Hisenda estudia que el salari mínim pagui IRPF per primera vegada
L'impost de la renda sempre s'havia adaptat a les pujades de l'SMI, però això podria canviar aquest 2025
El govern espanyol estudia quina pujada farà aquest any del salari mínim interprofessional, i el comitè d'experts a qui ha encarregat el tema proposa una pujada d'entre 39 i 50 euros mensuals.
Aquests diners, però, no serien nets com fins ara. Si Hisenda no adapta també els topalls mínims de l'IRPF, la pujada neta quedarà gairebé en la meitat.
Fins ara, l'IRPF seguia les pujades de l'SMI
D'acord amb les recomanacions del comitè, que no són vinculants i que el Ministeri de Treball haurà d'estudiar i posar damunt la taula negociadora amb sindicats i patronal, dels 1.134 euros actuals es passaria als 1.173 euros en el primer cas, o 1.184 euros en el segon.
Fins ara, qui cobrava el salari mínim no pagava renda, perquè el govern apujava el mínim exempt al nivell del salari mínim: ara està en els 15.876 euros, que és el mateix que multiplicar el salari mínim mensual de 1.134 euros per catorze pagues.
Però ara Hisenda s'està plantejant no neutralitzar la pujada prevista per a aquest any, de manera que el salari mínim anual superaria el llindar de l'exempció i hauria de tributar per IRPF.
Escenari inèdit
De moment, fonts del Ministeri d'Hisenda apunten que encara s'està estudiant tot plegat, a l'espera que la taula negociadora estableixi quin és l'increment concret del salari mínim.
Ara bé, les conseqüències de no adaptar-lo són clares, com explica Raquel Jurado, economista i assessora fiscal del Consell General d'Economistes: "Si no ho tornen a adaptar, si no eleven el llindar, les persones que cobrin el salari mínim cobraran una mica més i hauran de començar a tributar per IRPF."
Des del consell general d'economistes calculen que un 40% de la pujada se n'aniria a Hisenda. Per exemple, si s'apuja l'SMI 30 euros mensuals, una part d'aquest increment acabaria tributant, de manera que la pujada "real" seria de 23,4 euros. En cas d'apujar l'SMI uns 50 euros al mes, el treballador acabaria rebent 30 euros nets un cop feta la declaració.
És un escenari inèdit, i el ministeri d'Hisenda encara no vol especular sobre quin seria el pròxim pas. Les altres ocasions en què s'ha apujat el salari mínim (en els últims anys, un 60%, dels 707 euros a 1.134 euros l'any passat), Hisenda sempre havia adaptat el llindar.
- ARXIVAT A:
- Drets laboralsAgència Tributària