Una app que s'està provant a Collserola permetrà saber el risc d'incendi al lloc on vius

Una aplicació permetrà avaluar la vulnerabilitat al foc de cada parcel·la, casa per casa

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Cori Calero

Periodista de Societat de TV3 especialitzada en medi ambient i crisi climàtica

@CoriCalero
Actualitzat

El pulmó verd de Barcelona, amb més de 14.000 persones vivint dins del parc en urbanitzacions i cases aïllades, i cinc milions de visites anuals. Al còctel només li falta el context climàtic per entendre que hi hagi preocupació per la possibilitat d'un gran incendi que posi en risc béns naturals, materials i vides humanes.

Per això Collserola ha estat triada per formar part d'un programa europeu pioner que té l'objectiu de preparar l'entorn i les persones perquè puguin plantar cara a un possible gran foc i també per prevenir-lo.

El nom del projecte és FIREPRIME, que significa simplement "preparar-se per a un foc". Els altres dos indrets són Göteborg, a Suècia, i el Tirol, a Itàlia, amb grans zones residencials enmig dels punts amb més risc d'incendi. Ambdós, amb un risc molt més alt a causa de la crisi climàtica.

A Collserola el repte és complex si, a més, se li suma que està densament poblat i que hi ha una insuficient consciència i preparació de com actuar si l'incendi comença.

Els serveis d'emergència sovint es veuen desbordats per situacions en què les persones no saben com protegir-se i, envaïts pel pànic, poden cometre errors fatals com sortir de casa per intentar marxar i posar-se a la gola del foc.

 

Què passaria a Collserola si s'hi declarés un gran incendi?

El projecte comença amb una sessió del cos del grup especial en actuacions forestals, els GRAF, Protecció Civil i els científics de la UPC per formar els veïns.

Expliquen conceptes tan durs com el que exposa el caporal dels GRAF, Lluís Artigas, a una audiència d'uns 200 veïns de diverses urbanitzacions:

"Si donem l'ordre de confinar, no sortiu de casa. És important, malgrat que és una situació molt tensa, amb el front de foc que fa molt soroll i fins i tot provoca un vent molt virulent. Però tanqueu totes les portes i persianes i no sortiu."

 

Una eina per protegir-se d'un incendi

El projecte compta amb una eina innovadora que avalua la vulnerabilitat davant d'un incendi, casa per casa.

Captures de l'app FIREPRIME que encara no està disponible pel públic
Captures de l'app FIREPRIME que encara no està disponible pel públic (3Cat)

Els investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya que l'han desenvolupat visiten un dels veïns de la Floresta que viu en una casa sostenible, de fusta.

Introdueixen multitud de paràmetres en l'app del mòbil: des dels materials de l'edificació, passant pel tipus de finestra o la distància, la densitat i el tipus de vegetació.

El sistema, en segons, dona el resultat de vulnerabilitat de la casa davant d'un foc.

Però, a més, fa recomanacions de quines actuacions fer a la casa per millorar-ne la seguretat. En aquest cas, s'hi hauran de posar persianes d'alumini i retirar la vegetació que hi ha més a prop de la casa.

Científics de la UPC i ADF estudien el risc d'incendi d'una casa de Collserola (3Cat)

La coordinadora del projecte FIREPRIME i investigadora de la UPC Elsa Pastor creu que és un pas més en la reducció del risc, perquè les persones que viuen enmig del bosc han de saber protegir-se.

"No podem esperar que el bomber sigui a la porta de casa nostra, hem de ser actius si vivim en zona forestal i responsabilitzar-nos-en."

I aquesta aplicació de mòbil els pot ajudar molt: "L'eina ha d'ajudar les persones que viuen en llocs forestals a mitigar el risc. Perquè ells no poden fer gran cosa amb el bosc que tenen contigu, però sí que poden actuar en la seva parcel·la."

Organitzar-se amb els veïns

Un dels missatges és que els veïns s'organitzin, si pot ser en Grups d'Autoprotecció com el que existeix a la urbanització Sol i Aire.

Aquí els veïns intenten estar en contacte contínuament per definir mesures com la prohibició de fer barbacoes durant tot l'any, o per formar-se en com actuar si hi hagués un incendi en un dels indrets amb habitatges més envoltats de vegetació que hi ha a Collserola.

"Una urbanització no pot ser un conjunt de cases aïllades. O els veïns s'organitzen per treballar plegats o no podran fer front a un gran incendi."

Però alguns dels més actius en la lluita contra els incendis, com el president de l'Associació de Veïns de la Floresta, creuen que encara falta molta divulgació del perill perquè tothom sigui capaç de reaccionar davant d'un incendi que podria arrasar fins i tot vides.

"N'hi ha que tenim molt de neguit. Vivim en un lloc privilegiat, dins del parc natural, però això ens fa totalment vulnerables. I no crec que en siguem del tot conscients. La gent que avui ha vingut aquí és la que ho és, però n'hi ha molts que pensen que no va amb ells."

Justament, acaba de començar la campanya de vigilància i prevenció d'incendis a l'àrea metropolitana, amb Collserola al centre de les preocupacions. Tot i que, enguany, degut a una meteorologia molt favorable, el risc és molt més baix que altres anys.

Però la muntanya continua sent un punt calent de la lluita contra els incendis, amb uns estius amb cada cop més temperatura i més ingredients que alimenten un possible gran incendi.

ARXIVAT A:
CiènciaBombersCrisi climàticaIncendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut