
Professors d'FP descobreixen que un alumne brillant seu dorm al carrer: "No sabem com actuar"
Els professors d'un alumne d'FP s'han organitzat entre ells per pagar-li de la seva butxaca una habitació i l'estan acompanyant en la tramitació de la seva situació amb els serveis socials
En Mohamed té 22 anys i el setembre es va matricular al primer curs del grau mitjà d'FP de Mecanització a l'INS Llobregat de l'Hospitalet.
Hi va accedir després de cursar un PFI, uns estudis per a alumnes que no han finalitzat l'ESO i que els permeten reincorporar-se als ensenyaments reglats. Explica que vol formar-se per treballar en el sector de la mecànica industrial:
"Venir a classe em fa sentir bé perquè, tot i no tenir papers, puc estudiar per treballar. M'agradaria continuar estudiant i poder treballar."
A les tardes estudia a la biblioteca, però, quan arriba la nit, no té garantida una casa on anar a dormir. Els seus professors van conèixer la seva situació fa només un parell de setmanes.
El seu tutor al primer curs d'FP, Lluís Solé, explica com van saltar les alarmes: "Als alumnes que no tenen ordinador, el centre els deixa un portàtil... Un dia ell arriba a classe i ens diu que té por que li robin aquest ordinador perquè està dormint al carrer."

Sense suport pel fet de ser major d'edat
En Mohamed va néixer al Marroc i va arribar a Catalunya fa dos anys, quan ja era major d'edat. Per tant, sense l'opció de rebre el suport en l'àmbit d'habitatge dels menors no acompanyats.
Va fer un viatge de dos mesos des de Turquia, alternant quilòmetres a peu i amagat sota els baixos d'algun camió. En qualsevol cas, un cop aquí, està mostrant tota la voluntat per tirar endavant.
"Com que som marroquins, hi ha gent que es pensa que tots som lladres, que venim aquí per robar. Arreu del món hi ha gent bona i gent dolenta. En el meu cas, he vingut per estudiar i per millorar el meu futur i buscar-me una vida."
Després de ser acollit temporalment per una entitat social, va acabar dormint al carrer sota el pont de Vallcarca, a Barcelona. En cap moment no ho va explicar als seus professors, que no tenien cap sospita sobre la situació.
Víctor Langreo és el coordinador d'FP: "Mai no hauria dit que tenia la situació que tenia. És un alumne molt bo, en algunes facetes, podria dir que és brillant. És supercorrecte a classe, puntual, molt net treballant, aprèn, escolta, parla, pregunta... És un alumne molt bo en tots els aspectes. Podria promocionar al grau superior sense problema."

Una habitació pagada pels professors
Aquests dies en Mohamed dorm en una habitació llogada que han pagat els professors de la seva butxaca. D'aquí una setmana, però, el dia 15 de febrer, ha de deixar aquesta habitació i, ara com ara, no té cap alternativa per anar a dormir.
Els professors expliquen que estan gestionant la situació des del sentit comú i en el seu temps lliure i lamenten que els centres d'estudis postobligatoris no rebin cap orientació per detectar aquestes situacions d'emergència i que tampoc no tinguin cap protocol sobre com han d'actuar.
"Davant d'una situació que supera el límit, i la situació d'en Mohamed és una situació límit... Què fem, enviem un e-mail? A qui? A on? No sabem com actuar. No li desitjo a cap professor trobar-se en una situació com aquesta. Tenir a classe un alumne que saps que dorm al carrer."

La iniciativa dels professors i el fet que el cas hagi sortit a la llum pública han accelerat la tramitació de la cita amb els Serveis Socials, que inicialment estava planificada per a mitjans de març.
Tot i això, l'assignació d'un lloc per dormir no serà immediata. Denuncien que, mentre esperen resposta, l'alternativa no pot ser que en Mohamed torni a dormir al carrer. "Si, tot i tenir la situació que té, ve aquí a l'institut amb ganes, amb energia... És evident que si tingués una llar on descansar o dutxar-se tranquil, se li obririen moltes portes!", remarquen.
Des dels Serveis Socials asseguren que es tracta d'un cas d'actuació prioritària i la voluntat és avançar l'atenció al jove, per no posar en risc la continuïtat dels seus estudis.