La sequera ens abocarà a beure més aigua regenerada

Retornar aigua tractada a rius i aqüífers es convertirà en un recurs estructural

RedaccióActualitzat

Catalunya beurà més aigua regenerada.  El que ara és una mesura excepcional per la sequera es convertiria en permanent: si ara el percentatge d'aigua regenerada que es consumeix a Catalunya és només del 10%, s'espera que d'aquí cinc anys sigui el doble, un 20%.

L'estratègia del govern per fer front a la falta d'aigua, pensant en mesures estructurals a mitjà i llarg termini, passa per incrementar l'ús d'aigua regenerada per al consum humà. Es tracta de reutilitzar l'aigua ja feta servir, després de diversos tractaments.

Això es permet fer-ho en període d'excepcionalitat per sequera, però s'estudia permetre-ho també en època de normalitat.
 

Què és l'aigua regenerada?

L'aigua del clavegueram passa per la depuradora convencional, on se n'eliminen contaminants, però no és encara prou bona per beure. Fins ara anava al mar o al riu --per mantenir un cabal mínim--, però amb la regeneració s'hi fa un pas més de desinfecció i filtració.

S'utilitza per regar o per a usos recreatius com camps de golf, i una gran part se'n va al riu que, de forma indirecta, arriba a una potabilitzadora i a la nostra aixeta.

Aquest gràfic il·lustra tot el procés:

 

Evidentment, l'aigua regenerada pot originar dubtes o reticències, però, segons el catedràtic emèrit d'Ecologia de la Universitat de Barcelona Narcís Prat, "l'aigua regenerada és una aigua molt segura". De fet, van fer un estudi recentment amb científics interdisciplinaris i en col·laboració amb l'Agència Catalana de l'Aigua, i els resultats van ser més bons que amb l'aigua depurada que estem acostumats a beure.

Van agafar mostres de l'aigua regenerada del Prat de Llobregat quan anava al riu i, dels 300 contaminants analitzats, només un va passar del límit per molt poc. "Fins i tot sense clor, era més bona que l'altra", diu Prat. "No tenia cap efecte ambiental ni microbiològic", afegeix.
 

Objectiu: el doble d'aigua regenerada en 5 anys

Ara mateix, el procés de regeneració d'aigua només es fa al Prat de Llobregat, però l'objectiu és regenerar també aigua al Besòs, on es preveu que es pugui aprofitar abans del 2030.

L'objectiu és doblar el consum d'aigua regenerada en 5 anys: passant dels actuals 70 hectòmetres cúbics cada any a 120 hectòmetres cúbics anuals. El govern preveu invertir-hi 120 milions d'euros i ha anunciat que accelera les inversions previstes en infraestructures i tractament d'aigua per assegurar el subministrament.

Construirà més plantes de tractament de l'aigua com la del riu Besòs, que doblarà la capacitat de potabilitzar aigua amb una inversió de 25 milions d'euros.

"Aquesta sequera no l'hem de mirar com les sequeres anteriors, en què potser unes pluges molt abundants ens ho resolien", ha afirmat aquest dimecres el president Pere Aragonès. "Això ja no serà així. Anem a un canvi estructural en què l'escassetat d'aigua ens obliga a fer canvis profunds i a incorporar la regeneració", ha afegit. Amb això, el president ha conclòs:

"La reutilització de l'aigua --prèviament depurada i potabilitzada-- passarà a formar part de la realitat."
 

El percentatge d'aigua regenerada que consumim ara mateix a Catalunya --un 10%-- està lluny del percentatge d'altres comunitats com el País Valencià, on és del 56%, o Múrcia que arriba fins al 98%. En canvi, la mitjana de la Unió Europea només és del 5%.

ARXIVAT A:
Sequera
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut