Les empreses que fan boicot a Rússia: d'Inditex i Ikea a videojocs com el FIFA 22
Les 500 botigues de marques d'Inditex com Zara que hi ha Rússia tanquen temporalment (EFE)

Les empreses que fan boicot a Rússia: d'Inditex i Ikea a videojocs com el FIFA 22

Cada vegada més multinacionals anuncien que deixen de treballar a Rússia per la invasió d'Ucraïna, però sobretot per raons econòmiques i de subministrament

RedaccióActualitzat

Aquest dijous s'ha accelerat el degoteig de grans empreses que replantegen els seus negocis a Rússia: entre moltes altres, s'hi han afegit la multinacional sueca Ikea, la catalana Mango i la nord-americana Airbnb.

Aquestes grans marques s'afegeixen al boicot per la invasió d'Ucraïna, però pesen sobretot les raons econòmiques: el ruble s'ha devaluat un terç en dos mesos i també hi ha molts problemes de subministrament.

Són empreses que pertanyen a molts sectors diferents i que, un cop s'acostava el cap de setmana, han anat anunciant retirades parcials o totals del mercat rus.


Inditex ha esperat a dissabte

Aquest dissabte ha estat la multinacional gallega de la moda Inditex la que ha anunciat que deixa de comerciar amb Rússia, tancant les més de 500 botigues que hi té.

El grup empresarial ho ha dit directament a la Comissió del Mercat de Valors amb un comunicat en què ha afegit que també suspèn el comerç en línia en aquell país:

"En les circumstàncies actuals, Inditex no pot garantir la continuïtat de les operacions i les condicions comercials a la Federació Russa i hi suspèn temporalment la seva activitat."


PayPal condemna "la violenta agressió militar" a Ucraïna

També aquest dissabte l'empresa de pagaments telemàtics PayPal ha anunciat que deixa d'operar a territori de Rússia per "les circumstàncies actuals".

En un comunicat, el president i conseller delegat de l'empresa, Dan Schulman, ha dit que ho ha decidit perquè "està al costat de la comunitat internacional en la condemna a la violenta agressió militar de Rússia a Ucraïna".

De tota manera, un portaveu de l'empresa ha afegit que permetrà retirades de diners "durant un període de temps d'acord amb les lleis i regulacions aplicables".

Aquest dimecres ja va deixar d'acceptar nous usuaris a Rússia, després que el govern ucraïnès els hagués demanat deixar d'operar en aquest país i també ajudar a recaptar fons per a Ucraïna.

Aquest divendres, l'empresa va assegurar que han col·laborat a recaptar més de 150 milions per a organitzacions benèfiques en campanyes d'ajuda a Ucraïna.


Suspensió d'activitats d'Airbnb

El gruix d'anuncis s'han fet aquest dijous, com és el cas del portal de lloguer de pisos turístics Airbnb, que ha dit que "suspèn totes les seves activitats" a Rússia i a Bielorússia, sense precisar més.

Aquesta empresa ja va anunciar dilluns la intenció de trobar allotjament gratuït temporal a 100.000 ucraïnesos que haguessin fugit de la invasió russa.


"Aturada temporal" d'Ikea

Per la seva banda, en un comunicat, Ikea va anunciar que ha decidit "aturar temporalment" les seves operacions a Rússia i també a Ucraïna, tant les importacions i les exportacions com la producció de productes.

Això afecta uns 15.000 treballadors, que l'empresa assegura que no es quedaran al carrer i continuaran cobrant el sou.

Amb 17 grans botigues obertes, sobretot entre l'any 2000 i el 2010, Rússia és el quart mercat més important per a Ikea, després dels Estats Units, Alemanya i Suècia.

L'anunci va provocar aquest dijous grans aglomeracions en algunes d'aquestes botigues per poder comprar en l'últim moment.


55 botigues de Mango abaixen la persiana

Pel que fa a Mango, ha decidit tancar les 55 botigues pròpies que té a Rússia, mentre que n'hi ha 65 més que són franquícies que tenen marge per continuar operant amb l'estoc que els quedi.

El motiu és que l'empresa també ha anunciat la decisió de deixar d'enviar-hi productes i també ha decidit deixar de vendre-n'hi per internet.

Abans que aquestes dues empreses, ja havien anunciat decisions similars la cadena sueca de roba H&M, i la nord-americana Nike.


Spotify, Netflix, Disney, Apple, Google

En un altre sector, la també sueca de música en línia Spotify ha decidit tancar l'oficina que tenia a Rússia, i el portal audiovisual Netflix ha aturat els projectes que tenia en marxa en aquest país.

També ho han anunciat les productores Disney, Warner Bros i Sony Pictures, i els gegants tecnològics i d'internet Apple, Google, Microsoft, Oracle o Dell.


Volkswagen, General Motors, Nissan, Ford

En el sector de l'automoció, les japoneses Nissan i Toyota han decidit no enviar-hi més vehicles, i la francesa Renault, que controla Avtovaz, el principal fabricant de cotxes de Rússia, ha aturat la producció de vehicles.

De fet, la llista d'empreses automobilístiques que s'han afegit al boicot és llarga: Mercedes-Benz, BMW, Volvo, Jaguar, Land Rover, Aston Martin, Mitsubishi, Ford, Mazda, Honda, Harley-Davidson.

I també dos grans grups, General Motors, fabricant d'Opel, Hummer i Chevrolet, i Volkswagen, amb marques com Audi, Seat o Porsche.

També moltes multinacionals de l'energia hi estan paralitzant les inversions i moltes de logística també es retiren.

Airbus, Boeing i Amadeus

En el sector aeri, les companyies russes, que ja no poden moure's per la major part de l'espai aeri d'Europa, tampoc podran fer el manteniment dels avions Airbus i Boeing.

I aquest mateix divendres la situació ha empitjorat molt més encara per a Aeroflot, la principal companyia aèria russa: l'han exclosa de les dues principals plataformes de reserva i venda de bitllets, l'espanyola Amadeus i la nord-americana Sabre.


Adidas i FIFA 22

I en l'esport, també: aquest dimecres Adidas va anunciar que deixa de patrocinar la selecció russa de futbol.

Una decisió que arriba quan Rússia ja ha estat exclosa d'unes quantes competicions esportives oficials, com per exemple els Jocs Paralímpics, però també s'està quedant fora dels esports virtuals.

Els milions de seguidors del videojoc de futbol FIFA 22, un dels més populars del món, no podran jugar-hi amb la selecció russa i els equips russos que hi havia, perquè han estat expulsats.

També el fabricant de joguines danès Lego ha anunciat que suspèn "totes les trameses per via marítima" dels seus productes, tot seguint les sancions i "davant d'un escenari operativament imprevisible".

Els russos fins i tot podrien tenir escassetat de vodka: Diageo, la multinacional britànica que fabrica el vodka Smirnoff, ha anunciat que atura les exportacions d'aquesta marca a Rússia i també a Ucraïna.

 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut