Més de vint forns d'oli de ginebre: Riba-roja en va ser la principal productora de la península
Els Amics de Riba-roja han inventariat els forns repartits per tot el terme municipal i construïts des del segle XVII fins al XX
La producció d'oli de ginebre al municipi de Riba-roja havia estat la principal "indústria" d'aquest producte a la península, sobretot en l'època preindustrial, a principis del segle XVII.
De moment, els Amics de Riba-roja han inventariat una vintena de forns per obtenir-ne l'oli a tot el terme municipal d'aquesta localitat de la Ribera d'Ebre i se'n busquen set o vuit més.
Per fer-ho possible, han fet falta sis anys de feina. La investigació s'ha basat en les fonts orals; preguntant a la gent gran del poble els records que conserva sobre la indústria de l'oli de ginebre.
Josep Aguilar, vicepresident d'Amics de Riba-roja:
"La gent de poble ens ha ajudat molt. Encara vam poder parlar amb un dels grans constructors d'aquests forns, Jaume Florensa, que en va fer un fa seixanta anys."
La utilitat de l'oli de ginebre
L'oli de ginebre s'obté de la fusta de troncs i arrels de càdec, un arbust germà del ginebre comú. Té nombroses propietats antisèptiques, antiinflamatòries, cicatritzants, antiparasitàries i pesticides. Era útil tant per curar les persones com els animals.
Es feia servir com a ungüent per a èczemes, berrugues i paràsits, però també en cataplasmes per a mals de pit, angines i refredats.
També es bevia, en forma d'infusió, com a remei contra trastorns digestius i nerviosos. A Egipte, fins i tot s'han trobat alguns faraons que van ser momificats amb oli de ginebre.
En veterinària, amb l'oli de ginebre es curaven les ferides dels animals, malalties com la sarna, els polls, paparres i paràsits intestinals.
La proximitat de l'Ebre facilitava la comercialització d'una indústria consolidada, ja que es va transportar a gran escala cap a les zones ramaderes de Lleida i els Pirineus.
La producció d'oli de ginebre encara és viva avui en dia. Amics de Riba-roja tenen constància que es segueix produint oli pur a Albacete.
Primera campanya d'excavació
Aquesta setmana, professors i alumnes de la Universitat de Barcelona han fet la primera campanya d'excavació d'un dels forns, del 1928, per documentar-lo.
Per la seva banda, el Museu Etnològic i de les Cultures del Món han preparat una exposició que es pot veure aquest estiu, a més d'un seguit de conferències, per fer difusió d'aquesta indústria que es va acabar abandonant a principis del segle XX.
- ARXIVAT A:
- Arqueologia