sants, el Clot, la Salut, Gràcia, Vallcarca, Poble-sec o el Raval.
S'hi han pogut veure pancartes amb lemes com "Barcelona no està en venda", que encapçala la marxa, o d'altres com "L'habitatge no és delicte", "Defensem els nostres barris" i "Lloguer assequible". També s'hi ha pogut veure un gran voltor de cartró, imatge de l'especulació.
Els manifestants critiquen que l'increment del preu de l'habitatge està expulsant de la ciutat els veïns i està contribuint a l'empobriment dels ciutadans. També denuncien que fons d'inversió estan comprant edificis sencers per buidar-los i destinar-los a habitatges de luxe amb lloguers "impagables".
Reclamen habitatge assequible, frenar l'especulació, limitar els preus del lloguer i modificar la durada de tres anys dels contractes d'arrendament.
En dos anys, el lloguer ha pujat un 17%
Segons la plataforma, aquest any acabaran 44.000 contractes de lloguer que tenen una durada de tres anys marcada per la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU). Una de les reivindicacions del Sindicat de Llogaters, inclòs a la plataforma, és modificar això. Considera que la durada de tres anys del contracte impedeix garantir l'estabilitat dels inquilins.
Si ens fixem en els pròxims tres anys, ja seran uns 150.000 els contractes de lloguer que acabaran. Si s'ofereix als inquilins renovar-los, es trobaran increments de fins a 300 euros mensuals.
La plataforma assegura que el preu mitjà del lloguer ha pujat un 17% a Barcelona entre 2014 i 2016 i que nou de cada deu desnonaments judicials a Barcelona afecten inquilins.
A més d'aquests desnonaments, avisen també de l'existència dels desnonaments invisibles, un terme que s'aplica quan un veí canvia d'habitatge preveient que no podrà continuar pagant el lloguer per la seva situació econòmica o sabent que li pujaran el preu quan acabi el contracte.
La presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, Ana Menéndez, ha anunciat que la FAVB i altres associacions estan fent una pàgina web, que es farà pública aviat, en què es denunciaran els noms de les firmes immobiliàries d'aquí i de fora que estan comprant edificis sencers per dedicar-los a lloguers turístics o d'alt nivell adquisitiu.