La mineria il·legal d'or, la causant d'un genocidi dels indígenes ianomamis al Brasil
La tribu dels ianomamis pateix una crisi sanitària i humanitària sense precedents, fruit de la contaminació i la violència de les empreses mineres que s'han establert il·legalment a la reserva indígena
La tribu brasilera dels ianomamis està patint una crisi sanitària sense precedents a causa de la mineria il·legal en terres indígenes que l'expresident Bolsonaro va protegir i promocionar.
Les imatges d'indígenes esquelètics, fruit de la desnutrició que pateixen, han fet la volta al món, a més de consternar l'opinió pública. El govern de Lula da Silva creu que podria tractar-se d'un genocidi.
"Sembla un camp de concentració", afirma el secretari de salut indígena Weibe Tapeba.
En una visita la setmana passada a un centre de salut ianomami, el president va aprofitar per culpar el seu predecessor, Jair Bolsonaro, del deteriorament de les condicions en què viuen els pobles originaris, amb una negativa intencionada a l'assistència.
"Més que una crisi sanitària, el que he vist és inhumà, un genocidi, un crim premeditat contra els inanomamis comés per un govern insensible al patiment."
8 de cada 10 ianomamis pateixen desnutrició crònica
Un dels col·lectius més afectats són els infants ianomamis. A causa de l'augment de morts infantils per malalties i falta d'aliments, el nou Ministeri de Salut brasiler ha decretat l'estat d'emergència mèdica al territori indígena, el més gran del país.
Només l'any passat, 99 ianomamis menors de cinc anys van morir per desnutrició, pneumònia, malària i diarrea a la reserva on viuen, la més gran del país.
Durant el mandat de Bolsonaro, un total de 507 nens van perdre la vida per les mateixes causes.
Segons un estudi d'UNICEF i el centre d'investigació biomèdica FioCruz del Brasil, les morts per malalties prevenibles entre nens ianomamis menors de cinc anys eren 13 vegades més que les nacionals.
A més, l'anàlisi indica que 8 de cada 10 ianomamis pateixen actualment desnutrició crònica.
Rius contaminats i menjar tòxic
Una de les principals causes del desastre humanitari que viuen els ianomamis és la contaminació que provoquen les empreses mineres il·legals.
La reserva dels ianomamis, fronterera amb Veneçuela, ha estat envaïda per miners d'or il·legals durant dècades, però les incursions es van multiplicar durant el mandat de Jair Bolsonaro.
L'expresident brasiler va permetre la mineria en terres indígenes protegides, l'explotació agrícola i va legalitzar la mineria salvatge.
Com a resultat, la pol·lució minera ha embrutat els rius i ha intoxicat el menjar del territori. Un factor que afecta de manera directa els indígenes ianomami.
Per exemple, a molts nens indígenes els ha caigut el pèl per culpa del mercuri utiltizat per separar l'or, que acaba als rius i posteriorment als peixos amb els quals s'alimenten els ianomamis.
El govern de Lula da Silva s'ha compromès a restaurar els serveis sanitaris de la reserva indígena que Bolsonaro havia desmantellat.
Atemorits i assassinats pels miners il·legals
Un altre factor per entendre l'augment de la mortalitat del poble ianomami són els enfrontaments amb les companyies mineres.
La reserva ha estat envaïda per miners d'or il·legals, fortament armats, que han atemorit i assassinat els indígenes durant anys.
Aquests "mercenaris" també serien responsables de diversos casos d'abusos sexuals a ianomamis i haurien propagat diverses malalties.
Segons el secretari de salut indígena Tapeba, l'única solució per posar punt final a la presència de miners il·legals a la reserva ianomami passa per la intervenció de l'exèrcit del Brasil.
"L'exèrcit hauria de desallotjar els miners d'or il·legals que han provocat desnutrició i fam als ianomamis."
Lula vol tombar la llei de mineria
El govern brasiler vol presentar una demanda al Tribunal Suprem en considerar il·legal la llei de mineria del Brasil. Segons el ministre de Justícia, Flavio Dino, "és inconstitucional".
L'actual legislació facilita la circulació de l'or al país, ja que actualment les empreses no estan obligades a dir on el produeixen, una mesura que fomenta l'extracció il·legal del mineral.
- ARXIVAT A:
- BrasilJair BolsonaroLula da Silva