Actuació de la representant d'Israel a Eurovisió el 15 de maig, en la segona semifinal
Actuació de la representant d'Israel a Eurovisió en la segona semifinal del 15 de maig (EPTV/Jens Büttner/DPA)

RTVE demana "pau i justícia per a Palestina" abans de la retransmissió d'Eurovisió

Els comentaristes de la televisió espanyola no han fet cap referència a la guerra de Gaza durant la retransmissió de la final després de les amenaces de multes d'Eurovisió

RedaccióActualitzat

RTVE ha optat aquest dissabte per ensenyar un missatge en pantalla abans que comencés la retransmissió de la final d'Eurovisió: "Davant dels drets humans, el silenci no és una opció. Pau i Justícia per a Palestina".

Ho ha fet després que la Unió Europea de Radiodifusió (UER), organitzadora del festival d'Eurovisió, hagués advertit RTVE que s'exposava a una multa si els seus comentaristes tornaven a parlar de la invasió de Gaza durant l'actuació d'Israel en la final d'aquest dissabte.

En la presentació de la cançó d'Israel, finalment els comentaristes no han fet cap referència al conflicte a Gaza


Queixes d'Israel

L'amenaça d'Eurovisió respon a les queixes de la televisió israeliana pels comentaris fets pels presentadors espanyols Tony Aguilar i Julia Varela dijous passat, durant la retransmissió de les segones semifinals per La 2, abans de l'actuació de la candidata d'Israel, Yuval Raphael.

Els comentaristes van recordar que RTVE havia demanat formalment a l'organització que s'obrís un debat sobre si s'havia de mantenir o no Israel en el festival enmig de l'ofensiva israeliana contra els palestins de Gaza. Una guerra que, van afegir, ja ha fet "més de 50.000 morts", entre els quals 15.000 criatures, segons dades de les Nacions Unides.

En els últims dies, Israel ha intensificat els atacs a la Franja per intentar ocupar permanentment el nord de Gaza, en una ofensiva que ha provocat centenars de víctimes mortals.

KAN, l'emissora pública israeliana, va presentar una queixa davant la UER per aquests comentaris i ha aconseguit que els organitzadors del festival hagin picat la cresta a la delegació espanyola. En la carta dirigida a la presidenta de la delegació, Ana María Bordas, la UER recorda que les normes d'Eurovisió "prohibeixen les declaracions polítiques que puguin comprometre la neutralitat del concurs", com seria el cas de les xifres de víctimes d'un conflicte:

"Les xifres de víctimes no tenen cabuda en un programa d'entreteniment apolític que té com a eslògan "Units per la música" i que encarna el nostre compromís amb la unitat."


Els dos presentadors implicats i responsables de retransmetre la final aquesta nit no han fet declaracions abans de, però sí que han publicat imatges a les seves xarxes socials arribant a la zona on se celebra el concurs:

Es dona la circumstància que Ana María Bordas va ser escollida al març presidenta del Grup de Referència de la UER per a Eurovisió, un comitè que forma part de la direcció del certamen i que té com a funcions decidir l'organització i finançament del festival i vetllar pel seu desenvolupament. Un càrrec que assumirà al juny i que té un mandat de dos anys.

Bordas substitueix Bakel Walden, que és qui ha firmat la carta d'advertència a RTVE, juntament amb Martin Österdahl, supervisor executiu del festival.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RTVE Comunicación (@rtvecomunicacion)

 

Fa un any, el ministre de Cultura espanyol, Ernest Urtasun, va demanar la compareixença de la direcció de RTVE al Congrés per garantir que la televisió pública espanyola no tornaria a participar en "el blanqueig d'un genocidi".

Melody en la seva actuació del 13 de maig, a la primera semifinal d'Eurovisió
Melody en la seva actuació del 13 de maig, en la primera semifinal d'Eurovisió (EPTV/Baden Roth/ Zuma Press/ContactoPhoto)

El festival s'està celebrant a Basilea, a Suïssa. Per Israel hi participa la cantant Yuval Raphael amb la cançó "New day will rise". Per Espanya, l'artista Melody amb el tema "Esa diva".


Sis persones expulsades per protestar contra la guerra a Gaza

El festival també va expulsar sis persones del públic, el mateix dijous, de l'estadi St. Jakobshalle, on es feia la semifinal, per escridassar la cantant israeliana abans de la seva actuació i mostrar pancartes contra la guerra i en suport dels palestins.

Diverses delegacions, com les d'Eslovènia, Islàndia i Irlanda, també han demanat un debat sobre la presència d'Israel en el certamen, i la televisió flamenca va mostrar un missatge de suport a Palestina durant la primera semifinal del festival.

Fins a 80 artistes, entre els quals desenes d'exparticipants d'Eurovisió, han firmat una carta oberta dirigia a la UER en la qual demanen l'expulsió d'Israel del festival. Entre els firmants hi ha Blanca Paloma, que va representar Espanya en el certamen fa dos anys.

 

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGuerra a GazaFestival d'Eurovisió
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut