Les alertes d'estafes arriben a WhatsApp: com funciona el servei de l'Agència de Ciberseguretat
Es posa en marxa un nou canal d'avisos i alertes de ciberseguretat a través de l'aplicació de missatgeria i s'obre una bústia on avisar de les ciberestafes que els usuaris detectin
A Catalunya, cada dia es denuncien unes 200 estafes cibernètiques, segons el Ministeri de l'Interior. Cada cop n'hi ha més que es fan a través d'apps de xat, com Telegram o WhatsApp, una via de transmissió que abans era minoritària, però que s'ha demostrat molt efectiva per als ciberdelinqüents i s'està popularitzant.
A partir d'ara, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya també aprofitarà la gran capacitat de difusió i de proximitat de WhatsApp, l'aplicació de missatgeria més utilitzada a Catalunya, per alertar la població de noves estafes.
El canal de WhatsApp que s'ha posat en marxa avisa de les estafes i problemes de seguretat que tinguin una afectació massiva, però també ofereix consells sobre quins passos seguir si l'usuari creu que en pot haver estat víctima.
L'anunci del nou canal de difusió per WhatsApp ha arribat conjuntament amb l'estrena d'una bústia d'alerta per comunicar ciberestafes.
Les dues novetats "busquen millorar la protecció de les persones i també construir una societat digital més empoderada", segons directora de l'Agència de Ciberseguretat, Laura Caballero.
Com subscriure's al WhatsApp de l'Agència de Ciberseguretat
Per subscriure's al canal de l'Agència de Ciberseguretat cal obrir WhatsApp i tocar en la icona inferior esquerra, anomenada "Actualitzacions".
En la part superior, si fem el gest de lliscar lleugerament cap avall, apareixerà una barra de cerca on, si escrivim "Avisos de ciberseguretat", acabarem trobant el canal oficial de l'Agència.
Com tots els canals de difusió de la plataforma, propietat de Meta, és possible activar les alertes del canal per rebre una notificació al mòbil cada cop que facin una nova publicació, fet que accelerarà la transmissió de nous perills o problemes seguretat.
Per activar les notificacions específiques d'aquest canal, hem de prémer sobre la icona de la campaneta que apareix a la part superior dreta un cop hem obert el canal.
Els missatges del canal de l'Agència de Ciberseguretat no es poden respondre, com és habitual en els canals de difusió, però sí que es poden reenviar als nostres contactes per alertar-los de qualsevol amenaça recent.

Sensibilització i coneixement com a prevenció
Sensibilitzar les persones i donar a conèixer els riscos actuals i les diferents estafes digitals que hi ha actives servirà per prevenir nous atacs, considera l'Agència, que creu essencial la informació per preparar la ciutadania davant situacions de perill:
"La primera línia de defensa contra el cibercrim és estar ben informats i conèixer els aspectes bàsics per evitar enganys", apunta Caballero.
El nou canal d'avisos de ciberseguretat per la ciutadania se suma als canals ja existents, des de la pàgina web oficial de l'Agència a les seves xarxes socials oficials, passant pel seu canal RSS.

Estrenen la nova bústia d'alerta
La comunicació de noves estafes és bidireccional: a partir d'ara, també es fa més fàcil que els usuaris puguin alertar l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya sobre les ciberestafes que detectin.
La institució ha obert un nou formulari on qualsevol persona pot entrar i informar de quina ciberestafa ha detectat i per quin canal d'entrada li ha arribat. També hi podrà adjuntar imatges i captures de pantalla per poder il·lustrar el mètode de difusió de l'estafa.

Els atacs i les estafes per via digital no deixen d'augmentar. L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya informa que només el passat mes de febrer hi va haver més de 15 milions de ciberatacs diaris a tot el món, dels quals van atendre 208 incidents.
La metodologia dels ciberdelinqüents ha estat evolucionant els darrers anys i hi ha un increment important en trucades fraudulentes, missatges de text, xats i correus electrònics, així com codis QR maliciosos, que intenten estafar la ciutadania de maneres cada cop més efectives.