Per què el preu del suc de taronja no para de pujar i està en màxims històrics arreu del món
Les males collites al Brasil i als Estats Units han propiciat que la producció de taronges a escala mundial hagi caigut dràsticament
El concentrat congelat del suc de taronja és una matèria primera agrícola que cotitza als mercats internacionals. El preu s'ha disparat fins a màxims històrics.
Això s'ha traslladat en part al cistell de la compra. El preu dels sucs de fruita s'han encarit un 16% en l'últim any, segons l'IPC de maig. Els fabricants paguen més cara la matèria primera per elaborar els sucs i això també es nota en el preu final.
Taronges catalanes, a preus rècord
Les cooperatives catalanes encaixen i emmagatzemen aquests dies les taronges collides en aquesta segona part de la campanya. En conjunt, ha estat una bona collita per als citricultors ebrencs, després d'anys difícils.
La sequera no els ha afectat tant com en altres zones, com Andalusia i el Marroc, que han tingut menys producció, i això ha disparat els preus de les taronges a rècords històrics, cosa que ha beneficiat els productors catalans.
Ara es paguen al pagès al voltant dels 22 cèntims el quilo, quan a finals del 2023 es van arribar a preus rècord de 45 cèntims. També se'ls ha pagat a preus màxims la fruita de segona, destinada a fer suc de taronja. En les últimes setmanes, però, l'entrada de producte d'Egipte ha ajudat a normalitzar una mica els preus.

Federico Tarazona, director de la Cooperativa Exportadora d'Agris d'Alcanar, explica: "Actualment, hi ha una mancança mundial de suc de taronja, i això provocarà en els pròxims anys que es necessiti suc. Per tant, el preu base de la nostra taronja augmenta."
Cau la producció al Brasil i els Estats Units
En conjunt, la producció de taronges a escala mundial ha caigut dràsticament. La sequera ha afectat la collita al Brasil, primer productor i exportador mundial.
Moltes plantacions han tingut la pitjor collita dels últims 35 anys. La nefasta producció al Brasil tindrà un impacte directe en el subministrament mundial de suc de taronja, ja que el país representa al voltant del 70% de les exportacions globals d'aquesta beguda.
L'escassetat mundial de taronges també s'ha agreujat per la disminució de la producció del principal productor de sucs dels Estats Units, Florida.
Una malaltia bacteriana ha matat molts arbres i trigaran anys a recuperar-se. Florida ha produït al voltant d'un 5% menys de taronges que l'any passat, segons informa el Departament d'Agricultura dels Estats Units.
Això ha disparat el preu de la fruita i el del concentrat congelat del suc de taronja, que també cotitza a la borsa, i ho fa en màxims històrics. N'ha pujat el preu un 300% els últims cinc anys. I, si hi posem la lupa, veiem que assoleix el preu més alt des que se'n tenen registres, des del 1970.

Xavi Brun, gestor de Fons d'Inversió de TREA AM, assegura: "Ens hem trobat amb un nivell d'inventaris de reserves de concentrat congelat de suc de taronja pràcticament en mínims i problemes de producció al Brasil, principal productor mundial de taronges. Això ha provocat que l'oferta sigui precària i, amb un augment de la demanda, els preus s'han disparat".
El suc de taronja és de les matèries primeres agrícoles que més han pujat als mercats internacionals en els darrers cinc anys, al costat del cafè (113%), el cacau (321%) o el sucre. En molts casos, ingredients bàsics d'un esmorzar.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxacaAlimentació