L'executiva es reuneix aquesta tarda per decidir com aplica el resultat (ACN / Natàlia Segura)

La militància de Junts decideix sortir del govern amb un 55,73% dels vots

El 42,36% dels militants han votat per continuar al govern, en una consulta interna amb el 79,18% de participació

Ferran Vila CabanasActualitzat

La militància de Junts per Catalunya ha decidit que el partit abandoni el govern. El no ha estat l'opció vencedora amb el 55,73% dels vots en la consulta interna, mentre que els vots favorables a continuar al govern han estat el 42,39%, i hi ha hagut un 1,88% de vots en blanc.

La consulta estava en marxa des de la mitjanit de dimecres a dijous, amb la pregunta: "Vols que Junts segueixi formant part de l'actual govern de la Generalitat Catalunya?".

Més de 6.000 militants del partit ha pogut votar telemàticament fins aquest divendres a la tarda, i ho ha fet amb una participació de rècord, el 79,18%. L'executiva del partit es reunirà aquesta tarda per decidir com aplica el resultat.

Un dels primers en reaccionar a la notícia ha estat l'expresident Quim Torra, que ha donat l'enhorabona a la militància.

Des del sector que defensava la sortida del govern, el diputat Joan Canadell ja ha exigit la convocatòria d'eleccions mentre que el també diputat Jaume Alonso-Cuevillas ha assegurat que s'ha obert un nou cicle a Catalunya.


Dues setmanes de contrarellotge

La crisi entre els fins ara socis de govern, latent des de fa mesos, va esclatar tot just dimarts de la setmana passada, en el marc del debat de política general.

Junts per Catalunya, per boca del portaveu parlamentari, Albert Batet, va lamentar que no s'estava complint el previst en el pacte de govern i va obrir la porta a l'opció que Pere Aragonès sotmetés a votació del Parlament la seva continuitat com a president, el que es coneix com a qüestió de confiança.

Una idea que no va agradar gens al president de la Generalitat, que pocs minuts després ja instava obertament Junts a prendre una decisió sobre la seva continuïtat al govern, tot i insistir que mantenia la total confiança amb tots els membres del govern:

"Si algú ha de prendre decisions, que les prengui amb celeritat. Jo no puc prendre decisions que corresponen a altres i que fa setmanes que cal que es prenguin."

L'endemà, Aragonès va reunir d'urgència el govern, i va decidir, finalment, cessar el seu vicepresident, Jordi Puigneró, amb l'argument que no l'havia informat de les intencions del seu grup parlamentari de plantejar la qüestió de confiança.

Per Aragonès, que va dir que desitjava personalment que Junts continués al govern, aquesta destitució era un pas "necessari".

Dijous, després d'una executiva maratoniana que es va allargar pràcticament tot el dia, Junts va decidir donar-se de marge el cap de setmana per negociar una entesa amb Pere Aragonès i, en virtut d'això, preguntar a la militància, una opció que el partit tenia damunt la taula des del congrés que va celebrar aquest estiu.

En un primer moment, la proposta de Junts a Aragonès va incloure la restitució de Jordi Puigneró, però finalment va centrar-se en els tres punts que el partit denuncia que no se li han respectat en l'acció de govern: la unitat estratègica independentista, l'aposta per l'amnistia i l'autodeterminació i coordinar l'acció dels partits a Madrid.

El termini del cap de setmana va acabar sense acord, malgrat les converses entre Jordi Turull i Pere Aragonès, i Junts va entrar de ple en una campanya entre militants que han defensat, durant aquesta setmana, posicions totalment diferenciades.

En aquest context, el secretari general del partit, Jordi Turull, ha optat finalment per no posicionar-se, mentre que figures com els consellers Victòria Alsina i Jaume Giró s'han significat a favor de quedar-se al govern, i Laura Borràs o Jordi Puigneró ho han fet per defensar el trencament de l'executiu, una opció que també comptava amb el suport de Carles Puigdemont.

 

ARXIVAT A:
JxCatGeneralitat de CatalunyaCrisi de govern
Anar al contingut