La contaminació atmosfèrica també té impacte en la salut mental dels infants

Un estudi de Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu conclou també que tenir zones verdes prop dels centres educatius redueix l'agressivitat

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

La contaminació atmosfèrica incrementa el risc de problemes emocionals en infants, mentre que les zones verdes prop dels centres educatius disminueixen les alteracions en la conducta com ara l'agressivitat.

És el resultat d'un estudi de l'Institut de Recerca Vall d'Hebron i de l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu fet amb l'observació de 4.485 infants i adolescents de 48 escoles i instituts de Catalunya, tant públics com privats.

L'exposició continuada a la contaminació, sobretot les partícules PM10, s'associa a un risc més alt d'afeccions emocionals, com l'ansietat i la depressió.

 

Les zones verdes atenuen l'agressivitat

L'estudi també apunta que la presència d'arbres i el verd urbà "disminueix el risc de patir alteracions de conducta, com el trastorn de dèficit d'atenció o l'agressivitat", segons ha explicat a Catalunya Ràdio la investigadora principal del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR, Sílvia Alemany.

Alumnes de l'Escola 21 d'Abril de l'Aldea trballant al seu hort ecològic, al pati del centre
Alumnes de l'Escola 21 d'Abril de l'Aldea treballant al seu hort ecològic, al pati del centre

Els resultats són especialment importants perquè durant la infantesa és quan s'està desenvolupant el cervell, de manera que aquestes afectacions causades per la contaminació podrien tenir repercussions també en l'edat adulta.

 

Preocupa la contaminació del trànsit

Per la investigadora Sílvia Alemany, se sap per altres estudis fets a la ciutat de Barcelona que les partícules en suspensió, les que ara es relacionen amb afeccions emocionals, estan "molt associades al trànsit rodat, o sigui, al de vehicles".

Davant els resultats d'aquesta recerca, els responsables de la investigació insten els representants polítics a actuar a favor de ciutats més verdes, sobretot tenint en compte que la contaminació té molts altres factors nocius sobre la salut, tal com detalla Sílvia Alemany:

"Sabem que tant la contaminació com els espais verds no només estan relacionats amb la salut mental. També tenen efecte en malalties respiratòries i malalties metabòliques. Per tant, intervenir en aquests tipus de factors ambientals podria tenir un efecte en l'àmbit poblacional."

L'estudi, publicat a Child and Adolescent Mental Health, ha estat possible gràcies al suport de La Marató de 3Cat i dels centres en xarxa de salut mental, i ha comptat amb la col·laboració de l'Institut de Salut Global de Barcelona.

 

ARXIVAT A:
ContaminacióSalut MentalMedi ambientEducació Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut