Fi de l'urbanisme tàctic a la superilla de Sant Antoni: així quedarà l'espai
Les obres per consolidar la pacificació dels carrers no començaran fins al 2026
La història de la superilla de Sant Antoni, a diferència de la del Poblenou, és la d'un camí sense gaires crítiques ni entrebancs. Ho reconeixia aquest dimarts Laia Bonet, tinenta d'alcaldia d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, en la presentació de la proposta per deixar enrere l'urbanisme tàctic a la zona:
"Això està funcionant, necessitem estructurar-ho i abandonar la provisionalitat."
El govern Collboni ha estat dos anys preparant un avantprojecte que converteix en plataforma única el carrer Comte Borrell entre els de Manso i l'avinguda Paral·lel, el petit carrer Aldana i el carrer Parlament entre la ronda de Sant Pau i el Paral·lel. Inclou canvis destacats en el tractament del verd i en el tipus de paviment.

El tractament del verd i el paviment
Pel que fa al verd, als carrers es plantarà una segona filera d'arbres a la banda més assolellada, mentre que es descarten els parterres, ja que són més difícils de mantenir. A la plaça que formen els carrers Comte Borrell i Parlament les jardineres actuals passaran a ser parterres.
En el paviment s'estableixen tres categories, segons la seva situació. Els trams més propers als edificis, el que abans eren voreres, seran de panot. El que abans era la calçada --i per on poden passar els vehicles-- serà de granit. Les zones de càrrega i descàrrega tindran un granit de diferent color.
Per Maria Buhigas, arquitecta en cap de l'Ajuntament de Barcelona, "se simplifica el codi i s'ordena millor la convivència", que és un dels objectius d'aquesta reforma.
Aquest plantejament el fa l'Ajuntament per evitar que furgonetes i camions aparquin a qualsevol lloc, com està passant a Consell de Cent. Ara bé, és un tema en el qual l'Ajuntament s'hi haurà de posar fort, controlant també els horaris i les velocitats dels vehicles que hi passen.

A la plaça que formen els carrers Comte Borrell i Paral·lel, el paviment també serà de granit. I es recorda que, pel mig, no hi poden travessar ni patinets ni bicicletes. Dimarts al matí, en mitja hora, almenys una dotzena van passar-hi, i no a poc a poc.
Un projecte pensat el 2017
Era l'any 2017, en el primer mandat d'Ada Colau com a alcaldessa de Barcelona. S'estrenava la remodelació del mercat de Sant Antoni i es feia necessari seguir guanyant espais per als ciutadans i rebaixar la pressió del trànsit rodat. Per fer-ho ràpid, i sense gran cost, es va crear la superilla de Sant Antoni, de manera provisional i amb el denominat urbanisme tàctic. A nivell físic, les restriccions de trànsit es van fer amb pintura a terra, amb bancs i jardineres. Així es va poder delimitar l'espai que corresponia a uns i altres.
De seguida, la ciutadania va fer seus aquests espais en un barri sense gaires zones verdes. Un any més tard, una part de la superilla es va convertir en definitiva: els carrers ja tenien plataforma única, no hi havia tornada enrere.
La reforma que ara presenta l'Ajuntament enterra definitivament l'urbanisme tàctic en aquesta àrea i la consolida com a superilla. Els canvis introduïts s'han fet després de l'experiència en aquesta àrea i també en altres superilles. Laia Bonet insisteix que el govern Collboni vol fer més pacificacions, això sí, amb condicions.
"Volem seguir fent pacificacions, necessitem poder seguir fent pacificacions a la ciutat, però, perquè funcionin, necessitem encertar-ho tant en el disseny com en la funcionalitat."
El mobiliari serà nou, però seguirà la tipologia del que hi ha ara. Les obres costaran més d'11 milions d'euros i es preveu que comencin la primavera del 2026.
Reaccions del barri
Des de l'Associació Sant Antoni Comerç reconeixen que estan contents i satisfets perquè així es respon a les demandes que ells havien fet, com la completa pacificació del carrer Parlament. Això sí, demanen que es compleixin els terminis i que les obres no s'allarguin per no perjudicar el comerç de la zona.
Pel que fa a l'Associació de Veïns, veuen bé que es faci plataforma única semblant a la de la part de dalt de Comte Borrell, que es prioritzin els vianants i que es delimitin les zones de càrrega i descàrrega.
Els comerciants de Som Sant Antoni també troben correcta la reforma i, de fet, feia temps que l'esperaven. Això sí, creuen que hi ha poques places per càrrega i descàrrega i que s'haurà de veure quin ús es fa del carrer.
- ARXIVAT A:
- Ajuntament de BarcelonaUrbanisme