Putin vs. Zelenski: el pseudohistoriador que ha envaït un país governat per un actor
El president rus va afirmar fa mesos en un article que russos i ucraïnesos "són un sol poble", i que Ucraïna no pot ser sobirana si no és "en col·laboració amb Rússia"
No es pot dir que el president de Rússia, Vladímir Putin, no hagués avisat de la seva voluntat d'intervenir a Ucraïna tard o d'hora per aconseguir que no s'escapi de la influència directa de Rússia.
Ho va explicitar clarament al juliol en un article molt llarg publicat a la pàgina web del Kremlin que va signar ell mateix i va titular "Sobre la unitat històrica de russos i ucraïnesos".
Més que un article és un assaig curt de gairebé 7.000 paraules que, segons alguns mitjans, es va enviar a tots els membres de l'exèrcit i que els mitjans oficials van destacar.
És el cas de la cadena RT, que va destacar que en el text Putin acusava els països occidentals d'haver convertit Ucraïna en un país "anti-Rússia".
Repàs des del segle IX
Més del primer terç del text el dedica a fer un repàs històric des del segle IX, quan una federació de pobles eslaus, coneguda com a Rus, va tenir com a capital Kíev.
El text assegura que "Ucraïna" vol dir "perifèria", i que fins a la segona meitat del segle XIX no hi va haver "base històrica" per considerar-la una nació separada de Rússia.
Segons afirma, aquesta idea la van impulsar, entre altres, l'"elit polonesa" que controlava part del territori, i que ho va fer per posar els ucraïnesos en contra de Rússia.
"Rússia va ser robada"
Però l'acusació principal la llança als bolxevics, que diu que van aplicar arreu una "política de localització" per afavorir les cultures locals i que, a més, haurien anat ampliant el territori d'Ucraïna.
Així, afirma, el 1939 hi haurien afegit territori arrabassat a Polònia, i el 1954, "en greu violació de les normes legals vigents llavors", els van regalar Crimea.
"Ja no importa quina era exactament la idea dels líders bolxevics quan tallaven el país a trossos, però un fet és claríssim: Rússia va ser robada."
"I l'any 1991 tots aquells territoris, i, el que és més important, les persones que hi vivien, es van trobar a l'estranger d'un dia per l'altre, apartats, aquesta vegada, de la seva pàtria històrica."
Diu després que des de llavors Ucraïna, apartant-se de la influència de Rússia, hi ha sortit perdent molt econòmicament, i assegura que ara mateix és "el país més pobre d'Europa":
"Qui en té la culpa? És culpa del poble d'Ucraïna? Certament, no. Han estat les autoritats ucraïneses les que han malmès i esborrat els èxits de moltes generacions."
"Mitificar i reescriure la història"
El text acusa "els cercles dirigents" ucraïnesos d'haver-se dedicat a "negar el passat" i haver afavorit "els radicals i els neonazis":
"Van començar a mitificar i reescriure la història, a esborrar tot el que ens unia i a referir-se al període en què Ucraïna formava part de l'Imperi Rus i la Unió Soviètica com a ocupació."
Segons el text signat per Putin, això va suposar un atac a "la nostra unitat espiritual" i ho han pagat sobretot els russos que viuen a Ucraïna, que s'han vist "obligats a negar les seves arrels" i "a creure que Rússia és el seu enemic".
"S'està fent de tot per esborrar de la memòria de les generacions joves els noms dels autèntics patriotes i vencedors, que sempre han estat l'orgull d'Ucraïna."
L'Euromaidan, "un cop d'estat"
La revolució de l'Euromaidan del 2014, segons Putin, va ser "un cop d'estat" dirigit des de l'estranger que va provocar "inevitablement enfrontaments i guerra civil" i va instaurar un règim titella:
"Els autors occidentals del projecte antirús van configurar el sistema polític ucraïnès de manera que els presidents, els parlamentaris i els ministres canviarien, però l'actitud de separació i enemistat cap a Rússia es mantindria."
Putin acaba l'extens text dient que russos i ucraïnesos són "un sol poble" i que la sobirania d'Ucraïna s'ha de supeditar a això:
"Estic segur que la veritable sobirania d'Ucraïna només és possible en col·laboració amb Rússia. Els nostres llaços espirituals, humans i civilitzadors es van formar durant segles i tenen els seus orígens en les mateixes fonts, s'han endurit per proves, èxits i victòries comuns. "
"El nostre parentiu s'ha transmès de generació en generació. Està en els cors i la memòria de les persones que viuen a la Rússia i la Ucraïna modernes, en els llaços de sang que uneixen milions de les nostres famílies. Junts sempre hem estat i serem molt més forts. Perquè som un sol poble."
Els 22 anys de Putin al capdavant de Rússia
Fa molts mesos, doncs, que la justificació de la invasió d'Ucraïna estava escrita i publicitada, i només hi havia el dubte de si Putin gosaria fer un pas tan transcendental que de ben segur condicionarà el seu futur polític i el destí de Rússia i d'Ucraïna els pròxims anys.
Putin ho ha fet quan ja porta més de 22 anys al poder, en els quals ha manipulat diverses vegades l'ordre constitucional rus per poder mantenir-s'hi, per exemple quan es va intercanviar els càrrecs amb Dmitri Medvédev per després tornar a ser president.
En aquest temps ha aconseguit convertir-se en una mena d'autòcrata al capdavant d'una administració i unes xarxes de poder polític i econòmic que li han permès controlar totalment el país i eliminar qualsevol tipus d'oposició sense massa miraments.
I en política exterior ha alentat i donat suport als moviments secessionistes prorussos a algunes de les exrepúbliques soviètiques, com és el cas de Txetxènia a l'inici del seu mandat.
El 2008 va ser contra Geòrgia en defensa d'Osètia del Sud, i el 2014 precisament contra Ucraïna, amb l'annexió de Crimea i el suport al Donbass.
En aquesta mateixa línia el 2020 va enviar tropes a l'Azerbaidjan, al Tadjikistan, al Kazakhstan i a Bielorússia. A banda, el suport militar a Baixar al Assad a Síria, que va ser vital perquè aquest acabés guanyant la guerra.
L'actor convertit en president
En aquesta invasió, Putin té al davant una administració ucraïnesa encapçalada per un president, Volodímir Zelenski, que encara no porta ni tres anys en el poder i que, a més, és lluny de ser un polític professional amb una carrera llarga.
Malgrat que va estudiar Dret, Zelenski no va exercir mai d'advocat i es va dedicar des de jove a participar en un programa d'humor a la televisió, "KVN", en què diversos equips competien en una mena de lliga.
Una sèrie anomenada "Servidor del poble"
Després va crear una productora i va actuar en diverses pel·lícules, la majoria comèdies romàntiques, fins que el 2015 va protagonitzar la sèrie de televisió "Servidor del poble".
Interpretava un jove professor d'institut que es feia famós per un vídeo viral criticant la corrupció del govern ucraïnès i acabava convertint-se en president del país.
Un partit polític anomenat Servidor del Poble
La sèrie va tenir molt d'èxit, i el 2018 la seva productora va crear un partit polític amb el mateix nom de la sèrie, "Servidor del poble".
Amb aquest partit es va presentar a les presidencials del 2019, en les quals, amb el 75% dels vots a favor en la segona volta, va derrotar Petró Poroixenko, que havia estat president des del 2014.
President i majoria al Parlament
Un mes després va dissoldre el Parlament, va convocar eleccions i les va guanyar amb el seu partit aconseguint més del 40% dels vots.
Des de llavors, Zelenski ha intentat sense èxit buscar una solució al Donbass i aconseguir l'equilibri entre les aspiracions russes d'influir a Ucraïna i l'acostament als països occidentals.
Ho va intentar en una cimera a París el desembre del 2019 impulsada per Emmanuel Macron i Angela Merkel, durant la qual va ser la primera vegada que va coincidir amb Putin.