Les mutacions genètiques causades per la quimioteràpia, identificades per primer cop
La recerca d'investigadors catalans permetrà optimitzar els tractaments perquè destrueixin els tumors sense provocar efectes secundaris greus a llarg termini
Algunes teràpies contra el càncer danyen l'ADN de les cèl·lules canceroses per eliminar-les, però també poden afectar cèl·lules sanes. I això pot comportar efectes secundaris molts anys després d'abandonar el tractament. Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona han caracteritzat per primera vegada les alteracions genètiques causades per sis teràpies que habitualment s'utilitzen per al tractament del càncer.
L'estudi es publica a la revista "Nature Genetics" i ha estat liderat per la investigadora ICREA Núria López-Bigas, cap de Laboratori de Genòmica Biomèdica a l'IRB i professora associada de la Universitat Pompeu Fabra. La resta d'autors de l'IRB són Oriol Pich, Ferran Muiños i Abel González-Pérez.
Els efectes secundaris que poden provocar algunes teràpies van des d'alteracions mentals i toxicitat a nous tumors. Tot i així, fins ara no s'havien explorat les mutacions a l'ADN provocades per diferents teràpies.
Els investigadors de l'IRB han caracteritzat per primera vegada les alteracions causades per sis teràpies que habitualment s'utilitzen per al tractament del càncer. Cinc estan basades en fàrmacs quimioteràpics i una en radioteràpia. Segons Oriol Pich, primer signant de l'article, "és important remarcar que les quimioteràpies són molt eficaces en el tractament del càncer". Però això no ha de fer oblidar que també poden comportar problemes:
"Tot i això, també s'han descrit efectes secundaris a llarg termini en alguns pacients. Estudiar les mutacions produïdes per les quimioteràpies a l'ADN de les cèl·lules dels pacients és un primer pas per comprendre la relació d'aquestes mutacions amb els efectes secundaris d'aquestes teràpies a llarg termini."
Per realitzar l'estudi, els investigadors van obtenir, a través de la Hartwig Medical Foundation d'Holanda, la seqüència dels genomes de tumors metastàtics de més de 3.500 pacients i la informació dels tractaments que aquests van rebre. El grup de López-Bigas va utilitzar mètodes bioinformàtics per identificar, per a cada un dels tractaments més comuns, un patró concret en les mutacions de les cèl·lules dels pacients tractats.
D'aquesta forma, han identificat una mena de petjada de cada teràpia o bé per una combinació de tractaments, caracteritzada per mutacions concretes. I han trobat grans diferències amb els processos naturals, com explica López-Bigas:
"Hem comparat aquesta mesura amb les alteracions genètiques degudes a processos endògens naturals de les cèl·lules. Hem calculat que, durant el temps del tractament, algunes d'aquestes quimioteràpies causen alteracions a l'ADN a un ritme d'entre cent i mil vegades més ràpid del que esperaríem a una cèl·lula."
Els resultats obtinguts pels investigadors són un primer pas per optimitzar els tractaments contra el càncer. L'objectiu dels investigadors és maximitzar els efectes beneficiosos de les quimioteràpies que destrueixen les cèl·lules tumorals, però reduir al mínim el seu impacte en les cèl·lules sanes.
Això s'aconseguiria amb una "combinació equilibrada entre les dosis i la durada dels tractaments", explica López-Bigas.
Segons els autors, el treball obre una porta a tractaments més precisos que evitin o disminueixin els riscos de mutacions i efectes secundaris a llarg termini. Això pot causar efectes a molt llarg termini i per això és particularment important evitar-ho, afegeixen, en pacients pediàtrics.